Miniştri, parlamentari, oameni din televiziune sau universităţi, în vizorul ANI în 2012

Ministrul Liviu Pop, senatorul Cristian Rădulescu, consilierul general al Capitalei Doru Giugula, realizatoarea TV Lucia Hossu Longin şi fostul rector UMF Târgu Mureş Constantin Copotoiu se numără printre cei intraţi, în 2012, în vizorul Agenţiei Naţională de Integritate.
Romania TV
12 mart. 2013, 19:32
Miniştri, parlamentari, oameni din televiziune sau universităţi, în vizorul ANI în 2012

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a constatat, anul trecut, 165 cazuri de incompatibilitate, 95 conflicte de interese administrative şi penale, 14 cazuri de diferenţe nejustificate între averea dobândită şi veniturile realizate şi 38 de cazuri referitoare la constatarea indiciilor privind săvârşirea unor fapte penale (fals în declaraţii, infracţiuni asimilate faptelor de corupţie etc.), potrivit raportului de activitate pe anul trecut, publicat luni pe site-ul instituţiei, potrivit Mediafax.

Totodată, din cele 165 de cazuri de incompatibilitate constate, 51 au rămas definitive în 2012, fie prin decizii ale instanţelor, fie prin necontestare în termenul legal de 15 zile de la comunicarea deciziei Agenţiei.

Printre cazurile de incompatibilitate constate de ANI în 2012 se numără cele ale foştilor miniştri Eduard Hellvig, Ovidiu Silaghi şi Liviu Pop, actual ministru delegat pentru dialog social, şi al fostului secretar general adjunct al Guvernului Sorin Dan Mihalache.

Tot pentru incompatibilitate, au intrat în atenţia ANI, anul trecut, deputaţii Vasile Bleoţu şi Aurel Nechita, în cazul celui din urmă fiind dată decizie definitivă şi irevocabilă, realizatoarea TV Lucia Hossu Longin, membru în Consiliul de Administraţie al Televiziunii Române, şi fostul rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş Constantin Copotoiu.

În cazul ministrului Liviu Pop, ANI a mai constatat, tot anul trecut, şi săvârşirea infracţiunilor de conflict de interese şi de abuz în serviciu contra intereselor publice.

Printre cele 38 de cazuri referitoare la săvârşirea unor fapte penale, mai apar numele fostului ministru al Sănătăţii Vasile Cepoi, actual consilier de stat in cadrul Cancelariei prim-ministrului, şi cel al consilierului general al Capitalei Doru Giugula.

În ceea ce priveşte diferenţele nejustificate între avere şi veniturile obţinute, deciziile ANI i-au vizat, printre alţii, pe senatorul Cristian Rădulescu, fostul ministru Ovidiu Silaghi, consilierul general Doru Giugula şi pe fostul preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) Crinuţa Dumitrean.

Raportul ANI consemnează totodată mai multe date din întreaga activitate a instituţiei, din 2007 până la sfârşitul lui 2012. Astfel, de la înfiinţare, ANI a constatat 206 incompatibilităţi şi 15 conflicte de interese administrative rămase definitive (prin necontestarea raportului de evaluare sau prin decizii irevocabile ale instanţelor). În plus, au fost date patru decizii definitive şi irevocabile ale instanţei privind confiscarea averii cu caracter nejustificat, în cazurile constatate de ANI, şi au fost întocmite patru rechizitorii ca urmare a indiciilor sesizate de ANI privind săvârşirea unor fapte penale (fals în declaraţii, infracţiuni asimilabile faptelor de corupţie, abuz în serviciu împotriva intereselor persoanelor şi conflict de interese).

Printre cazurile de incompatibilitate rămase definitive se numără cele ale foştilor deputaţi Sergiu Andon şi Laurenţiu Mironescu, al fostului senator Mircea Diaconu, al fostului preşedinte al Consiliului Concurenţei Gheorghe Oprescu, al fostului subprefect de Covasna Gheorghe Dorel Banu, al fostului secretar general în Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor din Decembrie 1918 (SSPR) Dumitru Stelianide şi cel al fostului preşedinte al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei Olosz Gergely, în prezent senator.

Deputatul Florin Pâslaru se numără printre cei în cazul cărora ANI a dat decizie de conflict de interese, rămasă definitivă.

