Ministerul Transporturilor propune amânarea până în decembrie 2024 a despăgubirii călătorilor pentru întârzierea trenurilor

Ministerul Transporturilor propune, într-un proiect de Hotârâre de Guvern publicat vineri, amânarea cu încă cinci ani, până în 3 decembrie 2024, a aplicării legislaţiei europene ce prevede despăgubirea călătorilor pentru întârzierea trenurilor, motivul invocat fiind că, până atunci, nu se pot asigura standardele minime de calitate a serviciilor de transport feroviar.
Iulian Tudor
17 mart. 2017, 13:37
Ministerul Transporturilor propune amânarea până în decembrie 2024 a despăgubirii călătorilor pentru întârzierea trenurilor

Regulamentul 1371/2007/CE, intrat în vigoare în 3 decembrie 2009, a introdus protecţia drepturilor călătorilor din transportul feroviar şi impune îmbunătăţirea calitatăţii şi eficienţei serviciilor de transport feroviar de călători.

Legislaţia europeană prevede o despăgubirire de 25% din preţul biletului, dacă trenurile întârzie între 60 şi 119 minute, şi de 50% pentru întârzieri de peste 120 de minute. Dacă întârzierea trenului a provocat pierderea ultimei legături feroviare din acea zi, despăgubirea este de 100%, compania feroviară fiind obligată să asigure şi cazarea pasagerilor afectaţi pe o noapte la un hotel de trei stele, scrie news.ro.

CFR Călători, compania de stat care ar avea cel mai mult de suferit dacă se aplică regulamentul în România, şi celelalte companii din sector au obţinut două derogări deja pentru aplicarea dispoziţiilor, pentru perioade de cinci ani, între 2009-2014 şi 2014-2019, actuala derogare expirând în 3 decembrie 2019.

Legislaţia europeană permite astfel de derogări pentru statele rămase în urmă cu modernizarea infrastructurii feroviare.

Folosind această posibilitate, Ministerul Transporturilor propune o nouă derogare de cinci ani pentru aplicarea drepturilor călătorilor pe transportul feroviar.

Având în vedere amploarea lucrărilor de reabilitare a infrastructurii feroviare în vederea reducerii întârzierilor trenurilor de călători, cât şi prevederile Regulamentului UE nr. 1371/2007, se propune prelungirea termenului (…) cu 5 ani, până la data de 3 decembrie 2024„, se arată în nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

Autorii proiectului motivează propunerea prin faptul că firmele de transport feroviar de călători nu ar putea face faţă costurilor cu despăgubirea călătorilor afectaţi de întârzieri.

Este imperios necesar a se acorda aceste derogări deoarece este foarte dificil de asigurat, nivelul de regularitate impus de prevederile art. 15-17 ale Regulamentului nr. 1371/2007/CE, despăgubirile şi compensaţiile pentru întârzieri producând pagube financiare semnificative operatorilor feroviari, urmare a stării deficitare a infrastructurii feroviare, pentru care administratorul infrastructurii nu are reglementată o forma de răspundere„, arată documentul menţionat.

Administratorul infrastructurii feroviare din România estre o altă companie de stat, CFR SA (cunoscută şi sub numele de CFR Infrastructură).

În plus, Ministerul Transporturilor menţionează necesitatea unor investiţii importante în sistemul infrastructura feroviară.

Solicitarea acestor derogări se bazează şi pe necesitatea prevederii de subvenţii suplimentare pentru investiţii şi eventual asigurarea din resurse proprii a sumelor necesare asigurării standardelor minime de calitate a serviciilor de transport feroviar: modernizare material rulant, modernizarea sistemelor de informare la călător, dotări pentru persoane cu mobilitate redusă la nivelul staţiilor de cale ferată etc„, mai menţionează nota de fundamentare.

De Hotărârea de Guvern ar beneficia toate companiile de transport feroviar de călători din România, puternic subvenţionate de la bugetul de stat, indiferent de forma de proprietate.

Pe piaţa transporturlui feroviar de călători din România operează, în afara companiei de stat CFR Călători, companiile private Regiotrans, Transferoviar Călători şi Interregional Călători.

Pentru 2016, bugetul a prevăzut „compensaţii pentru asigurarea pachetului social”, o formă de subvenţionare a transportului feroviar de călători, de 1,22 miliarde de lei (275 milioane euro) pentru CFR Călători, reprezentând circa 55% din costurile pentru asigurarea curselor, potrivit calculelor News.ro.

