„Prin actul normativ propus se are în vedere modificarea numărului maxim de posturi, prin suplimentarea acestuia, la următoarele instituţii publice: Agenţia Română de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare (ARSVOM) cu 80 posturi, Şcoala Superioară de Aviaţie Civilă cu 18 posturi, Aeroclubul României cu 43 posturi, Centrul Român pentru Pregătirea şi Perfecţionarea Personalului din Transporturi Navale (CERONAV) cu 40 posturi, Autoritatea Rutieră Română (ARR) cu 180 posturi, Centrul de Investigaţii şi Analiză pentru Siguranţa Aviaţiei Civile (CIAS) cu cinci posturi, Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier cu 99 posturi şi Agenţia de Investigare Feroviară Română (AGIFER) cu cinci posturi”, arată nota de fundamentare.
Cheltuielile pentru posturile suplimentare vor fi suportate din veniturile proprii ale instituţiilor, inclusiv la instituţiile care beneficiază şi de subvenţii de la bugetul de stat.
Autorii proiectului spun că modificarea numărului maxim de posturi este necesară pentru angajarea personalului de specialitate din activitatea de bază a instituţiilor, pentru activităţile noi introduse prin acte normative, „pentru a asigura desfăşurarea normală a activităţii şi în condiţii de siguranţă”.
În anul 2013, potrivit prevederilor Ordonanţei de urgenţă nr. 77/2013, au fost reduse posturile vacante indiferent de specialitatea acestora, iar „în prezent instituţiile respective se confruntă cu o lipsă a personalului de specialitate în condiţiile în care activitatea acestora s-a dezvoltat şi/sau s-a diversificat”, mai arată nota de fundamentare.
„Numărul insuficient de personal conduce la efectuarea muncii peste programul normal de muncă, de către personalul existent, fără ca aceasta să poată fi compensat cu timp liber corespunzător”, se menţionează în document.