Ministerul Transporturilor propune amânarea până în decembrie 2024 a despăgubirii călătorilor pentru întârzierea trenurilor

Ministerul Transporturilor propune, într-un proiect de Hotârâre de Guvern publicat vineri, amânarea cu încă cinci ani, până în 3 decembrie 2024, a aplicării legislaţiei europene ce prevede despăgubirea călătorilor pentru întârzierea trenurilor, motivul invocat fiind că, până atunci, nu se pot asigura standardele minime de calitate a serviciilor de transport feroviar.
Iulian Tudor
17 mart. 2017, 13:37
Ministerul Transporturilor propune amânarea până în decembrie 2024 a despăgubirii călătorilor pentru întârzierea trenurilor

Regulamentul 1371/2007/CE, intrat în vigoare în 3 decembrie 2009, a introdus protecţia drepturilor călătorilor din transportul feroviar şi impune îmbunătăţirea calitatăţii şi eficienţei serviciilor de transport feroviar de călători.

Legislaţia europeană prevede o despăgubirire de 25% din preţul biletului, dacă trenurile întârzie între 60 şi 119 minute, şi de 50% pentru întârzieri de peste 120 de minute. Dacă întârzierea trenului a provocat pierderea ultimei legături feroviare din acea zi, despăgubirea este de 100%, compania feroviară fiind obligată să asigure şi cazarea pasagerilor afectaţi pe o noapte la un hotel de trei stele, scrie news.ro.

CFR Călători, compania de stat care ar avea cel mai mult de suferit dacă se aplică regulamentul în România, şi celelalte companii din sector au obţinut două derogări deja pentru aplicarea dispoziţiilor, pentru perioade de cinci ani, între 2009-2014 şi 2014-2019, actuala derogare expirând în 3 decembrie 2019.

Legislaţia europeană permite astfel de derogări pentru statele rămase în urmă cu modernizarea infrastructurii feroviare.

Folosind această posibilitate, Ministerul Transporturilor propune o nouă derogare de cinci ani pentru aplicarea drepturilor călătorilor pe transportul feroviar.

Având în vedere amploarea lucrărilor de reabilitare a infrastructurii feroviare în vederea reducerii întârzierilor trenurilor de călători, cât şi prevederile Regulamentului UE nr. 1371/2007, se propune prelungirea termenului (…) cu 5 ani, până la data de 3 decembrie 2024„, se arată în nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

Autorii proiectului motivează propunerea prin faptul că firmele de transport feroviar de călători nu ar putea face faţă costurilor cu despăgubirea călătorilor afectaţi de întârzieri.

Este imperios necesar a se acorda aceste derogări deoarece este foarte dificil de asigurat, nivelul de regularitate impus de prevederile art. 15-17 ale Regulamentului nr. 1371/2007/CE, despăgubirile şi compensaţiile pentru întârzieri producând pagube financiare semnificative operatorilor feroviari, urmare a stării deficitare a infrastructurii feroviare, pentru care administratorul infrastructurii nu are reglementată o forma de răspundere„, arată documentul menţionat.

Administratorul infrastructurii feroviare din România estre o altă companie de stat, CFR SA (cunoscută şi sub numele de CFR Infrastructură).

În plus, Ministerul Transporturilor menţionează necesitatea unor investiţii importante în sistemul infrastructura feroviară.

Solicitarea acestor derogări se bazează şi pe necesitatea prevederii de subvenţii suplimentare pentru investiţii şi eventual asigurarea din resurse proprii a sumelor necesare asigurării standardelor minime de calitate a serviciilor de transport feroviar: modernizare material rulant, modernizarea sistemelor de informare la călător, dotări pentru persoane cu mobilitate redusă la nivelul staţiilor de cale ferată etc„, mai menţionează nota de fundamentare.

De Hotărârea de Guvern ar beneficia toate companiile de transport feroviar de călători din România, puternic subvenţionate de la bugetul de stat, indiferent de forma de proprietate.

Pe piaţa transporturlui feroviar de călători din România operează, în afara companiei de stat CFR Călători, companiile private Regiotrans, Transferoviar Călători şi Interregional Călători.

Pentru 2016, bugetul a prevăzut „compensaţii pentru asigurarea pachetului social”, o formă de subvenţionare a transportului feroviar de călători, de 1,22 miliarde de lei (275 milioane euro) pentru CFR Călători, reprezentând circa 55% din costurile pentru asigurarea curselor, potrivit calculelor News.ro.

