Ministerul Sănătăţii şi producătorii de medicamente au ajuns la o înţelegere în ceea ce priveşte preţul medicamentelor

Ministerul Sănătăţii şi producătorii de medicamente au ajuns la o concluzie în privinţa metodei de calcul pentru preţul medicamentelor, păstrându-se scăderea de 35% a preţului pentru tratamentele care urmează să îşi pieardă brevetul. Asociaţiile de pacienţi se tem că vor dispărea medicamente.
Filip Stan
24 mart. 2017, 13:34
Ministerul Sănătăţii şi producătorii de medicamente au ajuns la o înţelegere în ceea ce priveşte preţul medicamentelor

Ministerul Sănătăţii a avut o ultimă întâlnire cu reprezentanţii producătorilor de medicamente, înainte de a semna ordinul care stabileşte metodologia de calcul al preţului pentru medicamente. Tratamentele inovative care urmează să îşi piardă brevetul şi să devină unele generice, vor avea o scădere a preţului de 35%. Practic, preţul medicamentelor care au depăşit termenul în pot fi considerat inovative va fi mai mic cu 35%.

„Acest ordin aduce ieftinirea preţului la medicamente, pentru cele inovative care îşi pierd patentul, iar pentru medicamentele inovative care până la data apariţiei ordinului nu au suferit o eroziune de minimum 35%, pe bază de declaraţie pe proprie răspundere, firmele deţinătoare de APP vor solicita modificarea preţului. Înseamnă că pacientul va scoate mai puţini bani din buzunar în momentul în care va achiziţiona un astfel de medicament şi am fost asiguraţi că aplicând astfel măsura, nu se vor produce distorsiuni şi nu vor dispărea medicamente de pe piaţă, în aşa fel încât pacienţii să aibă acces la toate tratamentele inovative. Sunt medicamente din diferite sfere de activitate”, a declarat Florian Bodog, ministrul Sănătăţii.

Astfel, producătorii de medicamente explică faptul că scăderea preţului de 35% se produce la medicamente care îşi pierd brevetul după intrarea în vigoare a ordinului. Iar la medicamentele care au fost deja ieftinite, se mai scade preţul cu diferenţa până la 35%.

„Dacă eroziunea de preţ din momentul în care a expirat brevetul nu este mai mare de 35%, va fi adusă la 35%. De exemplu, dacă a scăzut preţul până acum cu 25%, va mai fi o scădere adiţională de 10% din momentul în care intră ordinul în vigoare. Amendamentele aduse actualei metodologii sunt rezonabile şi ne permite să asigurăm medicamente pacienţilor. Începând cu jumătatea anului 2015 până acum sunt în jur de 1200-1400 de medicamente dipărute de pe piaţa din România. Dacă multimplicăm câteva mii de produse cu câteva sute de pacienţi ajungem deja la ordinul sutelor de mii de pacienţi care au fost afectaţi în toată această perioadă”, a afirmat Dan Zaharescu, directorul executiv al Asociaţiei Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM).

În urma înţelegerii dintre minister şi producători, asociaţiile de pacienţi se tem că, după ce va fi semnat acest ordin, vor asista la dispariţia multor tratament, şi aşa ieftine, de pe piaţa de la noi din ţară.

„Mă nelămureşte decizia anunţată astăzi de ministru pentru că se pare că a fost o înţelegere între ministerul Sănătăţii, Guvern şi producătorii de medicamente şi nu ştim ce conţine această înţelegere şi dacă ne garantează accesul la medicamentul. Tot ce s-a întâmplat în ultimii ani nu a dus la accesul pacienţilor la tratament, ba dimpotrivă, tratamentele au dispărut. Sunt afecţiuni pentru care există un singur medicament, deci, justificarea că astfel de reduceri de preţuri cresc accesul la medicamente pentru că sunt mai ieftine are sens până la punctul în care medicamentele dispar de pe piaţă şi,din acel moment, este foarte complicat să faci o comandă în Germania, să găseşti pe cineva să-ţi trimită din Germania medicamentul respectiv şi în final să ajungi să plăteşti de 4-6 ori mai mult fără posibilitatea de recompensare”, a explicat Rozalina Lăpădatu, Preşedinte Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune .

