Ministerul Transporturilor sare în ajutorul spitalelor. ”În data de 27 octombrie 2021, ministrul Transporturilor şi infrastructurii a aprobat acordarea unei derogări temporare de la prevederile privind perioadele de conducere, pauzele şi perioadele de repaus ale conducătorilor auto prevăzute în Regulamentul CE nr. 561/2006, în baza art. 14 alin. (2) din Regulament, pentru o perioada de 30 de zile, începând cu data de 27 octombrie 2021”, a transmis, joi, Ministerul Transporturilor, într-un comunicat de presă.
Sursa citată a precizat că Regulamentul CE nr. 561/2006 prevede posibilitatea ca statele membre să acorde, în cazuri de urgenţă, o derogare temporară de la prevederile privind perioadele de conducere, pauzele şi perioadele de repaus ale conducătorilor auto, pentru o perioadă de maximum treizeci de zile, care se notifică de îndată Comisiei.
”Situaţia de urgenţă de pe teritoriul României, în contextul gravei crize de sănătate publică existentă la acest moment din cauza pandemiei generate de virusul SARS-CoV2, pentru care este necesară acordarea derogării, vizează necesitatea asigurării în cel mai scurt timp posibil a oxigenului medicinal pentru unităţile medicale, ceea ce presupune un transport rapid şi eficient din partea operatorilor de transport rutier care efectuează operaţiuni de transport în acest scop, urmare creşterilor exponenţiale a cererilor de livrare a oxigenului medical din partea unităţilor medicale”, a ai transmis Ministerul Transporturilor.
Instituţia precizează că derogarea se acordă pentru o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 28 octombrie 2021.
Derogarea se aplică numai în cazul conducătorilor auto care efectuează operaţiunile de transport rutier prin care se asigură livrarea oxigenului medical către unităţile medicale.
Derogarea temporară de la prevederile privind perioadele de conducere, pauzele şi perioadele de repaus ale conducătorilor auto prevăzute în Regulamentul CE nr. 561/2006 se acordă, în cazul transporturilor rutiere prin care se asigură livrarea oxigenului medical către unităţile medicale, astfel:
a) posibilitatea efectuării de către conducătorii auto a unei durate zilnice de conducere de 11 ore (faţă de 9 ore, care poate fi extinsă la 10 ore de 2 ori pe săptămână conform Regulamentului);
b) posibilitatea efectuării de către conducătorii auto a pauzei de 45 de minute după 5 ore şi 30 de minute (faţă de 4 ore şi 30 de minute, conform Regulamentului);
c) posibilitatea începerii efectuării de către conducătorii auto a perioadei de repaus săptămânal până la sfârşitul a 7 (şapte) perioade de douăzeci şi patru de ore de la perioada de repaus săptămânal precedentă (faţă de 6 perioade de douăzeci şi patru de ore conform Regulamentului).