Ministerul Sănătăţii, sancţionat pentru discriminarea persoanelor infectate cu HIV

Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a sancţionat cu avertisment Ministerul Sănătăţii pentru tratament diferenţiat, discriminatoriu, la adresa persoanelor infectate cu HIV, fapt ce determină încălcări grave ale dreptului la sănătate, la îngrijire medicală, la securitate socială şi la servicii sociale, precum şi dreptul la demnitatea personală a persoanelor infectate HIV.
Iulian Tudor
20 dec. 2012, 11:40
Ministerul Sănătăţii, sancţionat pentru discriminarea persoanelor infectate cu HIV

Problema analizată de CNCD a fost aceea că medicii notează diagnosticul „infecţie cu HIV” pe  adeverinţele medicale pentru instituţiile non-medicale care solicită acest document pentru înscrierea la şcoală, angajare, înscriere la cursuri de formare profesională, şomaj, scutirea de la orele de educaţie fizică etc. Această obligaţie a medicilor, determinată de rubricile adeverinţei, intră în contradicţie cu datoria lor de a respecta drepturile pacientului, inclusiv cu cea de a păstra secretul profesional.

Sesizarea acestei probleme către CNCD a fost făcută de Asociaţia Română Anti-SIDA (ARAS), cu sprijinul Uniunii Naţionale a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA şi al Asociaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului –  Comitetul Helsinki (APADOR-CH). În faza iniţială de mediere, Ministerul Sănătăţii şi-a luat angajamentul că va trimite o circulară prin care va informa medicii că acest diagnostic nu trebuie notat pe aceste adeverinţe, lucru care nu s-a realizat. Drept urmare, CNCD a constatat existenţa unui tratament diferenţiat, discriminatoriu potrivit art. 2, alin. 3 şi 4 din OG 137/2000 privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare, sancţionând cu avertisment Ministerul Sănătăţii, însoţit de recomandarea de a remedia situaţia.

„Considerăm această decizie importantă pentru toţi pacienţii din România, nu numai pentru cei care trăiesc cu HIV. Adeverinţele medicale destinate angajatorilor şi altor instituţii non-medicale trebuie să re refere doar la capacitatea de muncă / instruire în colectivitate. De peste 20 de ani, spunem că însănătoşirea sistemului sanitar nu ţine doar de bani, ci şi de aplicarea legii drepturilor pacientului”, a declarat Liana Velica, manager de proiect la ARAS.

„Sperăm ca, în urma acestei sancţiuni, Ministerul Sănătăţii să facă demersurile necesare pentru ca acest tratament discriminatoriu să fie eliminat, astfel încât pacienţii să nu mai fie nevoiţi să îşi dezvăluie diagnosticul faţă de persoane care nu au nici un drept să afle aceste informaţii despre cel din faţa lor. Confidenţialitatea diagnosticului este un drept universal al pacienţilor, iar Ministerul Sănătăţii şi alte instituţii ale statului trebuie să ia măsurile necesare pentru ca acest drept să fie respectat”, a declarat Iulian Petre, Director Executiv UNOPA.

DailyBusiness
Categoria de români care poate primi ajutor de 200.000 de euro din partea statului. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Cum comunică Ozana Barabancea cu părinții ei decedați. Ce face jurata Te cunosc de undeva de fiecare dată când merge la mormânt: „Îi bag în ședință”
Bzi.ro
Alexandru Papadopol, acuzat că și-ar fi părăsit iubita înainte de nuntă! Ce a spus actorul în apărarea sa
Fanatik.ro
Destinație de vacanță perfectă pentru februarie. Este un adevărat paradis tropical, iar temperaturile ajung și la 30 de grade
Capital.ro
Bancomatele vor fi înlocuite! Schimbare pentru cei care retrag bani cash de la ATM
Playtech.ro
Dan Negru, reacție tranșantă după retragerea Simonei Halep: “I-aș cere să nu mai spună niciodată suntem o țară...
DailyBusiness
Pensie record în România! Un român încasează peste 108.000 de lei pe lună doar din contributivitate!
Adevarul
Un fost primar la Iașiului, la al doilea dosar penal pentru pornografie infantilă. A fost reținut acum trei ani după ce ar fi agresat trei copile
wowbiz.ro
Mihaela a murit alături de tatăl ei, după ce s-au scufundat cu mașina în râul Olt! Ce a apucat tânăra să facă în ultimele clipe de viață?
Spynews
De ce să nu mai arunci coaja de la fructe și legume. Cum poate fi folosită
Spynews
O influenceriță din România a izbucnit în lacrimi după ce a fost acuzată că a slăbit cu medicamente de diabet și nu mâncând sănătos / VIDEO
Evz.ro
Vremea se joacă în continuare. Devine de neînțeles și pentru meteorologi
Ego.ro
Motivul pentru care Bianca Censori a apărut fără haine la premiile Grammy 2025
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
kanald.ro
Ultimul mesaj al Mihaelei, înainte să se stingă alături de tatăl ei după ce au plonjat cu mașina în râul Olt: „Ai fi nemuritoare...”
Cancan.ro
Divorț-ȘOC în showbiz! Mădălina Pamfile s-a despărțit de tatăl fetițelor sale + Primele declarații 😲
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Bancnotele de care trebuie să te ferești imediat! Scapă de ele! Avertisment pentru românii care folosesc numerar
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. S-a iubit cu milionari celebri, iar acum l-a părăsit pe fotbalistul prins dopat cu cocaină la Dinamo: „Mă uit la toți şi toate cum se înşală între ei”
stirilekanald.ro
Ea e tânăra care s-a scufundat cu mașina în Olt. Mihaela avea 23 de ani și venise în vacanță la rude
substantial.ro
UEFA ia în considerare eliminarea prelungirilor din Liga Campionilor
MediaFlux
Poți să rămâi FĂRĂ PENSIE. Ce documente trebuie să depui NEAPĂRAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Bugetul CNAS pentru 2025 acoperă doar 10 luni de medicamente compensate: sănătatea românilor în mare pericol