Ministerul Transporturilor are ca prioritate identificarea activităţilor ce generează pierderi în companiile subordonate

Reorganizarea companiilor din subordine prin reformă instituțională și consolidarea sistemului de guvernanță corporativă se numără printre prioritățile strategice ale Ministerului Transporturilor, alături de dezvoltarea infrastructurii de transport vizată de obiectivele strategice ale României de pe rețeaua transeuropeană TEN-T centrală.
Iulian Tudor
15 ian. 2016, 19:27
Ministerul Transporturilor are ca prioritate identificarea activităţilor ce generează pierderi în companiile subordonate

Potrivit unui document al Guvernului, ce cuprinde prioritățile strategice și planurile de acțiuni sectoriale ale ministerelor pe anul 2016, Ministerul Transporturilor își mai propune, printre altele, îmbunătățirea capacității de coordonare, planificare strategică și gestionare a activității curente aferente sectorului de transport, identificarea activităților care generează pierderi în companiile din subordinea și coordonarea sa, creșterea calității serviciilor pentru transportul feroviar de călători, îmbunătățirea mobilității populației în circulația cu metroul, dar și creșterea numărului de zile de navigație pe Dunăre.

Citeşte şi: Priorităţile Ministerului de Interne pe 2016: Combaterea terorismului şi a migraţiei ilegale

În ceea ce privește reorganizarea companiilor din subordine, în perioada ianuarie — martie 2016, MT vrea să elaboreze planurile de reorganizare instituțională în vederea îmbunătățirii capacității de implementare a proiectelor de infrastructură rutieră — autostrăzi și drumuri expres (CNADNR), de infrastructură feroviară (CFR Infrastructură), de infrastructură de metrou (Metrorex) și de infrastructură navală (APMC — Port Constanța). Începerea implementării acestor planuri de reorganizare este prevăzută pentru luna aprilie 2016.

La capitolul infrastructură, documentul notează ca prioritare o serie de proiecte, printre care se numără demararea implementării proiectelor autostrăzilor Sibiu — Pitești (lungime 116 kilometri, cu o valoare totală multianuală de 2,075 miliarde de euro) și Suplacu de Barcău — Borș (lungime 74 km, valoare totală multianuală 92 milioane de euro), elaborarea DTE pentru proiectele Brașov — Comarnic (lungime 58 km cu o valoare totală multianuală de 1,237 miliarde de euro) și autostrada Nădășelu — Suplacu de Barcău (lungime 93 km, valoare totală multianuală 115 milioane de euro), continuarea lucrărilor pentru proiectul de cale ferată (CF) Sighișoara — Simeria (lungime 167 km cu o valoare totală multianuală de 419 milioane de euro), demararea implementării proiectelor de modernizare a liniilor de cale ferată Radna — Gurasada — Simeria (lungime 142 km, valoarea totală multianuală de 897 milioane de euro), Brașov — Sighișoara (lungime 128 km cu o valoare totală multianuală de 887 milioane de euro).

De asemenea, sunt prevăzute continuarea implementării proiectelor de autostradă cu lucrări de execuție în curs: Timișoara — Lugoj (lotul 2 — lungime 25,6 km, cu o valoare totală multianuală 116,65 milioane de euro), Lugoj — Deva (loturile 2, 3, 4 — lungime 71,8 km, cu o valoare totală multianuală 430 milioane de euro), Sebeș — Turda (loturile 1, 2, 3,4 — lungime 70,27 km, cu o valoare totală multianuală de 546,03 milioane de euro), Câmpia Turzii — Ogra — Tg. Mureș (lungime 2,12 km, cu o valoare totală multianuală de 346,44 milioane de euro), dar și demararea procedurii de selecție a executantului pentru Centura București Sud.

În ceea ce privește domeniul creșterii calității serviciilor pentru transportul feroviar de călători, ministerul dorește implementarea de servicii feroviare pentru transportul de călători cu trenuri care au viteze sporite pe rutele modernizate București — Brașov și București — Constanța (Mangalia) și organizarea procedurii de achiziție publică de material rulant + alte servicii.

