Peste 400.000 de doze de vaccin antigripal produse la Institutul Cantacuzino conţin o bacterie periculoasă şi pot provoca şoc anafilactic. Iniţial, laboratorul de control al Institutului nu a depistat această problemă, însă în urma analizelor făcute de Agenţia Naţională a Medicamentului (ANM) s-a demonstrat că vaccinul antigripal conţine endotoxine bacteriene foarte periculoase pentru om. Cu toate aceastea, Ministerul Sănătăţii a insistat ca acesta să fie distribuit în piaţă şi a decis să se facă noi teste, în urma cărora vaccinul a ieşit în parametri normali.
În paralel, ANM a trimis probe din vaccinul antigripal în Franţa, iar rezultatele au arătat că acesta conţine toxine peste normele acceptat în mod legal. Agenţia Naţională a Medicamentului nu a emis autorizaţia de punere pe piaţă a vaccinului. Dozele nu au ajuns pe piaţă. Ele se află în depozitele Institutului Cantacuzino.
„Din decembrie 2013 ştiam deja că tot ceea ce se produce la Institutul Cantacuzino este o doză de rezervă. S-a importat o doză de vaccin care a asigurat necesarul de vaccinare, iar dozele de la Cantacuzino, 400.000, sunt de rezervă. Ministerul Sănătăţii are obligaţia să-şi creeze rezerve. Vaccinul de la Cantacuzino nu este periculos. Vaccinul nu va fi folosit oricum şi nu s-a pus problema că va fi folosit fără avizul ANM. Niciodată nu s-a pus problema„, a declarat la România TV Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor.
Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Adrian Pană, a precizat că ministerul nu are atribuţii în punerea pe piaţă a vreunui produs farmaceutic, vaccin sau medicament şi că ANM este instituţia care hotărăşte acest lucru.
„Agenţia Naţională a Medicamentului este forul instituţional, singurul din România, care este autorizat să elibereze o autorizare de punere sau nu pe piaţă, nu Ministerul Sănătăţii. ANM ne-a informat că în situaţii excepţionale, dacă va exista o asemenea situaţie, vaccinul va putea fi utilizat în condiţiile în care apare o pandemie şi în care cel puţin una dintre tulpinile vaccinului gripal sezonier se va regăsi în formula virusului pandemic. Tocmai în ideea de a proteja sănătatea populaţiei, Ministerul Sănătăţii a decis să lase în custodia Institutului Cantacuzino cele 400.000 de doze, să instituie o anchetă în care să implementeze, împreună cu experţii de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, să caute cauza acestei probleme, pentru că Institutul trebuie să găsească unde a fost problema respectivă„, a declarat la România TV secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Adrian Pană.
Campania de vaccinare sezonieră 2013 – 2014 poate fi încheiată, dată fiind circulaţia redusă a virusului, iar cele 400.000 de doze de vaccin produse la Institutul Cantacuzino vor rămâne în stocul de rezervă, a anunţat, joi, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu.
„La începutul acestei săptămâni, Comitetul Naţional de Vaccinologie ne-a transmis că poate fi încheiată campania de vaccinare pentru sezonul 2013 – 2014, având în vedere evoluţia lentă a virusului gripal, numărul mic de cazuri de gripă confimate, respectiv 23 de cazuri până în 4 februarie, faţă de 67 în 2013. De asemenea, imunizarea organismului se produce în interval de trei săptămâni de la vaccinare. Practic, cei care s-ar vaccina astăzi ar fi protejaţi abia peste trei săptămâni, adică la sfârşitul lunii februarie, când deja nu se mai impune vaccinarea„, a spus Eugen Nicolăescu.