Ministerul Transporturilor a lansat în dezbatere publică proiectul pentru deblocarea proiectelor de infrastructură

Ministerul Transporturilor a finalizat proiectul de ordonanță de urgență pentru accelerarea implementării proiectelor de infrastructură și l-a lansat în dezbatere publică până pe data de 9 martie 2016.
Iulian Tudor
04 mart. 2016, 17:25
Ministerul Transporturilor a lansat în dezbatere publică proiectul pentru deblocarea proiectelor de infrastructură

Documentul, postat pe site-ul MT, reglementează cadrul normativ pentru accelerarea implementării proiectelor de infrastructură de transport transeuropeană în scopul simplificării procesului de autorizare a lucrărilor de construcții aferente, pentru a asigura interconectivitatea între rețeaua de transport de interes național/regional cu cea de europeană, dar și pentru a elimina blocajele în procesul de implementare a acestor categorii de proiecte, informează Agerpres.

Potrivit notei de fundamentare a proiectului de act normativ, schimbările preconizate avute în vedere vizează emiterea autorizației de construire și în baza avizelor/acordurilor de principiu, fără a exonera beneficiarul proiectelor de obținerea, după caz a avizelor/acordurilor emitenților sau a avizelor de amplasament favorabile, prelungirea valabilității certificatelor de urbanism, a avizelor, acordurilor, permiselor sau autorizațiilor până la finalizarea executării lucrărilor aferente proiectelor de infrastructură de transport de interes național strategic, pentru care au fost eliberate, respectiv până la data semnării procesului-verbal de recepție finală a lucrărilor, cu condiția începerii lucrărilor în termen de 12 luni de la data emiterii, extinderea ariei de competență a Ministerului Transporturilor privind emiterea autorizațiilor de construire pentru toate categoriile de lucrări necesare realizării obiectivelor de investiții, aferente infrastructurii de transport de interes național, cu respectarea prevederilor legale în domeniul autorizării construcțiilor, dar și asigurarea prevederilor legale pentru MT în calitate de emitent de autorizații de construire în vederea desfășurării activităților de control și disciplină în construcții.

De asemenea, sunt prevăzute modificări și completări ale Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, republicată, cu modificările și completările ulterioare, prin includerea de noi prevederi privind scoaterea terenurilor din circuitul agricol/forestier și înscrierea acestora în Cartea Funciară, fără a afecta procesul propriu-zis de scoatere din circuitul agricol/forestier prevăzut de legislația în vigoare, în sensul înscrierii terenurilor aflate în circuitul agricol evidențiate în extravilan, direct în Cartea Funciară, cu încadrarea în categoria de folosință pentru care au fost achiziționate, cu îndeplinirea ulterioară a unor condiționalități de către beneficiarul proiectelor de infrastructură de transport de interes național strategic, acordării de avize de principiu pentru scoaterea terenurilor împădurite din circuitul forestier, terenuri situate pe amplasamentul proiectelor de infrastructură de transport transeuropeană, fără ca beneficiarul acestor proiecte (CNADNR, în cazul de față, să fie exonerat de obligația obținerii avizului prevăzut de lege).

Proiectul de ordonanță mai prevede reglementări privind emiterea avizelor de amplasament favorabil condiționate ale operatorilor din domeniul utilităților, în scopul reducerii termenului de eliberare a autorizației de construire pentru proiectele de infrastructura de transport transeuropene. În plus, se reglementează plata sumelor aferente disputelor rezultate din contractele de execuție lucrări, pe bază de act adițional încheiat la contract, prin acordul de voință al părților, până la obținerea titlului definitiv și irevocabil, condiționat de constituirea de către executanții de lucrări a unor scrisori de garanție bancară și de renunțarea de către aceștia la accesoriile la aceste dispute pe bază de act adițional încheiat între părți.

Totodată, este reglementată modalitatea de recuperare a avansurilor până la plata finală corespunzător contractelor încheiate pentru proiectele de interes transeuropean finanțate din fonduri structurale, precum și pentru proiectele finanțate din bugetul de stat.

