Ministerul Sănătăţii a solicitat, miercuri, expertiză din partea Centrului European de Prevenire şi Control a Bolilor Transmisibile (ECDC) şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) pentru evaluarea independentă a situaţiei create în urma vaccinării nou-născuţilor împotriva tuberculozei, se arată în comunicatul oficial al Ministerului Sănătăţii.
“Având în vedere că există puncte de vedere divergente ale specialiştilor privind evoluţia după vaccinarea cu BCG şi în urma unei prime analize asupra situaţiei create, am decis să solicităm o opinie neutră şi avizată. O echipă de experţi ECDC şi OMS va analiza toate aspectele legate de problema ivită. Aceştia vor lucra cu reprezentanţii Comisiei de specialişti români care a avut astăzi o primă întâlnire şi de la care aştept un raport preliminar”, a declarat Raed Arafat, ministrul Sănătăţii.
Ministrul Sănătăţii a mai spus că experţii ECDC şi OMS vor ajunge în România în maxim 2 săptămâni.
Până la finalizarea raportului şi clarificarea situaţiei create, Ministerul Sănătăţii a decis sistarea temporară a vaccinării BCG.
“Am luat această decizie nu pentru că avem suspiciuni asupra calităţii vaccinului pe care îl avem la dispoziţie, ci pentru că dorim să asigurăm populaţiei datele clare şi corecte, astfel încât să nu mai existe suspiciuni pe această temă. Am solicitat expertiză independentă, nu din lipsă de încredere în competenţa profesională a specialiştilor noştri, ci pentru o totală transparenţă şi pentru a stopa speculaţiile care pot pune în pericol întregul calendar de vaccinare în detrimentrul copiilor şi al evoluţiei sănătăţii publice în România”, a spus RAED ARAFAT.
Autorităţile estimează că peste 200.000 de copii au fost vaccinaţi cu produsul danez.
În maternităţi părinţii sunt disperaţi. Vestea că niciun bebeluş nu va mai fi vaccinat împotriva TBC, până la venirea experţilor străini, îi sperie pe mulţi dintre ei. Un calcul simplu ne arată că rămân neaccinaţi în jur de 600 de bebeluşi pe zi.
Cadrele medicale sunt confuze, dar şi revoltate în acelaşi timp.
Ministrul Sănătăţii, Raed Arafat, a declarat, în 16 noiembrie, că au fost semnalate reacţii adverse ale vaccinului BCG din Danemarca, fiind înregistrate 115 cazuri.
Zece bebeluşi cu reacţii adverse la vaccinul antituberculos (BCG) din Danemarca sunt internaţi la Institutul „Marius Nasta” din Capitală, unde, în intervalul martie-noiembrie, au fost trataţi din acelaşi motiv alţi 50 de copii.