Ministerul Sănătăţii: Medicii de familie şi specialiştii vor putea prescrie mai multe analize

Medicii de familie şi specialiştii vor putea prescrie o gamă mai variată de analize, dar dacă pacientul vrea o a doua opinie va trebui să plătească pentru alte investigaţii, a precizat secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii (MS) Adrian Pană, vineri, într-o videoconferinţă.
Filip Stan
14 feb. 2014, 14:36
Ministerul Sănătăţii: Medicii de familie şi specialiştii vor putea prescrie mai multe analize

Principala modificare adusă în legislaţie pentru sectorul paraclinic vizează faptul că medicul de familie şi specialistul din ambulatoriu vor putea prescrie o gamă mai variată de analize medicale astfel încât să poată închide episoadele de îngrijire pentru un număr mai mare de pacienţi, în special cu afecţiuni cronice, a arătat Adrian Pană, vineri, în cadrul unei videoconferinţe cu reprezentanţii direcţiilor judeţene de sănătate publică, caselor judeţene de sănătate, spitalelor, asociaţiilor medicilor de familie, Asociaţiei Profesionale a Medicilor de Ambulator, colegiilor judeţene ale medicilor, colegiilor judeţene ale farmaciştilor, Colegiului Medicilor Dentişti, asociaţiilor de pacienţi şi sindicatelor, scrie Mediafax.

Aceste prevederi nu includ însă şi a doua opinie, astfel că, în cazul în care un pacient nu va fi mulţumit de un prim set de analize, acesta va plăti pentru alte investigaţii, a explicat Pană.

„Concret, pentru monitorizarea bolilor oncologice, orice investigaţie imagistică CT sau RMN trebuie recomandată conform standardelor internaţionale. În condiţiile în care investigaţia nu se supune acestor standarde, furnizorului care a efectuat investigaţia respectivă nu i se va deconta serviciul şi investigaţia respectivă va trebui să fie efectuată din nou”, a mai spus secretarul de stat.

Furnizorii care nu vor respecta criteriile stabilite pentru furnizarea serviciilor medicale nu vor putea intra în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, a subliniat acesta, adăugând că, în contractul cadru, vor exista criterii clare prin care casa poate contracta servicii cu furnizori autorizaţi, certificaţi privind calitatea analizelor.

„Un alt lucru esenţial care va fi monitorizat anul acesta în relaţia contractuală cu casele de asigurări este dublarea, triplarea analizelor medicale uzuale sau unor investigaţii imagistice care se efectuează din motive subiective, nu că le-ar dori pacientul, ci pentru că medicul respectiv nu este mulţumit de rezultatul respectivei analize”, a mai spus Pană.

Secretarul de stat a ţinut să precizeze că este vorba, în special, de pacienţii cronici care sunt programaţi pentru internare sau pentru o operaţie şi cărora li se efectuează nişte analize în ambulatoriu de specialitate după care, dacă se internează în spital, la câteva zile, se repetă aceleaşi analize în laboratorul spitalului, iar spitalului i se decontează analizele efectuate. Aceste analize sunt dublate fără să existe un suport sau o dovadă clinică că ele trebuiau să fie repetate.

Adrian Pană a mai spus că fondurile pentru sectorul paraclinic vor creşte substanţial în 2014 şi că speră că ele vor fi utilizate echitabil. Până acum fondurile pentru acest sector se terminau după primele şapte – zece zile ale luni, iar apoi pacientul fie era programat pentru luna următoare, fie plătea pentru analizele respective.

Pană a atras atenţia că, fără un mecanism de monitorizarea şi un audit semestrial al casei privind utilizarea banilor pentru investigaţii paraclinice, fondurile tot nu vor fi suficiente niciodată.

Există, în prezent, discuţii la nivelul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) şi al Ministerului Sănătăţii referitoare la actualizare unor tarife pentru anumite proceduri şi investigaţii paraclinice.

„O endoscopie în spitalele publice este decontată cu 28 de lei, iar în privat preţurile variază între 80 şi 300 de lei. Investigaţia trebuie să fie decontată cât mai aproape de realitate”, a mai spus Pană.

