Ministerul rus al Apărării îl convoacă pe ataşatul militar al SUA în Rusia

Ministerul rus al Apărării l-a convocat vineri pe ataşatul militar al Statelor Unite în Rusia pentru a-l informa printr-o notă că Moscova respectă ”strict” prevederile Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare (INF), precizând în această notă că este la curent cu nota prin care Departamentului de Stat anunţă suspendarea participării americane la tratat, respinge categoric acuzaţiile ”nefondate” ale Washingtonului cu privire la încălcarea tratatului de partea rusă şi îi îndeamnă pe americani să revină la respectarea documentului prin eliminarea sistemelor de lansare a rachetelor de tip Mk-41, a rachetelor balistice cu rază intermediară de acţiune şi a unor drone care prezintă aceleaşi caracteristici cu cele interzise prin pact, anunţă Ambasada Rusiei în România într-un comunicat.
Iulian Tudor
08 feb. 2019, 12:17
Ministerul rus al Apărării îl convoacă pe ataşatul militar al SUA în Rusia

Acuzaţiile americane „nu corespund realităţii” subliniază ministerul în comunicat, în care prezintă nota.

Partea americană a eşuat să furnizeze vreo probă prin care să-şi susţină poziţia, în pofida „deschideriitotale la un dialog substanţial pe tema îndeplinirii obligaţiilor părţilor prevăzute în Tratatul INF” a ministerului rus, se arată în comunicat.

„Este de subliniat că nu este primul an în care Statele Unite încalcă prevederile Tratatului INF”, continuă ministerul, acuzând Washingtonul că a „creat condiţii în vederea producerii de rachete interzise de tratat”.

Ministerul îndeamnă partea americană, în notă, „să ia toate măsurile necesare înainte de sfârşitul tratatului, pentru a reveni la o respectare strictă a tratatului, prin eliminarea: sistemelor de lansare vertizală de la sol (de tip) Mk-41 concepute pentru a lansa rachete de croazieră (de tip) Tomahawk; rachete-ţintă care au caracteristici asemănătoare rachetelor balistice terestre cu rază intermediară (de acţiune, abolite prin tratat) (şi) vehicule aeriene de atac fără echipaj ale căror caracteristici corespund definiţiei «rachetei de croazieră terestre» prevăzute în Tratat”.

Ministerul anunţă în comunicat că ataşatul militar al Statelor Unite în Rusia este „invitat” la sediul său pentru a-i comunicată această notă.

Statele Unite şi Rusia tocmai şi-au suspendat participarea la Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF), ceea ce riscă să conducă la o relansare a cursei înarmării, potrivit unor experţi.

Tratatul INF, încheiat de Uniunea Sovietică şi Statele Unite în 1987, în timpul Războiului Rece, aboleşte o întreagă clasă de rachete terestre, cu o rază de acţiune cuprinsă între 500 şi 5.500 de kilometri.

Washingtonul, care acuză Moscova că încalcă acest tratat de dezarmare nucleară, a anunţat la începutul lui fenruarie lansarea procesului retragerii din Tratatul INF.

Rusia a ripostat în următoarea zi susăendânsu-şi şi ea participarea la acest acord considerat crucial.

În urma suspendării Tratatului INF, viitorul Tratatului START de reducere a arsenalelor nucleare, care expiră în doi ani, intră la rândul său în discuţie.

Spynews
Soția unui luptător celebru o face praf pe amantă, după mulți ani de tăcere. Cu dovezi, o pune la punct pe femeia cu care își împarte soțul / FOTO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Fosta mare sportivă a României a murit printre străini, fără să mai aibă pe nimeni! Ce s-a întâmplat cu trupul neînsuflețit al acesteia în Germania
Capital.ro
Rămâi cu ZERO lei pe card. Alertă pentru românii cu bani la bancă. Să nu răspunzi!
Playtech.ro
Antonia, în cea mai transparentă rochie! E mult prea FIERBINTE, a lăsat la vedere chiar TOT
DailyBusiness
Este cea mia bună veste de la BNR! Sunt vizați românii cu rate la bancă
Adevarul
Afacerea clandestină care i-a transformat pe securiști în milionari. „Mulți oameni și-au vândut casa pentru asta” INTERVIU
Spynews
Cine sunt cei doi tineri care au murit într-un cumplit accident pe DN2. Alin și Alexandra urmau să facă nuntă. Erau căsătoriți civil din luna iunie | FOTO
Spynews
Babană a tăiat rochia unei mirese la nuntă! De ce a recurs fostul concurent de la Chefi la cuțite la acest gest / VIDEO
Evz.ro
Vampire Facelift, tratamentul estetic care face senzație printre vedete
Ego.ro
Imaginile pe care Carmen Iohannis NU le-ar vrea publice! Cum arată când nu este în ținuta oficială
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cele mai frumoase sportive de la Jocurile Olimpice, care fac avere din site-urile pentru adulți
wowbiz.ro
Lavinia și Ștefan Bănică Jr., distanți în aeroport, ea cu brațul plin de răni. Avem imagini bombă
Cancan.ro
Amantlâc pe față în showbiz-ul românesc! E iz de scandal! Soția sportivului cu amantă a decis să se răzbune pe spărgătoarea de căsnicii: „Scai obosit”
Playsport.ro
Incredibil! Ce cadou îi face Țiriac lui Popovici după aurul câștigat la Jocurile Olimpice de la Paris
kanald.ro
Avertizare de cod galben de ploi și vijelii pentru 10 județe până marți
Capital.ro
S-a declarat ilegal. Decizie pentru românii care stau la casă. Statul schimbă legea
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ea l-a înnebunit pe Gigi Becali. Soțul ei s-a dus la Palat și l-a șocat pe miliardar
stirilekanald.ro
"A băgat în pământ un suflet nevinovat" - Bunicul băiețelului ucis în accidentul din Pantelimon, declarații cutremurătoare
substantial.ro
Proteste la Tel Hashomer după revocarea scutirii militare pentru evreii ultraortodocși
MediaFlux
ÎNCEPE RĂZBOIUL! Atacurile vor fi LANSATE în 24 DE ORE
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!