Ministerul Sănătăţii precizează că pastilele care conţin iodură de potasiu nu trebuie administrate preventiv, ci doar în cazul unui incident nuclear.
Pentru o corectă informare a populației, Ministerul Sănătății revine cu următoarele precizări:
1. Distribuirea de pastile de iodură de potasiu se face în scopul administrării la populația de până în 40 de ani NUMAI în caz de expunere după un incident nuclear. Este contraindicată administrarea preventivă a comprimatelor
2. Încă de la începutul conflictului din Ucraina, Ministerul Sănătății s-a preocupat de procurarea pastilelor de iod și a inițiat o campanie de informare a populației referitoare la modul de utilizare a acestora. Distribuția către populație se face în mod gratuit pe baza prescripției eliberată de către medicul de familie. Aceasta nu este o noutate, ordinul de ministru care reglementează activitatea este în vigoare încă din 23 iunie 2022. Pastilele de iod se eliberează în peste 2.500 de farmacii, lista acestora regăsindu-se se pe site-ul Ministerului Sănătății
Mai multe informații puteți găsi AICI
Reamintim că, în contextul în care rușii au bombardat centrala nucleară de la Zaporojie, ministrul Rafila a readus în discuţie subiectul administrării pastilelor de iodură de potasiu.
„Îndemn pe toată lumea, toate persoanele de până la 40 de ani, să se prezinte cât mai repede la medicul de familie de la care trebuie să primească prescripția pentru pastilele de iodură de potasiu”, a declarat Akexandru Rafila.
Ministrul transmite că sunt 2.500 de farmacii în toată țara în care se găsesc pastilele. „Este un sistem perfect funcțional. Este important ca oamenii să apeleze la sistemul pe care noi am reușit să îl punem la punct”, a adăugat ministrul.
Medicul a atras atenția că este posibil ca, pe măsură ce lucrurile se tensionează în Ucraina, cererea de pastile de iodură de potasiu să crească.
”Dar medicii de familie trebuie să elibereze prescripţie acestor pacienţi care au dreptul să primească micro-comprimatele de iodură de potasiu”, a mai spus ministrul.