Subiectul va fi analizat la reuniunea miniștrilor de interne din UE, care vor examina modul în care sunt gestionate frontierele externe, în special de către Grecia.
Mai multe state din zona de liberă circulație au reintrodus în ultimele luni controale la granițele naționale aflate în interiorul Spațiului Schengen.
Măsura, a cărei posibilitate este prevăzută de Codul Schengen în anumite circumstanțe, nu poate depăși însă un termen de șase luni.
O sursă din cadrul președinției luxemburgheze în exercițiu a Consiliului UE a subliniat că, această perioadă fiind de maximum șase luni, anumite state nu vor mai putea efectua controale la frontierele interne după luna martie 2016. În consecință, președinția luxemburgheză a UE a pus pe ordinea de zi a reuniunii de vineri o prelungire de până la doi ani a termenului posibil pentru astfel de controale.
Articolul 26 din Codul Schengen are în vedere această eventualitate ‘în circumstanțe excepționale care pun în pericol funcționarea globală’ a Spațiului Schengen, ‘din cauza unor deficiențe grave persistente legate de controlul la frontierele externe’.
Activarea acestui articol nu se poate face însă decât după un lung proces, de mai multe luni, necesitând în special un raport al Comisiei Europene, a explicat sursa luxemburgheză, precizând că acesta este motivul pentru care subiectul ‘trebuie discutat chiar de acum’, chiar dacă asupra lui nu se va vota totuși vineri.
‘În discuție nu este o suspendare a Schengen, ci o inițiativă pentru a garanta că statele nu vor dori să iasă din Spațiul Schengen după luna martie, dacă situația nu se va ameliora cu Grecia’, a subliniat o sursă diplomatică pentru France Presse.