Ministerul Sănătăţii: Decizia utilizării la domiciliu a testelor rapide din salivă revine sistemului educațional. Folosirea testelor nu necesită pregătire medicală

Ministerul Sănătăţii răspunde solicitării conducerii MInisterului Educaţiei şi face noi repcizări privind utilizarea testelor de salivă pentru depistarea COVID-19 în rândul elevilor în şcoli. Protrivit MS, pentru efectuarea de teste din salivă nu este necesară pregătire medicală, iar decizia utilizării la domiciliu a testelor rapide din salivă revine sistemului educațional.
Alina Andrei
17 nov. 2021, 12:39
Ministerul Sănătăţii: Decizia utilizării la domiciliu a testelor rapide din salivă revine sistemului educațional. Folosirea testelor nu necesită pregătire medicală

Ministerul Sănătăţii vine cu noi precizări cu privire la procedura de lucru privind realizarea testării rapide antigen din salivă în unitățile de învățământ.

Oficialii din Ministerul Sănătăţii amintesc că în data de 11 noiembrie 2021, Comitetul Național pentru Situații de Urgență, prin Hotărârea CNSU nr.102/2021, a abilitat Ministerul Sănătății să elaboreze o procedură de administrare a testelor rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă, care urmează a fi utilizate în unitățile de învățământ.

În data de 12 noiembrie 2021, după consultarea cu specialiștii din sănătate publică, Ministerul Sănătății a elaborat și transmis Ministerului Educației metodologia solicitată.

Citeşte şi: Consiliul Naţional al Elevilor reclamă bâlbâielile ministerelor Sănătăţii şi Educaţiei privind testarea elevilor pentru COVID: Experţii în sănătate publică să emită recomandări

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii precizează că „testele rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă pot fi utilizate în scop preventiv, pentru încercarea de depistare timpurie a unor cazuri de infecție asimptomatice în rândul elevilor”.

„Rezultatul pozitiv al unui test de salivă, ridică suspiciunea de posibilă infecție (caz suspect) și trebuie urmat de diagnostic prin metoda RT-PCR sau de un test antigen rapid. Pentru folosirea testelor nu este necesară pregătire medicală sau condiții speciale de lucru.

Ca urmare, legislația în vigoare nu exclude utilizarea acestor teste la domiciliu.

În acest context, decizia utilizării la domiciliu a testelor rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă revine sistemului educațional”, mai precizează Ministerul Sănătăţii.

„La nivelul sistemului educațional, unități de învățământ sau Ministerul Educației, după caz, se vor putea stabili fluxurile pentru preluarea-predarea testelor, corectitudinea prelucrării/interpretării acestora, corectitudinea raportării și către cine se va face raportarea, în funcție de numărul de utilizatori, personalul didactic și nedidactic existent disponibil, numărul de cadre medicale de la nivelul unităților de învățământ etc”, se mai arată în comunicatul Ministerului Sănătăţii.

De asemenea, reprezentanţii MS atrag atenţia că „introducerea testelor rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă a fost solicitată de către Ministerul Educației încă din luna februarie a acestui an și tot această instituție a solicitat specialiștilor din Sănătate o instrucțiune de utilizare”.

„Ministerul Sănătății asigură cadrele didactice, dar și pe părinți de întreaga considerație și înțelegere privind situația creată, dar reamintim că, testarea cu teste rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă nu reprezintă un act medical. Aceasta este o măsură de prevenție ce poate fi aplicată în scopul identificării rapide a unor posibile cazuri de infectare cu SARS-COV-2. În toate situațiile, teste din salivă trebuie validate prin testare RT-PCR sau testare rapidă”.

„Domeniul educațional care a solicitat utilizarea acestui tip de teste este îndreptățit să decidă și cu privire la modul de utilizare. Ministerul Sănătății va sprijini acest demers.

Mai mult, procedura de management a cazului cu infectare va fi reglementată la nivelul unui Ordin comun al celor două ministere”, mai precizează coducerea MS, care anunţă că în aceste zile, reprezentanții Ministerului Sănătății și ai Ministerului Educației se vor întâlni pentru a elabora actul normativ.

Citeşte şi: Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, îl contrazice pe Cseke Attila în privinţa testării elevilor: „Nu poate fi implementată real. Când ai un singur cadru medical sau niciunul, este imposibil”

Ministerul Educaţiei a cerut luni Ministerului Sănătăţii „clarificări” privind modalitatea de realizare a testării cu teste din salivă în unităţile de învăţământ, solicitând MS să precizeze dacă aceste teste pot fi făcute acasă, sub supravegherea părinţilor, dacă trebuie cerut acordul părinţilor pentru administrarea lor în şcoală şi dacă procedura de testare se aplică şi pentru preşcolari.