Totodată, au fost întocmite rechizitorii ca urmare a indiciilor sesizate de către ANI privind săvârşirea unor fapte penale în cazuri precum cel al lui Mircea Diaconu, dar şi al fostei judecătoarea Camelia Acrâşmăriţei de la Iaşi.

În urma celor patru decizii definitive şi irevocabile ale instanţei privind confiscarea averii cu caracter nejustificat, a fost deja virată la bugetul de stat suma de aproximativ 551.000 de euro, confiscată de la Gheorghe Codruţ Vlăsceanu şi Daniel Zidaru, foşti ofiţeri de poliţie în cadrul Serviciului Public Comunitar – Regim Permise de Conducere şi Înmatriculări Vehicule (Argeş).

După adoptarea Legii 176/ 2010 privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice, în perioada septembrie 2010 – decembrie 2012, ANI a finalizat 4.104 dosare, dintre care 3.714 au fost clasate, întrucât sesizările primite nu îndeplineau condiţiile prevăzute de lege, intrau în competenţa altor instituţii, faptele sesizate nu s-au confirmat sau au fost afectate de termenele de
prescripţie prevãzute de lege, iar în cazul a 390 s-au constatat diferenţe semnificative între averea dobândită şi veniturile realizate, incompatibilitate, conflicte de interese şi indicii temeinice privind săvârşirea unor fapte penale.

DailyBusiness
Câți bani trebuie să scoți din buzunar pentru o noapte în casa lui Tudor Chirilă din Viscri
Spynews
„Mă gândeam la ea, dar te voiam pe tine”. Mario Fresh, mesaj subtil după ce a dat de înțeles că se afla în același loc cu Nadd Hu
Bzi.ro
Andreea Bălan a atras toate privirile în Australia! Ședință foto incendiară făcută de blondină
Fanatik.ro
Stațiunea din România adorată de tineri care se pregătește să renască. Va trece printr-o transformare radicală, iar plaja va fi mai mare
Capital.ro
Taxă nouă pentru șoferii care conduc mașini pe benzină și motorină. Toți proprietarii auto sunt vizați
Playtech.ro
Cum arată acum comisarul Corrado Cattani în „Caracatița”. Michele Placido, de nerecunoscut
DailyBusiness
Explozie a prețurilor la energie. Facturile vor crește dramatic după expirarea plafonării. Trei scenarii posibile!
Adevarul
Cum au fost îmbătați și jefuiți turiști britanici, germani și americani de angajați din cluburi din Centrul Vechi al Capitalei
wowbiz.ro
Noi vouchere de la stat pentru românii cu pensii sub 3.000 de lei. Câți bani ar putea primi?
Spynews
Kate Middleton împlinește astăzi, 9 ianuarie, 43 de ani. Unde își va petrece prințesa de Wales ziua de naștere
Spynews
Stațiunea cu peisaje spectaculoase, care se află la mai puțin de 200 de kilometri de București. Este considerată mai frumoasă decât Poiana Brașov sau Sinaia
Evz.ro
Cutremur în tenisul mondial. Djokovici a fost otrăvit
Ego.ro
Cum arată casa Ilinei Pârvu de la Visuri la Cheie, după ce a fost renovată de PRO TV
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
kanald.ro
Mesajul cutremurător lăsat de tânărul din Tulcea, care și-a pus capăt zilelor la vârsta de doar 18 ani! Ce l-a determinat să recurgă la gestul extrem
Cancan.ro
Doliu în lumea fotbalului românesc! A murit Marius Ciugarin
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Decizie oficială pentru Călin Georgescu. Anunțul a venit direct de la Jandarmerie
StirileBZI
Românii care primesc garantat până la 4.000 de euro pe lună! Care e cel mai căutat domeniu
Prosport.ro
FOTO. Andreea Bălan, ce apariție în Australia! Vedeta a atras toate privirile
stirilekanald.ro
Un tată și cele trei fiice ale sale, găsiți fără suflare: "Corpurile erau în zdrenţe. Este o catastrofă"
substantial.ro
Proteste masive la Viena împotriva unui eventual guvern de extremă dreapta
MediaFlux
Se trimit NOI DECIZII de RECALCULARE a PENSIILOR. Anunț de Casa de Pensii: Un MILION de pensionari le PRIMESC în IANUARIE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Topul orașelor unde viața este cea mai scumpă