Ministerul Sănătății: ”Trebuie să aducem mai mulți medici și în zonele mai slab deservite, în mediul rural sau în zonele non universitare din România”

Ministerul Sănătății împreună cu Organizația Mondială a Sănătății și organizația non-guvernamentală Medici pentru România au deschis workshop-ul ”Resurse Umane în Sănătate: Acțiuni Locale, Rezultate Naționale”, focalizat pe tema retenției și atragerii de medici în zonele care acum sunt slab deservite din punct de vedere al ocupării posturilor de către personalul medical.
Mircea Filipescu
06 iul. 2024, 17:27
Ministerul Sănătății: ”Trebuie să aducem mai mulți medici și în zonele mai slab deservite, în mediul rural sau în zonele non universitare din România”

Personalul medical este concentrat în București și în municipiile unde există centre universitare, în timp ce în mai multe județe din țară numărul de medici raportat la totalul populației se află la o treime față de media Uniunii Europene.

”Trebuie să lucrăm împreună pentru a aduce medici în zonele care acum sunt slab deservite. Sursele problemei nu sunt numai legate de sistemul de pregătire a medicilor sau de salarizarea personalului medical, dar și de infrastructură și administrație publică locală. Tocmai de aceea soluția trebuie să fie una comună, care să pornească de la digitalizarea și debirocratizarea sistemului de rezidențiat, să continue cu menținerea atractivă a nivelului salariat și să se termine inclusiv cu construcția efectivă a unei structuri de suport pentru tinerii medici, în parteneriat cu administrația locală. Toate acestea pot aduce și menține medicii de orice specialitate în zonele mai puțin favorizate și mai slab deservite în prezent”, a subliniat ministrul Sănătății Prof. Univ. Dr. Alexandru Rafila.

Resurse Umane în Sănătate: Acțiuni Locale, Rezultate Naționale

”Lucrăm la proiectul de implementare a resurselor umane prin PNRR, cu Organizația Mondială a Sănătății dar avem nevoie și de sprijinul ONG-urilor, cum este organizația Medici pentru România. Împreună putem să schimbăm trendul deservirii slabe a unor zone din țară, în raport cu orașele universitare și bineînțeles cu Capitala”, a continuat acesta.

Organizația ”Medici pentru România” se implică inclusiv pentru consilierea medicilor care doresc întoarcerea în România, în vederea reintegrării acestora în sistemul medical românesc.

Citește și: Ce se întâmplă în corpul tău dacă bei o singură bere! Iată ce alcoolemie ai în sânge și cât de grav este dacă te urci la volan

Secretarul de Stat Alexandru Rogobete, responsabil cu implementarea PNRR în Sănătate, a declarat că prin intermediul PNRR zona de reforme cuprinde atât dezvoltarea de indicatori ai calității serviciilor medicale cât și dezvoltarea resursei umane.

Resurse Umane în Sănătate: Acțiuni Locale, Rezultate Naționale

”Prin PNRR și beneficiind de expertiza OMS, dezvoltăm concomitent atât felul în care măsurăm, prin indicatori, calitatea serviciilor medicale, cât și calitatea resurselor umane din sistem, atât la nivel de management cât și de execuție. Medicina de familie, ambulatoriile de specialitate, asistenta comunitară, spitalele și sănătate publică au planuri sectoriale dezvoltate împreună cu OMS, care cuprind inclusiv această componentă de retenție a personalului în zone deservite sub media europeană”, a explicat secretarul de stat.

”Susținem o soluție integrată de abordare strategică a unei probleme care suprasolicită sistemul în anumite părți în timp ce îl lasă descoperit în altele. Nu este eficient ca zonele slab deservite să exporte pacienți către centrele mari. Putem avea o descentralizare reală a sistemului, nu numai pe partea de clădiri și dotări, dar inclusiv pe partea de suport pentru atragerea și retenția personalului medical. Resurse există, trebuie doar să le direcționăm corect în sistem”, a mai spus acesta.

Resurse Umane în Sănătate: Acțiuni Locale, Rezultate Naționale

Evenimentul s-a bucurat de prezența reprezentanților Băncii Mondiale, Ambasadei SUA în România, Ministerului Finanțelor, Comisia Europeană prin DG Reform, Institutul Național de Management în Sănătate, Universitatea de Medicină și Farmacie ”Victor Babeș” din Timișoara și Serviciul de Ambulanță București-Ilfov.

Citește și: Ce înseamnă boala ficatului gras și cât de periculoasă este. Cele mai bune remedii naturiste pentru sănătatea organismului tău

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Gogoșele minciunele ca la bunica acasă! Rețeta care îți va aduce aminte de copilărie! Se fac rapid și sunt delicioase
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Ce acte îți trebuie pentru a merge în Marea Britanie în 2025. Nu mai poți intra pe teritoriul Angliei fără asta
Capital.ro
Victorie pentru Călin Georgescu. Verdictul venit chiar acum: Va fi măcel!
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
Justin și Hailey Bieber s-au despărțit?! Ce indiciu anunță o posibilă separare la Hollywood | FOTO
Spynews
Cine e tânăra în vârstă de 34 de ani găsită moartă în casă, în Târgu Jiu. Trupul Andei a fost mâncat de câinii pe care îi avea / FOTO
Evz.ro
Doliu în lumea literară. A murit un nume de referință în România
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Pensionarii primesc bani în plus din martie 2025! Cine sunt cei 1 milion de beneficiari
Cancan.ro
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Verdict crunt pentru Călin Georgescu: Este o variantă de neacceptat!
StirileBZI
Salariu de 500 de lei pe zi și trei mese, plus loc de cazare! Ce companie oferă aceste beneficii angajaților
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Ofițeri ucraineni arestați pentru apărarea nereușită din Harkov
MediaFlux
SE ANULEAZĂ ALEGERILE PREZIDENȚIALE? MAI a transmis DECIZIA FINALĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Posibil spionaj de înalt nivel: Serviciile de informații maghiare, investigate la Strasbourg!