Noul pachet de servicii aduce modificări şi în ceea ce priveşte medicina dentară. Pentru copii, va fi un pachet de servicii preventive mai ales pentru perioada în care aceştia trec de la dentiţia de lapte la cea definitivă. În ceea ce priveşte persoanele vârstnice, noul pachet permite decontarea unor proteze.

Secretarul de stat a precizat că suma alocată pentru medicina dentară în 2014 este de 80 de milioane de lei.

Referindu-se la îngrijirea la domiciliu, Pană a spus că noua legislaţia încurajează spitalele să creeze reţele de îngrijire la domiciliu.

„Serviciile de reabilitare sunt absolut esenţiale după boli cum ar fi infarctul miocardic acut, accident vascular cerebral, afecţiuni respiratorii cronice care sunt invalidante în stadiile terminale ale bolii, afecţiuni tratate de medicii ortopezi, în special proteze de genunchi, de şold, la vârstnic, dar şi la alte articulaţii, cât şi după fracturi complexe”, a arătat secretarul de stat, menţionând că, dacă pacienţii beneficiază de recuperare rapidă, vor fi diminuate costurile asistenţei spitaliceşti.

Citeşte şi SĂNĂTATE 2014: Lista ţărilor în care poţi beneficia de tratament medical pe banii statului român

DailyBusiness
Coșul de cumpărături 2024. Ce alimente s-au scumpit enorm și unde mai găsești oferte față de anii anteriori
Spynews
Trupul neînsuflețit al lui Silviu Prigoană a fost ridicat de la INML Brașov. Ce se va întâmpla înainte de a fi depus la capelă
Bzi.ro
Adriana Bahmuțeanu, mesaj înduioșător pentru fiii cei mari ai lui Silviu Prigoană: ”Să le trimită dramul de înțelepciune!”
Fanatik.ro
Se scumpesc toate abonamentele Netflix. Cât vei plăti pentru planul Basic, Standard sau Premium
Capital.ro
Teo Trandafir este în doliu, dar nu poate plânge: N-am voie, voi fi exact cum el și-a dorit
Playtech.ro
Cum a apărut Honorius Prigoană la IML Brașov. A șocat pe toată lumea. Cum s-a îmbrăcat
DailyBusiness
Codul rutier. Regula pe care șoferii o IGNORĂ în România
Adevarul
UE intervine în scandalul România-Rusia provocat de recuperarea tezaurului de 91,5 tone de aur
wowbiz.ro
Silviu Prigoană, înmormântat în secret! Fiul său cel mare a confirmat. PRIMELE IMAGINI
Spynews
Cum se face corect manevra Heimlich. Metoda care le poate salva viața oamenilor în câteva secunde
Spynews
Cine este bărbatul misterios care a petrecut timp în vila lui Silviu Prigoană, de când s-a aflat că a murit. Va juca un rol foarte important în ce urmează să se întâmple
Evz.ro
O stațiune cochetă și liniștită, la o oră și jumătate de Capitală
Ego.ro
Atac la Silviu Prigoană, chiar și după ce a murit! ”L-am blestemat!”
Prosport.ro
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
kanald.ro
O nouă recalculare a pensiilor de la 1 ianuarie 2025: Cu ce procent ar putea sa crească pensiile
Cancan.ro
Nu au luat 30.000€! Câți bani au primit Nicolai Tand și Sorin Brotnei, de fapt, pentru că au câștigat Asia Express 2024
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Unde a fost îngropată ELODIA. Dan Diaconescu aruncă bomba: La marginea…
StirileBZI
Ce se întâmplă dacă nu plătești la timp întreținerea: Greșeala care te trimite în instanță!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată femeia cu care toți bărbații vor să aibă o relație
stirilekanald.ro
Cum arată CAVOUL lui Prigoană! FOTO EXCLUSIV
substantial.ro
Sindromul de coadă de cal: urgență medicală gravă și simptome asociate
MediaFlux
RĂSTRUNARE de SITUAȚIE! PRIGOANĂ a fost ÎNGROPAT PE ASCUNS! ANUNȚUL FAMILIEI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cea mai veche roată? Descoperirea fusurilor de tors din Israel rescrie istoria tehnologiei