Ministerul Sănătăţii îi sfătuieşte pe părinţi să fie atenţi la felul în care se simt copiii lor înainte de a-i duce la şcoală, iar dacă observă chiar şi o parte dintre simptomele de COVID-19 să îi ţină acasă şi să discute cu medicul de familie.
„Pentru ca şcolile să rămână deschise este nevoie de un efort comun. Este în puterea fiecărui părinte să contribuie la oprirea pandemiei şi la menţinerea în şcoli a unui mediu sigur pentru copii, părinţi, profesori şi întreaga comunitate”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a Ministerului Sănătăţii.
Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii enumeră cele mai frecvente simptome ale COVID-19 şi îi sfătuiesc pe părinţi să fie atenţi la copiii lor.
„Înainte să duci copilul la şcoală, fii atent la cum se simte. Cele mai frecvente simptome pentru COVID-19 sunt febra, tusea uscată, pierderea gustului şi mirosului, durerile musculare, nasul înfundat, durerile de cap sau de gât şi diareea. Dacă observi chiar şi o parte din aceste simptome la copilul tău, îţi recomandăm să îl ţii acasă şi să iei legătura cu medicul de familie cât mai repede”, afirmă aceştia, conform News.ro.
Proiectul de buget pe anul 2021 aflat în dezbatere publică pe site-ul Ministerului de Finanțe conține o prevedere în care se precizează că Ministerul Sănătății are ca priorități strategice pe termen mediul „demersuri pentru adoptarea Legii vaccinării”.
„Demersuri pentru adoptarea Legii vaccinării, care va cuprinde obligativitatea vaccinării populației, dar și obligația autorităților, în primul rând a Ministerului Sănătății, de a desfășura campanii de informare, de a asigura aprovizionarea cu vaccinuri, de a garanta calitatea și siguranța vaccinării conform standardelor europene. În cadrul legii vaccinării va fi stabilită și obligația Ministerului Sănătății de a elabora și aplica un plan multianual de vaccinări și implicit, un plan multianual de achiziții de vaccinuri”, se arată în proiectul de buget.
Ministerul Sănătății a reacționat prin purtătorul de cuvânt al instituției și susține că vaccinarea copiilor și populației se dovodește a fi importantă, în contextul pandemiei COVID. Prin urmare, instituția susține existența unei legislații protectoare pentru sănătatea publică.