Ministerul Sănătăţii face declaraţii după ce două CAZURI DE GRIPĂ PORCINĂ au fost confirmate

Virusul gripal identificat din anul 2011 şi până în prezent face parte din grupa de viruşi gripali sezonieri, a precizat Ministerul Sănătăţii într-un comunicat de presă.
Romania TV
11 feb. 2014, 14:51
Ministerul Sănătăţii face declaraţii după ce două CAZURI DE GRIPĂ PORCINĂ au fost confirmate

„Având în vedere faptul că mai multe instituţii mass-media au transmis informaţii privind două decese confirmate cu gripă porcină, MS transmite mai jos informările primite de la INSP cu privire la cele două cazuri. Menţionăm faptul că începând cu anul 2011, până în prezent, virusul identificat face parte din grupa de viruşi gripali sezonieri„, susţine MS.

Potrivit unei informări a Institutului Naţional de Sănătate Publică privind cele două decese confirmate cu virus gripal A(H1)pdm09, femeia în vârstă de 50 ani, din judeţul Mureş, a avut obezitate şi diabet zaharat tip II şi a avut cauză de deces insuficienţă respiratorie acută, insuficienţă renală acută, bronhopneumonie, gripă.

Boala în acest caz a debutat pe data de 19 ianuarie, persoana fiind internată abia pe 24 ianuarie la SCJ Mureş – Secţia Boli infecţioase I, apoi transferată în Secţia ATI, pe 27 ianuarie.

Femeia în cauză a fost ventilată mecanic şi a primit tratament antiviral în perioada 24 ianuarie – 1 februarie (data decesului).

„Proba recoltată – secreţie naso-faringiană – a fost trimisă de către DSPJ pentru diagnosticul virologic, pe data de 28 ianuarie 2014, la INCDMI Cantacuzino. DSPJ – Compartimentul de Epidemiologie a primit rezultatul pe data de 30 ianuarie ora 15,02: pozitiv virus gripal tip A(H1)pdm09. Conform DSP Mureş, pacienta nu fusese vaccinată antigripal (nu s-a prezentat la medicul de familie pentru vaccinare, deşi fusese informată de acesta). Nu a fost identificat contact cu un caz confirmat cu virus gripal. Contacţii pacientei, identificaţi în cursul investigaţiei epidemiologice efectuate de DSPJ, sunt supravegheaţi clinic de medicul de familie. Până în prezent nu au fost comunicate cazuri secundare”, precizează INSP.

Potrivit sursei citate, bolnava a fost izolată pe tot parcursul spitalizării, s-au respectat precauţiunile universale şi s-a efectuat dezinfecţie terminală după transfer.

În ceea ce priveşte bărbatul de 45 de ani din Galaţi care a decedat, acesta era cunoscut cu obezitate gr.III, diabet zaharat tip II, hepatită cronică, în acest caz boala debutând pe data de 24 ianuarie.

„A fost internat în Spitalul de Boli infecţioase Galaţi pe data de 28 ianuarie şi transferat la SJU Galaţi-Secţia ATI pe data de 29 ianuarie. A fost ventilat mecanic. Pacientul a primit tratament antiviral în perioada 29 ianuarie – 1 februarie. Decesul s-a produs pe data de 1 februarie cu diagnosticul: insuficienţă cardio-renală, infarct miocardic acut posterior ventricular stâng, nefropatie diabetică. În 3 februarie s-a confirmat de Institutul Cantacuzino Bucureşti cu infecţie gripală cu virus A(H1)pdm09. În opinia noastră, infecţia gripală a agravat patologia de bază”, susţine INSP.

Pacientul nu fusese vaccinat antigripal (contraindicat medical din cauza unei polialergii) şi nu a fost identificat contact cu un caz confirmat cu virus gripal.

De asemenea, contacţii pacientului, identificaţi în cursul investigaţiei epidemiologice efectuate de DSPJ, sunt supravegheaţi clinic de medicul de familie, până în prezent nefiind comunicate cazuri secundare.

ALERTĂ MEDICALĂ ÎN ROMÂNIA. Două persoane, suspectate de GRIPĂ PORCINĂ. Vezi ce spune Raed Arafat

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Filmul de pe Netflix care rupe topul în România și e foarte apreciat în întreaga lume. Leonardo DiCaprio are un rol fenomenal în el
Capital.ro
Niculina Stoican este în doliu: E primul răsărit fără matale MĂICUȚĂ
Playtech.ro
A MURIT unul dintre cei mai mari SPORTIVI ai României! Dumnezeu să-l ierte!!
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
EXCLUSIV Românca martoră la tentativa de asasinat a lui Trump: „Inițial am crezut că cineva trage în mulțime”
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
Soția lui Kanye West poate face închisoare. Acuzații rușinoase pentru Bianca Censori
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
BREAKING | Bogdan Cristoiu a murit încercând să salveze un tânăr de la înec 😢 -
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care dentista găsită moartă în propriul cabinet din Brăila voia să-și cumpere un pistol. Femeia în vârstă de 41 de ani ar fi primit mai multe amenințări cu moartea
Capital.ro
România, o mare forță a lumii. Giganții planetei bat la ușa noastră: Un foarte mare plus
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Ea e medicul stomatolog găsită mort în cabinetul din Brăila. Soțul a făcut descoperirea macabră
substantial.ro
Instagram: Cea mai descărcată aplicație din lume, devansând TikTok
MediaFlux
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'