Prevederile sunt cuprinse în proiectul Contractului cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2013 – 2014, supus dezbaterii publice pe site-ul Ministerului Sănătăţii.
Documentul prevede introducerea coplăţii pentru spitale, pentru serviciile medicale acordate în regim de spitalizare continuă, nivelul minim al coplăţii fiind de 5 lei, iar cel maxim este de 10 lei.
„Pentru serviciile medicale spitaliceşti acordate în regim de spitalizare continuă, nivelul minim al coplăţii este de 5 lei, iar nivelul maxim este de 10 lei. Valoare coplăţii este stabilită de fiecare unitate sanitară cu paturi pe bază de criterii proprii, cu avizul Consiliului de administraţie al unităţii sanitare respective”, potrivit proiectului de act normativ.
Coplata va fi încasată pentru serviciile medicale acordate în regim de spitalizare continuă, în secţiile sau compartimentele cu paturi din unităţile sanitare aflate în relaţii contractuale cu casele de asigurări de sănătate.
Serviciile medicale spitaliceşti, acordate în regim de spitalizare continuă, pentru care se încasează coplata sunt cele prevăzute în pachetul de servicii medicale de bază şi în pachetul de servicii ce se acordă persoanelor care se asigură facultativ. Excepţie fac serviciile medicale spitaliceşti acordate în secţiile sau compartimentele de îngrijiri paliative, internările obligatorii pentru bolnavii psihic şi cele dispuse prin ordonanţa procurorului pe timpul judecării sau urmăririi penale, precum şi serviciile acordate pacienţilor care necesită asistenţă medicală spitalicească de lungă durată (ani) şi pentru serviciile acordate pacientilor pentru care criteriul de internare este urgenţa.
„Furnizorii de servicii medicale aflaţi în relaţii contractuale cu casele de asigurări de sănătate nu pot încasa o altă plată din partea asiguratului pentru serviciile pentru care se încasează coplată, cu excepţia celor prevăzute de actele normative în vigoare”, se mai arată în document.
Categoriile de asiguraţi scutite de coplată fac dovada acestei calităţi cu documente eliberate de autorităţile competente că se încadrează în respectiva categorie, precum şi cu documente şi, după caz, declaraţie pe proprie răspundere că îndeplinesc şi condiţiile privind realizarea sau nu a unor venituri.
Potrivit ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, coplata va fi încasată la externare şi vizează toată perioadă în care bolnavul a stat în spital.
Nerespectarea oricăreia dintre obligaţiile unităţilor sanitare cu paturi prevăzute în contractul încheiat cu casa de asigurări de sănătate atrage aplicarea unor sancţiuni pentru luna în care s-au înregistrat aceste situaţii. Astfel, la prima constatare va fi reţinută o sumă calculată prin aplicarea unui procent de unu la sută la valoarea de contract aferentă lunii respective, la a doua constatare va fi aplicat un procent de trei la sută la valoarea de contract lunară, iar la a treia constatare şi la următoarele după aceasta va fi reţinută o sumă calculată prin aplicarea unui procent de nouă la sută la valoarea de contract lunară, se mai arată în proiectul de act normativ.
Proiectul de act normativ prevede şi că prescrierile de medicamente se fac în 2013 numai în format electronic.
Prin proiectul de act normativ a fost modificată ponderea alocaţiilor din asistenţa medicală primară. Astfel, pentru numărul de pacienţi înscrişi pe listă (plata per capita), medicii de familie vor primi 70 la sută, iar pentru serviciul acordat unui pacient, restul de 30 la sută.
Totodată, valoarea punctului va creşte de la 1,9 la 2, după cum a anunţat ministrul Sănătăţii.
Consultaţiile de urgenţă la domiciliu şi activităţile de transport sanitar neasistat în sistemul asigurărilor sociale de sănătate se acordă de către unităţi specializate private, autorizate şi evaluate.
Valabilitatea contractelor încheiate între casele de asigurări de sănătate şi furnizorii de consultaţii de urgenţă la domiciliu şi activităţi de transport sanitar neasistat nu poate depăşi valabilitatea autorizaţiei de funcţionare emise de Direcţia de sănătate publică.
Casele de asigurări de sănătate vor deconta numai consultaţiile de urgenţă la domiciliu şi activităţile de transport sanitar neasistat contractate, efectuate de unităţile specializate private autorizate şi evaluate, pe baza apelurilor primite prin sistemul 112, dispecerizate de dispeceratul medical public sau cel integrat.
„Sumele aferente serviciilor contractate cu unităţile medicale specializate private au în vedere toate cheltuielile aferente care, potrivit legii, sunt suportate din Fond. Modalităţile şi condiţiile în care se face decontarea de către casele de asigurări de sănătate a consultaţiilor de urgenţă la domiciliu şi a activităţilor de transport sanitar neasistat se stabilesc prin norme”, se arată în proiect.
Hotărârea de Guvern ar urma să intre în vigoare la data de 1 martie 2013, dată de la care se abrogă HG 1389/2010.