În timpul dezbaterii publice, Florian Bodog a declarat că au fost găsite depozite ilegale de medicamente alte anumitor firme şi a spus că va face public numele acestor companii care încearcă să aducă prejudiciu, în primul rând, pacientului.

„Vreau să vă asigur că voi arăta românilor din cauza cui se întâmplă să nu fie medicamente pe piaţă. Toate aceste comportamente necivilizate sunt împotriva poporului român, împotriva pacientului. Sunt firme care fac bani pe spinarea noastră a tuturor. Toate aceste comportamente incorecte, vă asigur, suntem în căutarea unor mijloace de a le face publice. Vă rog foarte mult să transmiteţi tuturor colaboratorilor şi tuturor din industrie că aştepăam din partea lor un comportament foarte corect. Voi ieşi public şi îi voi spune cu nume pe cei care încearcă să facă rău pacientului”, a adăugat Florian Bodog, ministrul Sănătăţii.

Vineri, ordinul care stabileşte metodologia de calcul al preţului pentru medicamente ar urma să fie semnat de către ministrul Sănătăţii şi va fi publicat în Monitorul Oficial.

Citeşte şi Florian Bodog: Guvernul a abrogat HG privind calculul preţurilor la medicamente. Noua metodologie, stabilită prin ordin de ministru

 

DailyBusiness
Atenție, șoferi! Ce nu trebuie să ignori înainte de a închiria o mașină în UE
Spynews
Mai mulți bani pentru copiii din România din 1 ianuarie 2025! Guvernul a decis cu cât cresc alocațiile
Bzi.ro
Cum a apărut Andreea Esca alături de copiii ei. Unde a fost în prima seară de Crăciun
Fanatik.ro
Divorț zguduitor în lumea mondenă din România! Celebrul cântăreț s-a despărțit de soție după 20 de ani
Capital.ro
Decizie pentru proprietarii de mașini pe benzină și motorină. Se taxează în plus de la 1 ianuarie 2025
Playtech.ro
Ce diferență este între ambulanță și SMURD. E vorba de...
DailyBusiness
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Adevarul
„Le ordonă atacuri fără speranță”. Trupele nord-coreene au suferit pierderi masive pe frontul din Ucraina, anunță Casa Abă
wowbiz.ro
Radu Ille și soția lui divorțează după două decenii de căsnicie! Cei doi au depus deja actele
Spynews
Scandal de proporții la locul de joacă al lui Brigitte Pastramă! Decizia vedetei i-a revoltat pe clienți: ”M-au amenințat că mă distrug”
Spynews
Cuza și-a asumat relația cu noua iubită! Prima poză oficială cu femeia din viața prezentatorului de la Neatza / FOTO
Evz.ro
Omul cel mai gras din istorie. Un caz medical fără precedent
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
kanald.ro
Ei sunt pensionarii care vor primi în plus 720 de lei la pensie. Măsura ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2025
Cancan.ro
BREAKING! Încă o dramă pentru familia celor trei români morți pe E85! Din păcate, este vorba despre tatăl bărbatului
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Obligatoriu pentru cei care au permis de conducere! Trebuie să prezinte aceste documente
StirileBZI
Nu se mai dau 1.400 de lei! Banii se taie de la 1 ianuarie 2025
Prosport.ro
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
stirilekanald.ro
Sofia, Teodora și Constantin au ars de vii în mașină! Detalii șocante despre ultimele clipe de viață
substantial.ro
Vinicius Jr a câștigat premiul pentru cel mai bun jucător la Dubai Globe Soccer Awards
MediaFlux
NU MAI CRESC PENSIILE! GUVERNUL a DECIS OFICIAL
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Când se despodobește, de fapt, bradul. Data exactă la care trebuie să îl scoatem din casă