În referatul anexat proiectului pus în dezbatere publică se explică faptul că bioetica reprezintă „un cadru care să faciliteze analiza unor situaţii ce presupun combinarea valorilor diferite şi să ajute la decantarea a ceea ce este corect şi acceptat în raport cu ceea ce este incorect sau nedrept în rezolvarea aspectelor medicale de ordin moral”.
„Bioetica s-a născut ca o reacţie la intersecţia a trei câmpuri fundamentale: medicina clinică şi cercetarea medicală, filozofia şi disciplinele umaniste, sistemul de sănătate publică şi puterea politicii sanitare. Aceste trei sfere sunt într-o permanentă interdependenţă, fiind aşadar un studiu interdisciplinar dinamic al unor probleme create de menţinerea valorilor medicale în contextul dezvoltării ştiinţifice. Totodată, bioetica reprezintă o examinare critică a dimensiunilor morale ale procesului de luare a deciziilor în contextul medical şi al ştiinţelor biologice”, relevă sursa citată.
De asemenea, indică referatul, odată cu apariţia internetului, serviciile medicale sunt gata să beneficieze de accesul omniprezent şi în timp real la informaţiile contextuale facilitate de noile tehnologii care conduc transformarea digitală.
„Serviciile digitale integrate în îngrijirea sănătăţii includ înregistrările medicale electronice şi sistemele de planificare a resurselor întreprinderii. Serviciile digitale sunt legate în lanţul de servicii de sănătate-livrare”, se mai arată în referat.
Comisiile de specialitate sunt organisme consultative permanente care furnizează expertiza necesară pe baza căreia Ministerul Sănătăţii coordonează, din punct de vedere ştiinţific şi metodologic, reţeaua de asistenţă medicală corespunzător domeniului de specialitate.