„Având în vedere colaborarea cu Ministerul Sănătății în gestionarea situației epidemiologice
existente la nivel național pentru desfășurarea cursurilor școlare în condiții de siguranță
epidemiologică, dar și instrucțiunea emisă de acest minister cu privire la administrarea testelor
pe bază de salivă și, fiind vorba de elevi, inclusiv cu vârste mici, Ministerul Educației a solicitat
precizări cu privire la următoarele aspecte:
1. Dacă testele pe bază de salivă pot fi administrate la domiciliu sub supravegherea părinților / aparținătorilor legali. În cazul unui răspuns pozitiv, acest lucru ar fluidiza foarte mult procesul de screening, având în vedere faptul că fiecare părinte este responsabil pentru sănătatea propriului copil, sprijinind astfel și obiectivul principal – consolidarea prevenției;
2. Dacă testele pe bază de salivă administrate în școală impun acordul părinților/aparținătorilor legali. În cazul în care este nevoie de acest acord, Ministerul Educației adresează rugămintea de a completa cadrul legal pentru aplicarea instrucțiunii emise (elaborarea unui formular de acord pentru părinți/aparținători legali și menționarea bazei legale pentru aplicarea acestuia);
3. În condițiile în care în instrucțiune nu sunt menționați preșcolarii, se aplică sau nu se aplică instrucțiunea pentru aceștia, având în vedere faptul că testarea a fost prevăzută în toate unitățile de învățământ preuniversitar (școli și grădinițe) pentru preșcolari, elevi și toate categoriile de personal din școli și grădinițe.

De asemenea, având în vedere precizarea publică a INSP cu privire la lipsa unei opinii oficiale
referitoare la criteriul ratei de vaccinare de 60% în rândul personalului fiecărei unități de
învățământ preuniversitar din România, Ministerul Educației a transmis INSP rugămintea de a
exprima oficial opinia cu privire la acest criteriu asumat în Ordinul nr. 5.338/2.015/2021 pentru
aprobarea măsurilor de organizare a activităţii în cadrul unităţilor/instituţiilor de învăţământ
în condiţii de siguranţă epidemiologică.

Ministerul Educației a solicitat autorităților responsabile cu achiziția și distribuirea testelor pe
bază de salivă în școli și grădinițe, date și informații cu privire la termenele de livrare pentru
testele ce urmează a fi administrate preșcolarilor, elevilor și tuturor categoriilor de personal”, se arată în comunicatul Ministerului Educaţiei.

DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Andreea Esca a întors toate privirile, cu o rochie cu un decolteu îndrăzneț! A prezentat o gală caritabilă – FOTO
Fanatik.ro
Ingredientul pe care să-l pui în salata de boeuf dacă vrei să nu-ți pice greu. Îi va da și un gust mai bun
Capital.ro
Lovitură pentru Călin Georgescu. Decizia luată chiar acum de judecătorii Curții de Apel
Playtech.ro
Doi vloggeri britanici au rămas uimiți după ce au vizitat Bucureștiul. Cel mai mult le-a placut...
DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Adevarul
NATO ar învinge Rusia în câteva luni, dar ar plăti un preț mare. Care sunt riscurile
wowbiz.ro
Raluca Pastramă, însărcinată după divorțul de Ibrahim Ibru?! „Emoții multe, de toate felurile”
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Cea mai proastă veste a sfârșitului de an. Se umblă la bani
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Le-ai văzut? Ele sunt cele două surori de 13 și 15 ani din Mehedinți care au dispărut de acasă în prag de sărbători! Familia le caută cu disperare
Cancan.ro
Când a descoperit Mircea Diaconu că suferă de cancer. A ținut totul... Fiica lui rupe tăcerea
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Demisie! Cutremur în România în cursa prezidențială: Mi-a fost bine acești 10 ani
StirileBZI
Curtea Constituțională a decis impozitarea pensiilor cu 10%!
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Alex a pierit în cumplitul accident din Gorj, la doar 26 de ani. Tânărul conducea chiar dacă avea permisul suspendat
substantial.ro
Judecătoria Mangalia schimbă încadrarea juridică în dosarul lui Vlad Pascu
MediaFlux
MAJORARE de PENSIE, după SĂRBĂTORI. Lista CREȘTERILOR de venituri, din IANUARIEI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Orașul în care ninge toată săptămâna. Crăciun cu ciclon!