„Se reglementează includerea la finanțare cu prioritate a serviciilor de elaborare a documentațiilor tehnico-economice aferente proiectelor de infrastructură de transport transeuropene, în scopul asigurării continuității procesului de realizare a acestor documentații. În același timp, se reglementează includerea în cadrul documentațiilor tehnico-economice aferente proiectelor de infrastructură de transport de interes național a racordurilor cu municipiile și orașele limitrofe, la terenurile agricole din extravilan, precum și includerea de măsuri privind protecția patrimoniului arheologic și monumentelor istorice, prevăzându-se și inițierea procedurilor de actualizare a normativelor tehnice de specialitate”, se spune în nota de fundamentare a proiectului de ordonanță.

În plus, ministerul reglementează posibilitatea prelungirii valabilității, până la finalizarea lucrărilor, a avizelor/acordurilor/autorizațiilor de construire aferente proiectelor de infrastructură de transport de interes național, emise până la data acestei ordonanțe de urgență.

„Reglementările promovate prin acest act normativ au impact asupra reducerii termenelor de implementare a proiectelor de infrastructură de transport transeuropeană, creșterii gradului de absorbție a fondurilor europene programate pentru infrastructura de transport transeuropeană și dezvoltarea rețelei de transport din România. De asemenea reglementările din prezentul act normativ contribuie la îndeplinirea de către România a obiectivelor politicii de transport prin realizarea rețelei TEN-T Core până în anul 2030 și a rețelei TEN-T Comprehensive până în anul 2050”, potrivit documentului citat.

România are, potrivit acordului de parteneriat încheiat cu Uniunea Europeană și Cărții Albe a Transporturilor, obligația de a finanța, inclusiv prin utilizarea fondurilor structurale nerambursabile finalizarea cu prioritate a proiectelor de infrastructură de transport transeuropeană situate pe rețeaua TEN-T Core până în anul 2030 și de pe rețeaua TEN-T Comprehensive până în anul 2050.

Implementarea proiectelor de infrastructură de transport de transeuropeană este condiționată de eliberarea autorizației de construire potrivit prevederilor legale în vigoare și, implicit, de obținerea avizelor/acordurilor, prevăzute prin certificatul de urbanism. De regulă, proiectele mari de infrastructură de transport de transeuropeană traversează teritoriul mai multor județe, situație care conduce la necesitatea obținerii unui număr mare de avize/acorduri solicitate de autoritățile publice locale prin certificatele de urbanism.

„În procesul de obținere a avizelor/acordurilor necesare emiterii autorizațiilor de construire apar sistematic întârzieri semnificative din cauza procedurilor specifice fiecărei instituții/autorități emitente de avize/acorduri, întârzieri care conduc la expirarea termenelor de valabilitate a avizelor/acordurilor deja obținute până la întocmirea completă a documentației necesare autorizării, respectiv, amânarea termenului de începere a lucrărilor de construcții. Tot în acest context este de menționat că autorizarea lucrărilor pentru proiectele de infrastructură de transport transeuropeană este condiționată de obținerea tuturor avizelor/acordurilor pentru diferite rețele sau pentru diferite terenuri încadrate în categoria de folosință agricol/forestier, chiar dacă acestea se suprapun pe zone restrânse cu proiectele în cauză și nu au o influență majoră asupra acestora”, explică ministerul necesitatea inițierii acestei ordonanțe de urgență.

Ministerul Transporturilor a constituit un grup de analiză care, în colaborare cu reprezentanți ai celorlalte ministere, va iniția o simplificare a procesului legislativ de obținere a avizelor și autorizațiilor, acțiune ce va face obiectul unei ordonanțe de urgență care va fi promovată cel târziu în cursul lunii martie, scopul fiind eliminarea întârzierilor ce apar în derularea proiectelor, a anunțat, pe 16 februarie, ministrul Transporturilor, Dan Costescu, în Plenul Senatului.

