Ministerul Transporturilor a lansat în consultare publică un proiect de hotărâre de guvern privind declanşarea procedurilor de expropriere a imobilelor proprietate privată care constituie coridorul legătura reţelei de metrou cu Aeroportul Internaţional Henri Coandă – Otopeni, potrivit mediafax.ro.
„Conform soluţiei tehnice adoptate în Studiul de Fezabilitate revizuit, suprafaţa totală afectată de coridorul de expropriere/transfer este de 225.903 mp, din care domeniul public al statului este de 185.190 mp şi proprietăţi private – 40.713 mp„, se arată în documentul citat.
În urma revizuirii Studiului de Fezabilitate au fost identificate 43 de imobile proprietate privată deţinute de persoane fizice şi juridice, precum şi de statul român în domeniul privat, însumând o suprafaţă de 40.713 mp.
„Sumele individuale aferente despăgubirilor, în cuantum total de 67.099.958 de lei, au fost estimate de către expropriator, pe baza unui Raport de evaluare realizat de un expert evaluator autorizat ANEVAR”, se arată în textul citat.
Cele mai mari sume alocate despăgubirii le revin companiilor Auto Rom (11,8 milioane de lei) şi Mega Image (8,6 milioane de lei), acestea având, totodată, şi cea mai mare suprafaţă de expropiat.
Data limită pentru primirea de propuneri sau observaţii este de 18 martie 2017.
Valoarea totală a investiţiei pentru reţeaua de metrou cu Aeroportul Internaţional Henri Coandă – Otopeni este de 5,29 miliarde de lei, inclusiv TVA, lungimea totală fiind de 16 km.
Investiţia este finanţată prin Acordul de Împrumut ROM P5 din martie 2010 încheiat între România şi Agenţia Internaţională de Cooperare a Japoniei (JICA) în valoare de 41.870 de milioane de yeni japonezi (aproape 320 de milioane de euro). Acest împrumut este acordat în condiţii de 1,7% dobândă anuală şi cu perioada de rambursare începând cu 2017. Valoarea deja asigurată pentru finanţarea acordată acoperă în întregime serviciile de consultanţă şi supervizare lucrări şi aproape 33% din valoarea aferentă lucrărilor de execuţie.
Obiectivul de investiţii Legătura reţelei de metrou cu Aeroportul Internaţional Henri Coandă – Otopeni este prevăzut în Planul Urbanistic General al Municipiului Bucureşti şi în Strategia de dezvoltare a reţelei actuale de metrou, elaborată de Metrorex SA şi aprobată de către Ministerul Transporturilor.