Ministerul Sănătăţii lucrează la un nou algoritm prin care să fie analizată situaţia COVID-19 în România. Pe lângă incidenţa COVID-19 la 14 zile calculată de Direcţiile de Sănătate Publică, statistica ar urma să conţină şi alţi indicatori esenţiali pentru analizarea situaţiei.
„Din punctul nostru de vedere o raportare strict la incidență poate să ne ducă la o concluzie greșită. Ieri a avut loc o ședință a Comitetului tehnico-științific de pe lângă Comitetul național pentru Situații de Urgență, iar colegii de la Ministerul Sănătăţii ne-au informat că lucrează la un algoritm ceva mai complex. Argumentul pe care l-aș aduce aici este că în pofida unei incidențe care este în scădere eveidentă noi avem o scădere a numărului de cazuri din spitale, care reprezintă totuși un indicator mult mai important din punct de vedere medical al efectelor pandemiei la nivelul populației. Cu mare probabilitate va exista o formulă care va lua în calcul și alți indicatori, nu doar strict rata de incidență”, a spus doctorul Călin Alexandru, de la Departamentul pentru Situații de Urgență, citat de stiripesurse.ro.
În ultima vreme, ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a atras atenţia că cifrele din raportul zilnic privind răspândirea COVID-19 în România nu prezintă situaţia reală, în condiţiile în care numărul testelor COVID-19 efectuate este tot mai mic, mulţi români folosesc teste rapide şi dacă sunt pozitivi, se izolează şi nu mai raportează infectarea.
Vinerea trecută, ministrul Vlad Voiculescu a recomandat Comitetului Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă să nu relaxeze restricţiile anti-COVID în Capitală, lăsând să se înţeleagă că nu ar crede datele comunicate de Grupul de Comunicare Strategică.
În ciuda intervenţiei ministrului Sănătăţii, Comitetul Municipiului Bucureşti a decis ridicarea parţială a restricţiilor anti-COVID-19 în Bucureşti. S-au redeschis restaurantele, barurile, cinematografele, teatrele și sălile de jocuri la o capacitate de 30%.
Ulterior, prefectul Capitalei a spus că legislația îl obliga să relaxeze restricțiile în București, în caz contrat autoritățile riscau să fie date în judecată de patronii din HORECA.
”În realitate și noi suntem foarte îngrijorați de evoluția situației pandemice. Chiar am discutat cu domnul ministru anterior zilei de vineri, când am fost nevoiți să convocăm ședința comitetului municipal, am împărtășit îngrijorarea domniei sale, dar i-am explicat în mod foarte clar și franc și categoric că noi ca structură administrativă, suntem obligați să punem în executare prevederile legale ale Hotărârii de Guvern, pe care, ce să vedeți, cu zece zile înainte a emis-o Guvernul, cu zece zile înainte de ședința noastră de Consiliu. Acea HG îl are printre co-autori pe Ministerul Sănătății și a fost semnată chiar de ministrul Sănătății. I-am explicat că pentru a nu pune în executare aceste măsuri de relaxare parțială, avem nevoie de un nou act normativ, iar Ministerul Sănătății putea să intervină din timp pentru modificarea condițiilor de relaxare a anumitor activități economice” , a declarat Traian Berbeceanu.