Ministerul Sănătății nu renunță la purtarea măștii în timpul orelor de sport din INTERIOR! Cum arată situația în restul țărilor europene

Ministerul Sănătății a anunțat că susține ferme purtarea măștii de protecție în timpul activităților care se desfășoară în interior. De asemenea, activitățile sportive în aer liber se pot desfășura fără purtarea măștii de protecție.
Alina Costache
03 mart. 2021, 17:13
Ministerul Sănătății nu renunță la purtarea măștii în timpul orelor de sport din INTERIOR! Cum arată situația în restul țărilor europene

Ministerul Sănătății nu renunță la purtarea măștii în timpul orelor de sport din INTERIOR! Ore de sport fără mască de protecție în exterior! Ministerul Sănătății a luat această decizie în urma incidenței în creștere a cazurilor de la reluarea cursurilr în format fizic, creșterea cazurilor pozitive COVID în rândul cadrelor didactice de la reluarea orelor de clasă și a numărului claselor, dar și numărul în creștere de infectări cu tulpina britanică a coronavirusului.

Citește și: Ministrul Educaţiei: „A face sport cu mască echivalează cu situaţia în care faci efort fizic la altitudine de 800 de metri

”Ministerul Sănătății face următoarele precizări cu privire la propunerile de completare a Ordinului ministrului Educației și ministrului Sănătății nr. 3.235/93/4.2.2021 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul unităților/instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică referitoare la purtarea măștilor de protecție în timpul activităților sportive:

(1) Ministerul Sănătății susține ferm purtarea măștii în timpul activităților sportive care se desfășoară în interior. Activitățile sportive în aer liber se pot desfășura fără purtarea măștii de protecție, cu respectarea distanței fizice recomandate între elevi.

(2) Datele care stau la baza deciziilor Ministerului Sănătății:

*incidența în creștere a cazurilor de la reluarea cursurilor în format fizic;

*creșterea cazurilor pozitive COVID-19 în rândul cadrelor didactice de la reluarea orelor de clasă și a numărului claselor/grupelor suspendate, conform datelor oficiale; astfel, în perioada 23 februarie – 1 martie 2021, în sistemul național de învățământ preuniversitar s-au înregistrat:
– 405 infectări în rândul elevilor până la data de 1 martie 2021;
– 418 infectări în rândul personalului didactic, didactic auxiliar și nedidactic până la data de 1 martie 2021;
– 494 de clase/grupe au suspendat activitatea în perioada 23 februarie – 1 martie 2021;

*numărul în creștere de infectări cu SARS-Cov-2, noua varianta UK – linia genetică B.1.1.7, precum și repartiția lor geografică extinsă pe tot teritoriul României, cu rata de transmitere și contagiozitate crescută la copii.

De asemenea, trebuie subliniate următoarele aspecte: în timpul efortului fizic crește mult eliminarea de aerosoli ce pot vehicula SARS-CoV-2 de la un bolnav la o persoană receptivă, implicit riscul de transmitere; măsura relaxării purtării măștilor în timpul orelor de sport ar zădărnici efortul susținut de a purta mască în timpul tuturor celorlalte activități școlare; mai multe țări au luat decizia sistării complet a activităților sportive” , se arată în comunicatul transmis de Ministerul Sănătății.

Ministerul Sănătății nu renunță la purtarea măștii în timpul orelor de sport din INTERIOR! Cum arată situația în alte state europene

România este singura țară din Uniunea Europeană care a impus la nivel național obligativitatea purtării măștii la orele de sport. Majoritatea statelor europene prevăd măsura precum ventilația, distanțarea și susținerea orele preponderent, evitarea sporturilor de echipă. Letonia este țara care a luat cea mai drastică măsură, mai exact suspendarea orelor de educație fizică.

În Belgia în clasele mici orele de educație fizică sunt înlocuite prin activități în aer liber, iar în Austria masca de protecție nu este obligatorie în timpul orelor de educație fizică, însă activitățile sportive sunt reduse la minimum.

