„În cazul de la Buzău au fost invocate mai multe motive pentru care copiii au fost legaţi de pat, printre acestea faptul că personalul era puţin şi că a fost un act temporar pentru a putea executa tratamentul copiilor. Din ancheta făcută în spital a rezultat că în ziua în care au fost filmaţi copiii legaţi de pat, în secţie erau şase medici, nouă asistenţi medicali, două infirmiere, două îngrijitoare, plus 27 de mame care însoţeau 27 de copii din cei 66 internaţi în spital. Copiii care prezentau probleme neuropsihice sau infecţii respiratorii erau doar opt la număr. Ministerul Sănătăţii nu înţelege de ce copiii au fost legaţi, nu poate să înţeleagă de ce aceşti copii au fost trataţi inuman şi nu înţelege nici motivul pentru care personalul era prea puţin. Nu găsim justificare pentru acest act„, a declarat Arafat.
Raed Arafat a mai spus că filmarea copiilor cu acordul şefului de secţie dovedeşte că această practică este una obişnuită în spital.
Secretarul de stat a mai anunţat că Ministerul Sănătăţii a transmis la Consiliul Judeţean Buzău concluziile raportului şi a solicitat măsuri aspre pentru cei care au permis legarea copiilor de pat. Ministerul consideră că o persoană putea fi alocată pentru supravegherea celor opt copii şi avertizează că astfel de practici vor fi sancţionate dur dacă vor fi aduse la cunoştinţă ministerului.
Imagini incredibile în Secţia de Pediatrie a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Buzău cu copii legaţi de paturi, de mâini şi picioare, cu fâşii de tifon i-au indignat pe români. Inspectoratul Judeţean de Poliţie Buzău a declanşat o anchetă.
Spitalul Judeţean de Urgenţă Buzău se află, începând din 2010, în administrarea Consiliului Judeţean Buzău. Şeful Direcţiei de Sănătate Publică Buzău, doctorul Axinte Venera, s-a deplasat la unitatea sanitară şi a început anchetarea cazului, rezultatele anchetei urmând să fie făcute publice.
Medicii spitalului din Buzău susţineau că decizia de a-i lega pe copii este una legală şi invocă Legea sănătăţii mintale. Comisia de control din cadrul Spitalului Judeţean Buzău a încercat să explice cu legea în braţe comportamentul medicilor care au legat copiii de pat.
„Conform legii 486 din 2002, reactualizată, este permisă contenţionarea persoanelor cu tulburări psihice, inclusiv copii, în unele condiţii deosebite pentru a-i proteja de incidente şi accidente în timpul manevrelor de diagnostic şi tratament”, a declarat Ion Japie, medic Spitalul Judeţean Buzău în data de 30 ianuarie.