„Pentru elevii şi studenţii din România cu vârsta de peste 18 ani, care studiază în alte localități decât localitatea de domiciliu, se acordă o călătorie gratuită pe calea ferată, dus – întors, de la localitatea unde se află la studii și unde se prezintă la casa de bilete la localitatea de domiciliu și respectiv de la localitatea de domiciliu la localitatea unde efectuează studiile, cu tren regio şi interregio, clasa a II – a, în perioada 10 – 11 decembrie 2016”, se arată la articolul 1 al proiectului de ordonanţă pus pe site-ul Ministerului Transporturilor.
Impactul bugetar este estimat luând în considerare faptul că circa 50% din studenţi vor efectua călătoria dus-întors, iar valoarea medie a unui bilet este de 90 lei, potrivit news.ro.
În prezent, în învăţământul de stat şi privat sunt înmatriculaţi un număr de aproximativ 520.000 studenţi. Ministerul vrea să ia această măsură în condiţiile în care alegătorii votează numai la secţia de votare la care este arondată strada sau localitatea unde îşi au domiciliul ori reşedinţa.
„În lipsa acordării facilităţii transportului gratuit pe calea ferată în data de 10 decembrie 2016 şi respectiv 11 decembrie 2016, pentru o călătorie dus-întors, elevii şi studenţii care îşi desfăşoară studiile în altă localitate decât cea de domiciliu nu îşi vor putea exercita dreptul de vot, deplasarea la secţiile de votare din localitatea de domiciliu fiind destul de greoaie şi necesitând resurse financiare, de care elevii şi studenţii nu dispun”, se arată în motivare.
Scopul actului normativ îl reprezintă crearea cadrului legal pentru acordarea unei călătorii gratuite pe calea ferată dus – întors, din localitatea unde elevii sau studenţii se află la studii şi până în localitatea de domiciliu.
Măsura vizează biletele pentru trenuri regio şi interregio, clasa a II-a, în perioada 10-11 decembrie 2016.
Ministerul vrea eliberarea biletului de călătorie la casele de bilete ale staţiilor pe baza actului de identitate şi a carnetului de elev/student vizat pentru anul şcolar/universitar în curs, obligatorie fiind procurarea atât a biletului pentru dus, cât şi pentru întors.
Călătoria de întoarcere se va efectua în ziua de 11 decembrie 2016, astfel încât în data de 12 decembrie 2016 elevii şi studenţii care beneficiază de această facilitate să fie prezenţi la cursuri.
Operatorii de transport feroviar care asigură transportul vor prezenta la Ministerul Transporturilor – Direcţia Economică o situaţie a călătorilor care au beneficiat de această gratuitate în baza prezentei ordonanţe de urgenţă.
„Situaţia va cuprinde numele şi prenumele beneficiarului, codul numeric personal (CNP-ul), seria şi numărul actului de identitate, călători expediaţi, călători km şi valoarea totală a călătoriei, fiind înaintată până la data de 23 decembrie 2016”, se arată în proiect.
Operatorii de transport feroviari care asigură în perioada 10 -11 decembrie 2016 transportul elevilor şi studenţilor cu drept de vot vor recupera contravaloarea biletelor de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Transporturilor.