Ministerul Sănătății: ”Trebuie să aducem mai mulți medici și în zonele mai slab deservite, în mediul rural sau în zonele non universitare din România”

Ministerul Sănătății împreună cu Organizația Mondială a Sănătății și organizația non-guvernamentală Medici pentru România au deschis workshop-ul ”Resurse Umane în Sănătate: Acțiuni Locale, Rezultate Naționale”, focalizat pe tema retenției și atragerii de medici în zonele care acum sunt slab deservite din punct de vedere al ocupării posturilor de către personalul medical.
Mircea Filipescu
06 iul. 2024, 17:27
Ministerul Sănătății: ”Trebuie să aducem mai mulți medici și în zonele mai slab deservite, în mediul rural sau în zonele non universitare din România”

Personalul medical este concentrat în București și în municipiile unde există centre universitare, în timp ce în mai multe județe din țară numărul de medici raportat la totalul populației se află la o treime față de media Uniunii Europene.

”Trebuie să lucrăm împreună pentru a aduce medici în zonele care acum sunt slab deservite. Sursele problemei nu sunt numai legate de sistemul de pregătire a medicilor sau de salarizarea personalului medical, dar și de infrastructură și administrație publică locală. Tocmai de aceea soluția trebuie să fie una comună, care să pornească de la digitalizarea și debirocratizarea sistemului de rezidențiat, să continue cu menținerea atractivă a nivelului salariat și să se termine inclusiv cu construcția efectivă a unei structuri de suport pentru tinerii medici, în parteneriat cu administrația locală. Toate acestea pot aduce și menține medicii de orice specialitate în zonele mai puțin favorizate și mai slab deservite în prezent”, a subliniat ministrul Sănătății Prof. Univ. Dr. Alexandru Rafila.

Resurse Umane în Sănătate: Acțiuni Locale, Rezultate Naționale

”Lucrăm la proiectul de implementare a resurselor umane prin PNRR, cu Organizația Mondială a Sănătății dar avem nevoie și de sprijinul ONG-urilor, cum este organizația Medici pentru România. Împreună putem să schimbăm trendul deservirii slabe a unor zone din țară, în raport cu orașele universitare și bineînțeles cu Capitala”, a continuat acesta.

Organizația ”Medici pentru România” se implică inclusiv pentru consilierea medicilor care doresc întoarcerea în România, în vederea reintegrării acestora în sistemul medical românesc.

Citește și: Ce se întâmplă în corpul tău dacă bei o singură bere! Iată ce alcoolemie ai în sânge și cât de grav este dacă te urci la volan

Secretarul de Stat Alexandru Rogobete, responsabil cu implementarea PNRR în Sănătate, a declarat că prin intermediul PNRR zona de reforme cuprinde atât dezvoltarea de indicatori ai calității serviciilor medicale cât și dezvoltarea resursei umane.

Resurse Umane în Sănătate: Acțiuni Locale, Rezultate Naționale

”Prin PNRR și beneficiind de expertiza OMS, dezvoltăm concomitent atât felul în care măsurăm, prin indicatori, calitatea serviciilor medicale, cât și calitatea resurselor umane din sistem, atât la nivel de management cât și de execuție. Medicina de familie, ambulatoriile de specialitate, asistenta comunitară, spitalele și sănătate publică au planuri sectoriale dezvoltate împreună cu OMS, care cuprind inclusiv această componentă de retenție a personalului în zone deservite sub media europeană”, a explicat secretarul de stat.

”Susținem o soluție integrată de abordare strategică a unei probleme care suprasolicită sistemul în anumite părți în timp ce îl lasă descoperit în altele. Nu este eficient ca zonele slab deservite să exporte pacienți către centrele mari. Putem avea o descentralizare reală a sistemului, nu numai pe partea de clădiri și dotări, dar inclusiv pe partea de suport pentru atragerea și retenția personalului medical. Resurse există, trebuie doar să le direcționăm corect în sistem”, a mai spus acesta.

Resurse Umane în Sănătate: Acțiuni Locale, Rezultate Naționale

Evenimentul s-a bucurat de prezența reprezentanților Băncii Mondiale, Ambasadei SUA în România, Ministerului Finanțelor, Comisia Europeană prin DG Reform, Institutul Național de Management în Sănătate, Universitatea de Medicină și Farmacie ”Victor Babeș” din Timișoara și Serviciul de Ambulanță București-Ilfov.

Citește și: Ce înseamnă boala ficatului gras și cât de periculoasă este. Cele mai bune remedii naturiste pentru sănătatea organismului tău

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Mineralul care menține sănătatea creierului. Se include ușor în dieta oamenilor și te ajută să scapi de durerea de cap
Capital.ro
Călin Georgescu a primit verdictul final. Anunțul așteptat de România: CCR va pronunța...
Playtech.ro
Concedieri la stat. Cine sunt bugetarii care riscă să îşi piardă locul de muncă în următoarele luni
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Lecțiile istoriei: ce au pățit rușii, acum 85 de ani, când au invadat Finlanda. Istoric: „Exact același lucru se întâmplă și în Ucraina”
wowbiz.ro
Cum a apărut Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, la înmormântarea lui?! Imaginile DURERII
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Cel mai periculos loc din lume. Miterul nu poate fi dezlegat, te înfiori
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Sora lui Andrei Perneș trăiește o reală DRAMĂ! Ce a făcut la câteva ore de la înmormântarea fratelui său
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Anunț pentru românii cu cont la bancă. NU vor primi toți banii înapoi. Statul a pus limită
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Bugetul României criticat pentru ipoteze nerealiste de profesorul Cristian Păun
MediaFlux
ANUNȚ trist despre PAPA FRANCISC! VATICANUL a CONFIRMAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ana-Maria Trăsnea, românca doritoare în Bundestag: o nouă șansă la alegerile din Germania