Ministerul Sănătăţii face angajări. A fost elaborat un draft de strategie în domeniu și urmează să îi fie aprobată o organigramă mai mare, a anunțat ministrul Alexandru Rafila, în deschiderea Profit Health.forum.
Ministrul a făcut un apel public la profesioniștii care doresc să lucreze la strategia de reformă, precizând că cel mai greu lucru va consta în schimbarea de mentalitate, atât la nivel de resurse urmane în sistem, cât și la public, dincolo de mutarea accentului de la asistența medicală spitalicească la cea primară și ambulatorie.
„Avem acum un draft de strategie de sănătate pentru următoarea perioadă, sper să putem să o pot îmbunătății în urma discuțiilor care au avut loc la nivel regional, au fost 6-7 astfel de întâlniri. Dar ceea ce cred eu că o să fie cel mai greu de schimbat o să fie legat de mentalități, fie că discutăm de oamenii care lucrează în sistem – mă includ și pe mine aici, poftiți ca să nu arăt doar spre altcineva -, deci schimbarea de mentalitate a profesioniștilor, a populației, mutarea balansului din zona sistemului asistenței medicale spitalicești spre zona asistenței medicale primare și ambulatorii, găsirea unei soluții încât furnizarea servicilor de sănătate să fie echilibrată la nivel național din punct de vedere al calității și al accesibilității. Sunt lucrurile la care lucrăm, încercăm să le construim”, a declarat ministrul Sănătăţii la videoconferința Profit Health.forum.
Alexandru Rafila a anunţat că va fi mărită și organigrama ministerului, care are nevoie de specialiști care să vină și să lucreze la reformarea sistemului.
”Suntem deschiși nu numai la colaborare, facem un apel public, dacă vreți – pentru că noua organigramă a Ministerului Sănătății va fi în curând aprobată sperăm cu un număr mai mare de posturi, pentru oameni care doresc să vină alături de noi, să poată să lucreze la această reformă, care cred că poate să aibă șanse să de realizare numai dintr-un mecanism participativ, bazat pe profesionalism și mai ales pe bună credință”, a mai menţionat ministrul, potrivit Profit.ro.
Alexandru Rafila a mai precizat că ar trebui să existe o instituție care nu trebuie să fie neapărat Ministerul Sănătății și care să gândească la aceste strategii, să urmărească implementarea lor, să monitorizeze și să vină cu chestiuni corective.
”Acesta necesită însă o înțelegere mai profundă și un sprijin politic care să transceadă diferitelor cicluri electorale și diferitelor interese de natură electorală”, a mai spus ministrul Sănătății.