Pentru Regiotrans, al doilea transportator feroviar de călători ca mărime, bugetul a prevăzut subvenţii totale de 144,9 milioane lei în 2016, adicâ exact suma solicitată, care reprezenta 85% din costul total cu prestaţiile, un raport neobişnuit pentru o companie privată – adică 85% din costurile cu cursele ale companiei private au fost acoperite din bani publici.

Pentru firma Transferoviar Călători, Ministerul Transporturilor a propus subvenţii de 75 milioane lei în 2016, echivalent cu 79% din costurile totale cu prestaţiile, iar pentru Interregional Călători s-au stabilit subvenţii de 24 milioane lei, ce acopereau 87% din costuri.

Statul subvenţionează masiv companiile feroviare de călători din 2008, prin aşa-numite „contracte de servicii publice în transportul feroviar public de călători„.

Compania Regiotrans a fost controlată de Costel Comana, care s-a sinucis în februarie 2015 în toaleta unui avion ce circula între Columbia şi Costa Rica.

Costel Comana era un apropiat al lui Liviu Dragnea, cu care şi-ar fi petrecut vacanţe în Brazilia, potrivit RISE Project.

În 2007 şi 2009, Comana i-a plătit lui Liviu Dragnea – pe atunci şef al Consiliului Judeţean Teleorman – o sumă totală de 4,9 milioane lei pentru mai multe terenuri, tranzacţii trecute de Dragnea în declaraţii de avere în 2009.

În 1 martie 2017, întrebat de jurnalişti ce a făcut cu cei 4,9 milioane de lei pe care i-ar fi încasat de la Costel Comana, preşedintele PSD a spus ironic că „a cumpărat cocotieri”.

Documente obţinute de RISE de la Ministerul Transporturilor arată că CJ Teleorman, sub semnătura preşedintelui Liviu Dragnea, centraliza informaţiile de la primari şi aviza acordarea rutelor feroviare din judeţ către Regiotrans. Deci, către colegul lui de facultate„, arată RISE Prioject, într-un material publicat recent.

Potrivit RISE Project, „Liviu Dragnea şi Costel Comana au făcut aceeaşi facultate, au stat în acelaşi cămin şi au făcut afaceri împreună”.

Citeşte şi DE CE este biletul OBLIGATORIU la CFR pentru studenţi, dacă aceştia beneficiază de transport GRATUIT de la 1 februarie

DailyBusiness
Șomajul atinge un minim istoric de 3,33%, impulsionat de relansarea economică europeană
Spynews
Incredibil! Ce a postat un șofer de ridesharing pe Tiktok după ce Ruby i-a fost clientă: “Ai fi putut să…” | FOTO
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Obiceiul sănătos recomandat persoanelor care au peste 50 de ani. Ce e bine să facă în fiecare zi
Capital.ro
Taxa care se dublează în România. Decizia luată de Ministerul Finanțelor: Nu se poate justifica
Playtech.ro
Vouchere de vacanță 2025. Când trebuie salariații să restituie tichetele, situațiile prevăzute de lege
DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Adevarul
Personalitățile pe care românii le-ar vrea președinte, dar nu sunt pe buletinul de vot. „Clasa politică e imaginea societății”
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Bogdan Mocanu nu scapă! Cum răspunde artistul acuzațiilor conform cărora ar fi fost în vacanță cu Andra Volos: "Da, am fost în Italia..."
Spynews
Încă o aroganță marca Tzancă Uraganu! Și-a aprins trabucul cu o bancnotă de 100 de dolari. Reacția fanilor | VIDEO
Evz.ro
Vești rele pentru toți angajații. Șase zile libere, tăiate de Guvern din 2026
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
kanald.ro
O tânără a murit înecată într-un lac după ce s-a speriat de un urs, în Harghita! Aceasta și-a găsit sfârșitul la doar 18 ani
Cancan.ro
Klaus Iohannis nu mai arată așa cum îl știai. Cum s-a schimbat fostul președinte, după ce a demisionat
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Iese Elena Udrea din închisoare? Vestea venită azi, 28 aprilie: Este absolut normal
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
stirilekanald.ro
Ce s-a întâmplat cu Bogdan înainte de a fi înghițit de apele Dunării? Bărbatul care îl însoțea la pescuit face declarații cutremurătoare: „A început să țipe, să urle”
Asta mai lipsea! Ilie Bolojan a dat cea mai proastă veste pentru români: urmează recesiune. Măsuri de urgență
MediaFlux
Putin a decis! Armistițiu în Ucraina! Anunț de la Kremlin
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Planta care atrage iubirea în viața noastră. Floarea fericirii feminine nu ar trebui să lipsească din casele noastre