Problema analizată de CNCD a fost aceea că medicii notează diagnosticul „infecţie cu HIV” pe adeverinţele medicale pentru instituţiile non-medicale care solicită acest document pentru înscrierea la şcoală, angajare, înscriere la cursuri de formare profesională, şomaj, scutirea de la orele de educaţie fizică etc. Această obligaţie a medicilor, determinată de rubricile adeverinţei, intră în contradicţie cu datoria lor de a respecta drepturile pacientului, inclusiv cu cea de a păstra secretul profesional.
Sesizarea acestei probleme către CNCD a fost făcută de Asociaţia Română Anti-SIDA (ARAS), cu sprijinul Uniunii Naţionale a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA şi al Asociaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului – Comitetul Helsinki (APADOR-CH). În faza iniţială de mediere, Ministerul Sănătăţii şi-a luat angajamentul că va trimite o circulară prin care va informa medicii că acest diagnostic nu trebuie notat pe aceste adeverinţe, lucru care nu s-a realizat. Drept urmare, CNCD a constatat existenţa unui tratament diferenţiat, discriminatoriu potrivit art. 2, alin. 3 şi 4 din OG 137/2000 privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare, sancţionând cu avertisment Ministerul Sănătăţii, însoţit de recomandarea de a remedia situaţia.
„Considerăm această decizie importantă pentru toţi pacienţii din România, nu numai pentru cei care trăiesc cu HIV. Adeverinţele medicale destinate angajatorilor şi altor instituţii non-medicale trebuie să re refere doar la capacitatea de muncă / instruire în colectivitate. De peste 20 de ani, spunem că însănătoşirea sistemului sanitar nu ţine doar de bani, ci şi de aplicarea legii drepturilor pacientului”, a declarat Liana Velica, manager de proiect la ARAS.
„Sperăm ca, în urma acestei sancţiuni, Ministerul Sănătăţii să facă demersurile necesare pentru ca acest tratament discriminatoriu să fie eliminat, astfel încât pacienţii să nu mai fie nevoiţi să îşi dezvăluie diagnosticul faţă de persoane care nu au nici un drept să afle aceste informaţii despre cel din faţa lor. Confidenţialitatea diagnosticului este un drept universal al pacienţilor, iar Ministerul Sănătăţii şi alte instituţii ale statului trebuie să ia măsurile necesare pentru ca acest drept să fie respectat”, a declarat Iulian Petre, Director Executiv UNOPA.