Citește și: 91.000 de elevi nu vor face ore remediale. Cum vor recupera materia pierdută. Anunţul Ministerului Educaţiei

În Bulgaria Italia și Cipru purtarea măștii în timpul orelor de educație fizică nu este obligatorie, însă elevii trebuie să mențină o distanțare fizică de minimum 1,5 metri, respectiv 2 metri. În Croația și Franța este recomandată organizarea orelor de sport cât mai mult în aer liber, iar când nu este posibil, profesorii sunt sfătuiți să faciliteze exercițiile individuale.

În Cehia situația epidemiologică este gravă, iar toate școlile sunt închise. Danemarca a ales să măsurile de prevenție cum ar fi ventilația, igiena suplimentară, spălarea mâinilor și testarea.

În Estonia, Finlanda, Luxemburg, Malta, Olanda, Polonia, Slovenia. Suedia, Spania și Grecia, masca de protecție nu este obligatorie. În Germania, reglementările variază de la un land la altul, în funcție de rata de infectare.

În Irlanda, procesul educațional în format fizic va fi organizat pentru învățământul preșcolar, învățământul primar și clasele terminale din învățământul secundar. În preșcolar și primar, masca nu este obligatorie, iar în învățământul secundar superios, elevii sunt obligați să poarte masca de protecție în permanență.

În Letonia, procesul educațional în format fizic se desfășoară doar în învățământul primar, cu obligativitatea purtării măștii de protecție în timpul orelor, însă nu se organizează ore de educație fizică. Lituania a luat cea mai drastică măsură, iar carantina la nivel național este instituită până pe 31 martie.

În Portugalia, procesul educațional este organizat în format online, iar în Slovacia, orele de educație fizică se recomandă a fi axate doar pe teorie. Ministerul Educației din Ungaria recomandă organizarea orelor de educație fizică în aer liber.

 

 

DailyBusiness
Capcanele contractelor prin telefon. Cum îți poți pierde banii și liniștea în doar câteva minute!
Spynews
Poliția a reținut primul suspect în cazul crimei de la Bragadiru. Bărbatul este originar din Egipt
Bzi.ro
Probleme mari pentru Delia Matache în vacanța din Asia! Ce a pățit artista
Fanatik.ro
Câți bani poți să scoți din cont fără să intri în vizorul ANAF. Mulți români nu știu când merg la bancă pentru numerar
Capital.ro
Călin Georgescu, OUT! Nu poate candida din nou. Vine ordin de la CCR
Playtech.ro
David Beckham, de nerecunoscut: E horror, nu-și poate mișca fața
DailyBusiness
10.000 de lei cadou pentru românii care stau la casă! Cum poți primi banii cu un simplu dosar
Adevarul
Maghiarii se înghesuie la programul de pregătire militară. Campania „Îmi iubesc țara și o voi proteja” are un succes uriaș
wowbiz.ro
Catinca Roman și fiica ei, Călina, concurente la Asia Express 2025! Cele două participă împreuna în sezonul 8
Spynews
Cum va arăta nunta lui Kamara și a Gabriellei Nastas. Cântărețul și-a cerut iubita în căsătorie în noaptea de Revelion
Spynews
Cine este nașa fiicei Iustinei Loghin și a lui Cornel Luchian de la Insula iubirii. Ce relație apropiată este între ei: “Plină de iubire”
Evz.ro
Prăjitura copilăriei: Negresă pufoasă cu fulgi de cocos
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
Prezentatoarea știrilor și iubita ei cântăreață, imagini îndrăznețe din vacanța romantică din Costa Rica
kanald.ro
Cum poți beneficia de pensie chiar dacă nu ai muncit niciodată. Cât vei primi în 2025!
Cancan.ro
ANM a modificat prognoza! Se anunță o lună ianuarie atipică în aceste zone din România
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu a luat decizia finală. Anunț despre turul 2 al alegerilor prezidențiale
StirileBZI
Fumatul interzis în spațiile public! Unde se va impune restricția în România
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
stirilekanald.ro
După ce poza ei a devenit virală, Maria fost ucisă de ruși la doar 24 de ani. A murit a doua zi după ziua ei de naștere
substantial.ro
Paznic înjunghiat de pacient beat la Spitalul Municipal din Onești
MediaFlux
AJUTOR FINANCIAR pentru PENSIONARI! Se dau 3.000 de LEI pe lângă PENSIE într-o singură TRANȘĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Care este cel mai frumos oraș din lume? Se află la câțiva kilometri de România