„Pentru a face posibile toate proiectele și a respecta aceste termene pe care le asumăm, am considerat în Ministerul Transporturilor că prima măsură este aceea de simplificare a cadrului legislativ. Am plecat cu acest demers după constatările pe care le-am avut cu privire la proiecte care erau întârziate din diverse cauze, cum ar fi nerespectarea proiectelor, slaba urmărire a acestora, întârzierea sau lipsa unor avize. Tocmai din cauza lipsei acestor avize este acum format un grup de analiză care își propune ca, împreună cu colegii din celelalte ministere, să inițieze această simplificare a procesului legislativ necesară obținerii avizelor și autorizațiilor. Este vorba despre scoaterea din circuitul agricol și forestier, este vorba despre obținerea autorizațiilor pentru utilități, gaze și electricitate, este vorba despre un alt mod de a plăti revendicările constructorilor care, în acest moment, blochează foarte grav proiectele și este vorba despre posibilitatea de a acorda autorizări etapizate, de a da fronturi de lucru pe acele sectoare care azi sunt în regulă cu autorizațiile și a le separa de cele care mai au probleme în curs de autorizare”, a explicat Costescu.

Potrivit acestuia, toate aceste elemente vor fi cuprinse într-o ordonanță de urgență ce va fi promovată cel târziu în luna martie.

”Toate aceste elemente și încă altele vor fi cuprinse într-o ordonanță de urgență care va fi promovată cel mai târziu în luna martie pentru a ne putea crea front de lucru. Cu astfel de măsuri, nu vom mai avea proiecte cu întârzieri de 6, 12 luni și chiar doi ani, atunci când întârzierile se înlănțuiesc și se influențează una pe alta”, a adăugat el.

DailyBusiness
Fructul-minune, care scade riscul de infarct cu 32%! Ar putea fi secretul unei inimi sănătoase
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Cum s-a pozat Dana Budeanu de Crăciun: Vedeta a apărut într-o ipostază extrem de provocatoare! – FOTO
Fanatik.ro
Animalul care a uimit pe toată lumea. Este mai mare când e pui decât când e adult. Îl poți vedea și în România
Capital.ro
Dezvăluire bombă despre Călin Georgescu. S-a aflat marele adevăr: Face discret cu ochiul fascismului istoric
Playtech.ro
Cât costă să te cazezi 5 nopți în Maramureș de Crăciun și Revelion 2025
DailyBusiness
Dispar bonurile fiscale pentru plata cu cardul. Măsura intră în vigoare de joi, 26 decembrie
Adevarul
Al Jazeera: Rusia ar putea planifica un atac cu „steagul fals” asupra Moldovei
wowbiz.ro
Karmen și Bogdan Căplescu, din nou împreună?! Cum au fost surprinși, după divorț
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
E obligatoriu de la 1 ianuarie în toată România. Legea impusă Uniunea Europeană
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
A început Jubileul din 2025! Papa Francis a inițiat ceremonia de deschidere a Anului Sfânt
Cancan.ro
Vești PROASTE pentru românii care petrec Crăciunul pe Valea Prahovei! Anunțul a fost făcut în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Am pierdut cel mai mare actor din toate timpurile. A fost unic. Niciodată nu va fi uitat
StirileBZI
Ce mănâncă europenii de Crăciun. Cele mai neobișnuite tradiții culinare
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Soția lui Petre Daea a cerut ordin de protecție împotriva lui înainte de Crăciun. Fostul ministru: „Sărbătorim în familie”
substantial.ro
Imagini cu momentele de dinaintea tragediei aviatice din Kazahstan
MediaFlux
MILIOANE de PENSIONARI au primit MAJORĂRI! ANUNȚ privind RECALCULAREA PENSIILOR
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Solidaritate cu soția lui Petre Daea? „Pentru multe femei, Crăciunul e o luptă cu frica şi cu tăcerea; nimeni nu trebuie să trăiască în teamă” (ANES)