Ministerul Sănătăţii, parteneriat cu Universitatea de Construcţii Bucureşti. Ioana Mihăilă a susţinut luni dimineaţă, de la ora 10:00, o conferinţă de presă, alături de conducerea Universităţii Tehnice de Construcţii Bucureşti.
„Am semnat un parteneriat cu Universitatea de Construcţii Bucureşti cu scopul de a realiza o bază de date a situaţiei în care se află spitalele. Am identificat 400 de spitale cărora li se va aplica un chestionar de evaluare tehnică. Dintre cele aproape 1400 de cladiri ale unităţilor sanitare cu paturi, 310 spitale sunt autorizate ISU, 52 sunt autorizate parţial, 302 clădiri funcţionează fără autorizaţie la incendiu, dintre aceste 120 au aviz. 720 de clădiri nu fac obiectul autorizării privind securitatea la incendiu. Sunt cifre care ne preocupă în egală măsură pe toţi”, a precizat ministrul Sănătăţii.
Conform Ministerului Sănătăţii, evenimentul are drept scop prezentarea parteneriatului încheiat între instituţie şi Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti, pentru realizarea unei baze de date în urma unui chestionar de evaluare tehnică privind riscul seismic, eficienţa energetică şi riscul de incendiu ale unităţilor sanitare.
Alături de ministrul Sănătăţii, la conferinţa de presă au fost prezenţi: Radu Văcăreanu – rector Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti, Cezar Vlăduţ – prorector Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti, Romulus Bulacu – inspector General Inspectoratul de Stat în Construcţii, Mihai Pavel – preşedinte al Filialei Bucureşti a Asociaţiei Inginerilor Proiectanţi Constructori de Structuri.
Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a vorbit în cadrul unei conferințe de presă despre soarta spitalelor care nu primesc avizele necesare de funcționare. Mihăilă anunță că o parte din ele o să fie închise, însă nu imediat, asta deoarece e nevoie ca pacienții să fie mutați în alte unități sanitare.
„Nu o să fie închise imediat. Spitalele care nu primesc avize o să fie reconvertite, dacă există posibilitatea ca pacienții care sunt tratați în mod obișnuit în acel spital să fie mutați într-o construcție nouă sau într-o construcție care să poată să facă față acestor cerințe”, a precizat ministrul în cadrul conferinţei de presă.
Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, afirmă că raportările zilnice despre cazurile de COVID-19 sunt corecte şi verificate din mai multe surse. Aceata afirmă că sunt câteva sute de locuri în secţiile de terapie intensivă pentru bolnavii de COVID-19, după ce săptămânile trecute se găseau cu greu locuri.
„Situaţia este mai bună decât în săptămânile trecute”, a afirmat ministrul, precizând că sunt 247 de locuri libere la ATI pentru adulţi şi 32 locuri pentru copii.În Bucureşti sunt 55 de locuri libere la terapie intensivă pentru adulti şi 10 locuri libere pentru copii.
Ioana Mihăilă a mai afirmat că cunoaşte câţi pacienţi sunt în acest moment în TIR-urile ATI.
Reamintim că ministrul Sănătăţii a depus miercuri seară jurământul pentru funcția de ministru al sănătății. Președintele Klaus Iohannis le-a transmis membrilor Guvernului prezenți la ceremonie să „o sprijine pe noua colegă”. Medicul Ioana Mihăilă a fost propunerea USR PLUS pentru funcția de ministru al Sănătății. Decizia a fost luată în ședința din această dimineață a conducerii Alianței, după ce coaliția a pus capăt aseară crizei generate de demiterea lui Vlad Voiculescu.
Noul ministrul al Sănătăţii s-a născut în 1980 şi este de profesie medic primar endocrinolog. Ea a fost numită în funcţia de secretar de stat în Ministerul Sănătăţii la începutul anului 2021. În această calitate, a coordonat activităţile de gestionare a investiţiilor în sistemul medical românesc din fonduri externe şi elaborarea componentei de sănătate din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.