În cazul metroului, Ministerul Transporturilor are în vedere organizarea procedurii pentru achiziția de material rulant, înlocuirea căii de rulare și instalații pe interstații, finalizarea magistralei de metrou M4 și continuarea lucrărilor la magistrala M5.

Pentru creșterea numărului de zile de navigație pe Dunăre, documentul prevede îmbunătățirea condițiilor de navigație pe Dunăre (studiu de fezabilitate Fast Danube, — total multianual 5,25 milioane de euro), demararea proiectului FAIRway — achiziții utilaje, echipamente și servicii (valoare totală multianuală proiect 8,5 milioane de euro), îmbunătățirea adâncimilor de navigație a punctelor critice ale Dunării (13,6 milioane de lei buget) și demararea proiectului SWIM, cu o valoare totală multianuală de 15 milioane de euro.

Pentru introducerea managementului performanței companiile din subordine, Ministerul Transporturilor propune dezvoltarea unui sistem de monitorizare a indicatorilor de performanță economică pentru fiecare dintre acestea, pentru a identifica (diagnostica) preventiv riscurile de pierdere operațională înregistrate de fiecare unitate în parte.

Documentul publicat pe site-ul Guvernului face referire și la Master Planul General de Transport al României pentru care este prevăzută elaborarea proiectului de act normativ și adoptarea acestuia în Guvern.

Ministerul Transporturilor promite că va prelua propunerile și sugestiile venite din rândul mediului de afaceri, societății civile, mediului academic și, după caz, le va analiza și transpune în reglementări din domeniul transporturilor.

DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Ce va face Irinel Columbeanu de Sărbătorile Pascale: Ce meniu special va avea la azilul de bătrâni
Fanatik.ro
Băutura care are rolul de a preveni apariția unui AVC. E una dintre cele mai consumate din lume și e recomandată de medicul Vlad Ciurea
Capital.ro
Amendă pentru românii care folosesc numerar. Obligația legală când ai bani cash. Fiscul nu mai iartă
Playtech.ro
Oraşul din afara ţării populat de români. Aici sunt peste 500.000 de cetăţeni de-ai noştri
DailyBusiness
Vouchere de vacanță 2025. Guvernul aprobă normele de accesare! Ce trebuie să facă bugetarii pentru decontare
Adevarul
Orban o abandonează pe Lasconi și n-o mai susține în alegeri: „N-are nicio șansă”. Pe cine mizează acum
wowbiz.ro
Al patrulea deces la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași! Gabriela Ștefănescu este doctorița care a fost găsită moartă după ce a participat la un simpozion medical. Ce au arătat rezultatele venite de la INML
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
BCR, sfaturi financiare de Sărbători. Cum pot românii să economisească
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Criminalul din Băleni, care a ucis și batjocorit o femeie de 80 de ani, a fost trimis în judecată! Ce a făcut acesta după ce i-a luat viața bătrânei
Cancan.ro
Bianca Drăgușanu, GOALĂ în public! S-a dezbrăcat în fața celor prezenți și apoi și-a... GALERIE FOTO
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Marele actor de care românii s-au despărțit cu durere. A fost cel mai bun. Nu poate fi uitat
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Imagini cutremurătoare cu Rareș Ion, tânărul care a murit după supradoză, filmate de Maru. Se vede clar cum i-a procurat substanțe interzise, deși neagă că ar avea o implicare. Prietena lui Rareș rupe tăcerea: "Își bătea joc de el"
Cât de periculoasă este vopseaua de ouă. Atenționarea specialiștilor pentru sănătatea noastră
MediaFlux
Taxa ”ascunsă” la plata cu cardul. La ce trebuie să fim atenți
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
„Farmacia verde” din curte. Cristela Georgescu dezvăluie secretele unei plante-minune: Uscați sau faceți ceai