Ministerul Sănătăţii a transmis miercuri că a încheiat toate procedurile necesare achiziţionării centralizate a unui număr de 406.000 de doze de vaccin BCG, care vor fi livrate mâine către Unifarm, și ulterior către direcțiile de sănătate publică, precum și a 160.000 de doze de vaccin hepatitic B care, de asemenea, urmează să fie livrate în perioada următoare.
„La nivel național, la începutul lunii iunie a.c., existau stocuri de 48.781 de doze vaccin hepatitic B și 65.900 de doze de vaccin BCG. Consumul lunar de vaccin este, în medie, de 12.500 de doze/lună pentru vaccinul hepatitic B și 27.000 de doze/lună pentru vaccinul BCG. Ministerul Sănătății a efectuat mai multe redistribuiri de vaccin între județe, în funcție de necesitățile locale, în vederea asigurării continuității în derularea Programului național de vaccinare”, a precizat conducerea MS.
Bilanţ coronavirus 7 iulie 2021. Continuă haosul raportărilor, 2 decese în ultimele 24 de ore, alte 75 uitate prin sertare
De asemenea, Ministerul Sănătăţii solicită direcţiilor de sănătate publică teritoriale să identifice dacă există copii născuţi în această perioadă și care nu au fost imunizaţi în vederea gestionării corecte pentru recuperare la vaccinare.
„Toţi copiii nevaccinaţi vor fi recuperaţi la vaccinare prin maternităţi şi cabinetele medicilor de familie, fără afectarea schemei de vaccinare obligatorie”, a completat Ministerul Sănătăţii, în comunicat.
Un medicament folosit împotriva artritei reduce riscul de deces din cauza COVID-19. E recomandat de OMS
În prezent, schema de vaccinare pentru copii este următoarea:
Precizările MS vin după ce mai multe judeţe se confruntă în acest moment cu o criză de vaccinuri împotriva tuberculozei și a hepatitei B, vaccinuri incluse în schema obligatorie pentru copii.
Valeria Herdea, medic de familie, a explicat la Digi24, referindu-se la lipsa vaccinurilor, că situația este cu atât mai gravă cu cât România face parte dintre țările unde hepatita B și tuberculoza sunt răspândite.
„Ar trebui să renunțăm la această expresie în curs de achiziționare. În România sunt aproximativ 180.000 de nou-născuți anual, trebuie să avem o prognoză”, a spus Herdea.
Medicul a subliniat că lipsa acestor vaccinuri fragilizează și mai mult nou-născuții, atât pe cei cu mame care suferă de hepatita B, dar și pe cei cu mame care nu au această afecțiune.
Valeria Herdea a afirmat că o schemă temporară de vaccinare va duce la scăderea acoperii vaccinării, la decredibilizarea medicilor și la lipsa de protecție a copiilor în fața acestei boli.
Recuperarea vaccinală va fi extrem de grea, a mai spus Valeria Herdea.