Acuzaţiile americane „nu corespund realităţii” subliniază ministerul în comunicat, în care prezintă nota.
Partea americană a eşuat să furnizeze vreo probă prin care să-şi susţină poziţia, în pofida „deschideriitotale la un dialog substanţial pe tema îndeplinirii obligaţiilor părţilor prevăzute în Tratatul INF” a ministerului rus, se arată în comunicat.
„Este de subliniat că nu este primul an în care Statele Unite încalcă prevederile Tratatului INF”, continuă ministerul, acuzând Washingtonul că a „creat condiţii în vederea producerii de rachete interzise de tratat”.
Ministerul îndeamnă partea americană, în notă, „să ia toate măsurile necesare înainte de sfârşitul tratatului, pentru a reveni la o respectare strictă a tratatului, prin eliminarea: sistemelor de lansare vertizală de la sol (de tip) Mk-41 concepute pentru a lansa rachete de croazieră (de tip) Tomahawk; rachete-ţintă care au caracteristici asemănătoare rachetelor balistice terestre cu rază intermediară (de acţiune, abolite prin tratat) (şi) vehicule aeriene de atac fără echipaj ale căror caracteristici corespund definiţiei «rachetei de croazieră terestre» prevăzute în Tratat”.
Ministerul anunţă în comunicat că ataşatul militar al Statelor Unite în Rusia este „invitat” la sediul său pentru a-i comunicată această notă.
Statele Unite şi Rusia tocmai şi-au suspendat participarea la Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF), ceea ce riscă să conducă la o relansare a cursei înarmării, potrivit unor experţi.
Tratatul INF, încheiat de Uniunea Sovietică şi Statele Unite în 1987, în timpul Războiului Rece, aboleşte o întreagă clasă de rachete terestre, cu o rază de acţiune cuprinsă între 500 şi 5.500 de kilometri.
Washingtonul, care acuză Moscova că încalcă acest tratat de dezarmare nucleară, a anunţat la începutul lui fenruarie lansarea procesului retragerii din Tratatul INF.
Rusia a ripostat în următoarea zi susăendânsu-şi şi ea participarea la acest acord considerat crucial.
În urma suspendării Tratatului INF, viitorul Tratatului START de reducere a arsenalelor nucleare, care expiră în doi ani, intră la rândul său în discuţie.