Ministerul Sănătăţii vrea folosirea VACCINULUI de la Instit. Cantacuzino deşi conţine o substanţă PERICULOASĂ

Agenţia Naţională a Medicamentului a interzis punerea pe piaţă a vaccinului antigripal produs de Institutul Cantacuzino, după ce rezultatele testelor au indicat o concentraţie foarte mare de endotoxine, care ar putea să producă la administrare reacţii adverse, precum febră sau şoc anafilactic. Deşi toate analizele au arătat că vaccinul antigripal produs de Institutul Cantacuzino conţine o substanţă periculoasă pentru om, Ministerul Sănătăţii vrea să folosească că vaccinul în cazul unei pandemii, potrivit România TV.
Iulian Tudor
06 feb. 2014, 16:05
Ministerul Sănătăţii vrea folosirea VACCINULUI de la Instit. Cantacuzino deşi conţine o substanţă PERICULOASĂ

Peste 400.000 de doze de vaccin antigripal produse la Institutul Cantacuzino conţin o bacterie periculoasă şi pot provoca şoc anafilactic. Iniţial, laboratorul de control al Institutului nu a depistat această problemă, însă în urma analizelor făcute de Agenţia Naţională a Medicamentului (ANM) s-a demonstrat că vaccinul antigripal conţine endotoxine bacteriene foarte periculoase pentru om. Cu toate aceastea, Ministerul Sănătăţii a insistat ca acesta să fie distribuit în piaţă şi a decis să se facă noi teste, în urma cărora vaccinul a ieşit în parametri normali.

În paralel, ANM a trimis probe din vaccinul antigripal în Franţa, iar rezultatele au arătat că acesta conţine toxine peste normele acceptat în mod legal. Agenţia Naţională a Medicamentului nu a emis autorizaţia de punere pe piaţă a vaccinului. Dozele nu au ajuns pe piaţă. Ele se află în depozitele Institutului Cantacuzino.

„Din decembrie 2013 ştiam deja că tot ceea ce se produce la Institutul Cantacuzino este o doză de rezervă. S-a importat o doză de vaccin care a asigurat necesarul de vaccinare, iar dozele de la Cantacuzino, 400.000, sunt de rezervă. Ministerul Sănătăţii are obligaţia să-şi creeze rezerve. Vaccinul de la Cantacuzino nu este periculos. Vaccinul nu va fi folosit oricum şi nu s-a pus problema că va fi folosit fără avizul ANM. Niciodată nu s-a pus problema„, a declarat la România TV Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Adrian Pană, a precizat că ministerul nu are atribuţii în punerea pe piaţă a vreunui produs farmaceutic, vaccin sau medicament şi că ANM este instituţia care hotărăşte acest lucru.

Agenţia Naţională a Medicamentului este forul instituţional, singurul din România, care este autorizat să elibereze o autorizare de punere sau nu pe piaţă, nu Ministerul Sănătăţii. ANM ne-a informat că în situaţii excepţionale, dacă va exista o asemenea situaţie, vaccinul va putea fi utilizat în condiţiile în care apare o pandemie şi în care cel puţin una dintre tulpinile vaccinului gripal sezonier se va regăsi în formula virusului pandemic. Tocmai în ideea de a proteja sănătatea populaţiei, Ministerul Sănătăţii a decis să lase în custodia Institutului Cantacuzino cele 400.000 de doze, să instituie o anchetă în care să implementeze, împreună cu experţii de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, să caute cauza acestei probleme, pentru că Institutul trebuie să găsească unde a fost problema respectivă„, a declarat la România TV secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Adrian Pană.

Campania de vaccinare sezonieră 2013 – 2014 poate fi încheiată, dată fiind circulaţia redusă a virusului, iar cele 400.000 de doze de vaccin produse la Institutul Cantacuzino vor rămâne în stocul de rezervă, a anunţat, joi, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu.

„La începutul acestei săptămâni, Comitetul Naţional de Vaccinologie ne-a transmis că poate fi încheiată campania de vaccinare pentru sezonul 2013 – 2014, având în vedere evoluţia lentă a virusului gripal, numărul mic de cazuri de gripă confimate, respectiv 23 de cazuri până în 4 februarie, faţă de 67 în 2013. De asemenea, imunizarea organismului se produce în interval de trei săptămâni de la vaccinare. Practic, cei care s-ar vaccina astăzi ar fi protejaţi abia peste trei săptămâni, adică la sfârşitul lunii februarie, când deja nu se mai impune vaccinarea„, a spus Eugen Nicolăescu.

DailyBusiness
Coșul de cumpărături 2024. Ce alimente s-au scumpit enorm și unde mai găsești oferte față de anii anteriori
Spynews
Trupul neînsuflețit al lui Silviu Prigoană a fost ridicat de la INML Brașov. Ce se va întâmpla înainte de a fi depus la capelă
Bzi.ro
Adriana Bahmuțeanu, mesaj înduioșător pentru fiii cei mari ai lui Silviu Prigoană: ”Să le trimită dramul de înțelepciune!”
Fanatik.ro
Se scumpesc toate abonamentele Netflix. Cât vei plăti pentru planul Basic, Standard sau Premium
Capital.ro
Teo Trandafir este în doliu, dar nu poate plânge: N-am voie, voi fi exact cum el și-a dorit
Playtech.ro
Cum a apărut Honorius Prigoană la IML Brașov. A șocat pe toată lumea. Cum s-a îmbrăcat
DailyBusiness
Codul rutier. Regula pe care șoferii o IGNORĂ în România
Adevarul
UE intervine în scandalul România-Rusia provocat de recuperarea tezaurului de 91,5 tone de aur
wowbiz.ro
Silviu Prigoană, înmormântat în secret! Fiul său cel mare a confirmat. PRIMELE IMAGINI
Spynews
Cum se face corect manevra Heimlich. Metoda care le poate salva viața oamenilor în câteva secunde
Spynews
Cine este bărbatul misterios care a petrecut timp în vila lui Silviu Prigoană, de când s-a aflat că a murit. Va juca un rol foarte important în ce urmează să se întâmple
Evz.ro
O stațiune cochetă și liniștită, la o oră și jumătate de Capitală
Ego.ro
Atac la Silviu Prigoană, chiar și după ce a murit! ”L-am blestemat!”
Prosport.ro
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
kanald.ro
O nouă recalculare a pensiilor de la 1 ianuarie 2025: Cu ce procent ar putea sa crească pensiile
Cancan.ro
Nu au luat 30.000€! Câți bani au primit Nicolai Tand și Sorin Brotnei, de fapt, pentru că au câștigat Asia Express 2024
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Unde a fost îngropată ELODIA. Dan Diaconescu aruncă bomba: La marginea…
StirileBZI
Ce se întâmplă dacă nu plătești la timp întreținerea: Greșeala care te trimite în instanță!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată femeia cu care toți bărbații vor să aibă o relație
stirilekanald.ro
Cum arată CAVOUL lui Prigoană! FOTO EXCLUSIV
substantial.ro
Sindromul de coadă de cal: urgență medicală gravă și simptome asociate
MediaFlux
RĂSTRUNARE de SITUAȚIE! PRIGOANĂ a fost ÎNGROPAT PE ASCUNS! ANUNȚUL FAMILIEI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cea mai veche roată? Descoperirea fusurilor de tors din Israel rescrie istoria tehnologiei