Comandamentul de iarnă are, potrivit sursei citate, responsabilitatea de a acţiona pentru curăţarea, asigurarea fluenţei şi buna funcţionare a infrastructurii feroviare (gări şi liniile de cale ferată), aeriene (aeroporturi), maritime şi fluviale (porturi, şenale şi căi navigabile pe Dunăre şi mare).
Atenţie, şoferi! Se circulă în condiţii de iarnă. Cum trebuie să conduci pe ninsoare şi zăpadă
„Este important să menţionăm că îndeplinirea acestei misiuni de intervenţie se realizează în condiţiile unor intemperii normale de sezon, urmând ca situaţiile speciale, determinate de cantitatea şi durata ninsorii, să fie tratate special, împreună cu alte măsuri ce ţin de siguranţa călătorilor, mergând până la închiderea unor rute„, se mai arată într-un comunicat de vineri remis de Ministerul Transporturilor, citat de mediafax.ro.
Citeşte şi ANM: Este posibil să emitem COD ROŞU de viscol în România
MT precizează că s-au luat măsuri de pregătire la CFR Infrastructură (ce se coordonează cu CFR Marfă şi CFR Călători), la Administraţia Fluvială a Dunării de Jos – RA Galaţi (ce intervine pentru asigurarea navigaţiei pe Dunăre) şi la cele patru aeroporturi din subordinea Ministerului Transporturilor: Aeroportul „Henri Coandă” şi Aeroportul „Aurel Vlaicu” din Bucureşti, Aeroportul „Mihail Kogălniceanu” din Constanţa şi Aeroportul „Traian Vuia” din Timişoara.
Atenţie, şoferi! Se circulă în condiţii de iarnă. Cum trebuie să conduci pe ninsoare şi zăpadă
Potrivit MT, pregătirile pentru Comandamentul de iarnă s-au desfăşurat în două etape: septembrie – octombrie 2013, când s-a efectuat evaluarea resurselor şi planificarea şi noiembrie-decembrie 2013, inspecţia la faţa locului a utilajelor, materialelor şi procedurilor de intervenţie.
„Astfel, la CFR Infrastructură au fost inventariate şi verificate macazele, starea tehnică a celor 34 de pluguri din dotarea CFR Infrastructură, stocul de panouri parazăpadă care a fost deja montat pentru protejarea căilor ferate expuse şi vulnerabile. Vagoanele plug de zăpadă vor interveni în caz de ninsoare, doar dacă grosimea stratului de zăpadă nu depăşeşte un metru, iar zăpada este afânată. În cazurile în care, din cauza depunerilor de zăpadă şi a intensităţii viscolului nu există siguranţa că trenul va ajunge în staţia vecină, şeful secţiei de district poate dispune închiderea liniei”, mai arată ministerul.
Pentru asigurarea continuităţii transportului naval, au fost pregătite de intervenţie remorcherele de spargere a gheţii şi au fost încheiate contracte cu societăţi care dispun de nave pentru participarea la intervenţii în caz de nevoie.
Citeşte şi COŞMARUL ALB a început. Vezi situaţia DRUMURILOR din ţară
Pe cele patru aeroporturi aflate în subordinea MT, au fost luate măsuri pentru asigurarea continuităţii stocurilor de materiale degivrante, materiale consumabile şi piese de schimb, precum şi asigurarea service-ului autorizat pentru echipamentele de deszăpezire-degivrare.
Conducerea executivă a Comandamentului de iarnă din MT este asigurată de secretarul de stat Nicolae Buică, secretarul general adjunct Valentin Trifan şi Constantin Aurelian, consilier al ministrului.
Capitala şi zece judeţe din sudul ţării vor fi de vineri, ora 18.00, până duminică la aceeaşi oră, sub avertizare cod portocaliu de ninsori şi viscol, alte 16 judeţe fiind avertizate cu cod galben, în acelaşi interval.
Codul portocaliu vizează judeţele Mehedinţi, Gorj, Dolj, Vâlcea, Giurgiu, Călaraşi, Ialomiţa, Buzău, Brăila şi Ilfov, inclusiv Capitala.
Sub cod galben vor fi judeţele Constanţa, Tulcea, Galaţi, Vaslui, Bacău, Vrancea, Prahova, Dâmboviţa, Teleorman, Olt, Argeş, Covasna, Braşov, Sibiu, Hunedoara şi Caraş-Severin.