Pentru Regiotrans, al doilea transportator feroviar de călători ca mărime, bugetul a prevăzut subvenţii totale de 144,9 milioane lei în 2016, adicâ exact suma solicitată, care reprezenta 85% din costul total cu prestaţiile, un raport neobişnuit pentru o companie privată – adică 85% din costurile cu cursele ale companiei private au fost acoperite din bani publici.

Pentru firma Transferoviar Călători, Ministerul Transporturilor a propus subvenţii de 75 milioane lei în 2016, echivalent cu 79% din costurile totale cu prestaţiile, iar pentru Interregional Călători s-au stabilit subvenţii de 24 milioane lei, ce acopereau 87% din costuri.

Statul subvenţionează masiv companiile feroviare de călători din 2008, prin aşa-numite „contracte de servicii publice în transportul feroviar public de călători„.

Compania Regiotrans a fost controlată de Costel Comana, care s-a sinucis în februarie 2015 în toaleta unui avion ce circula între Columbia şi Costa Rica.

Costel Comana era un apropiat al lui Liviu Dragnea, cu care şi-ar fi petrecut vacanţe în Brazilia, potrivit RISE Project.

În 2007 şi 2009, Comana i-a plătit lui Liviu Dragnea – pe atunci şef al Consiliului Judeţean Teleorman – o sumă totală de 4,9 milioane lei pentru mai multe terenuri, tranzacţii trecute de Dragnea în declaraţii de avere în 2009.

În 1 martie 2017, întrebat de jurnalişti ce a făcut cu cei 4,9 milioane de lei pe care i-ar fi încasat de la Costel Comana, preşedintele PSD a spus ironic că „a cumpărat cocotieri”.

Documente obţinute de RISE de la Ministerul Transporturilor arată că CJ Teleorman, sub semnătura preşedintelui Liviu Dragnea, centraliza informaţiile de la primari şi aviza acordarea rutelor feroviare din judeţ către Regiotrans. Deci, către colegul lui de facultate„, arată RISE Prioject, într-un material publicat recent.

Potrivit RISE Project, „Liviu Dragnea şi Costel Comana au făcut aceeaşi facultate, au stat în acelaşi cămin şi au făcut afaceri împreună”.

Citeşte şi DE CE este biletul OBLIGATORIU la CFR pentru studenţi, dacă aceştia beneficiază de transport GRATUIT de la 1 februarie

DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Bzi.ro
Oana Roman, de urgență la spital! Imaginea cu care și-a îngrijorat fanii
Fanatik.ro
Planta care nu trebuie să lipsească de pe masa de Crăciun. Se spune că aduce energia pozitivă în familie, dar și prosperitatea
Capital.ro
Taxă impusă la bancomate. Avertisment pentru cei care scot banii cash de la ATM
Playtech.ro
Partea mașinii de spălat pe care sigur nu ai curățat-o niciodată, dar e plină de mucegai. Aici se strânge cea mai multă mizerie
DailyBusiness
Pensii 2025. Vești proaste pentru milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie
Adevarul
Asalturi neobișnuite în jurul Pokrovsk. De ce folosesc rușii mașini civile
wowbiz.ro
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Spynews
Ce aduce noroc la bani în noul an. 5 lucruri pe care să le faci de Revelion
Spynews
Soțul franțuzoaicei Gisele Pelicot, condamnat la 20 de ani de închisoare! A fost găsit vinovat pentru toate acuzațiile
Evz.ro
Gabriela Oțil, de la spital, la bal. Unde a mers să se relaxeze
Ego.ro
EA este una dintre cele mai importante femei din politica românească! O recunoști?
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
38 de persoane au murit după ce un autocar a fost lovit de un camion! Unde s-a produs cel mai grav accident din ultimii 17 ani
Cancan.ro
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Elena Udrea n-a mai rezistat. Anunț chiar din spatele gratiilor: Adio, dar rămân cu tine...
StirileBZI
Veste bună pentru șoferii români! Plafonarea tarifelor RCA, extinsă până la 31 martie 2025!
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
El este André, băiețelul de 9 ani ucis în atentatul din târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania. Mesajul sfâșietor al mamei sale
substantial.ro
Tanczos Barna, propus ca ministru al Finanţelor şi vicepremier de UDMR
MediaFlux
O SUTĂ de MII de PENSIONARI primesc MAI MULȚI BANI! SE întâmplă la FINAL de 2024
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Trupele speciale germane au trăit ”șocul vieții”: românul și portbagajul misterios