UPDATE: Monica Anisie: La 1 septembrie incepe un an scolar cu noi provocari impuse de situatia epidemiologica in care ne aflam. Am lucrat alaturi de colegii mei pentru a pregati revenirea copiilor in scoli in siguranta.
Mă voi referi la măsurile privind procesul educational. În aceasta perioada am elaborat ghidurile pt organizarea si desfasurarea activitatilor in unitatile de invatamanl. De asemenea, au fost realizate reperele metodologice pt inceputul de an scolar.
Profesorii vor putea reduce decalajele in ceea ce priveste modalitatea de predare din timpul suspendarii cursurilor. pot face o analiza referitoare la ceea ce aveau in planificare.
De asemenea, am elaborat toate metodologiile pentru examenele nationale.
S-a realizat noul regulament de organizare si functionare a unitatilor de invatamant preuniversitar. Veti regasi debirocratizarea activitatii didactice. Sunt prevazute masuri in asa fel incat activitatea cadrului didactic sa se axeze asupra elevilor.
Au fost realizate filmari pentru proiectul pe care Ministerul Educatiei il are in parteneriat cu Televiziunea Română, anume telescoala.
Am decis sa continuam cu testele de antrenament pentru elevii care susţin testele nationale.
Vom deschide un portal de informare dedicat anului acesta. Acolo parintii, elevii, profesorii vor gasi informatiile necesare referitoare la acest an scolar.
Am decis să deschidem o linie de tel verde la Ministerul Educatiei. Linia va fi dedicata raspunsurilor la intrebarile parintilor si elevilor.
Am realizat programul de formare a cadrelor didactice în parteneriat cu Televiziunea Română.
Ne dorim cursuri în spaţiul şcolii în condiţii de siguranţă. Cred că revenirea la cursuri trebuie sa reprezinte responsabilitatea noastră, a tuturor. Să realizăm un parteneriat în aşa fel încât riscul imbolnavirii să fie diminuat. Educatia trebuie sa continue in orice conditii. urez tuturor un an scolar cu rezultate dar mai ales cu sanatate.
Nelu Tătaru: 1 septembrie vine cu măsuri de revenire la o viață normală. Cel mai important e redeschiderea anului școlar. Efortul este comun, Guvernul are misiunea de a asigura redeschiderea școlilor în siguranță, dar efortul trebuie să fie comun – elevi, părinți, profesori
Adaptarea condițiilor sanitare în fiecare școală a impus un efort maxim.
Am adaptat o serie de reguli, pornind de la premisa că toți suntem de acord că procesul de învățământ, sistat aproape 6 luni, trebuie să înceapă.
Pe 7 septembrie INSP va face public evaluarea epidemiologică din fiecare localitate.
Pe 10 septembrie consiliile de administrație din școli vor prezenta dsp-urilor scenariile în care au decis să înceapă școala.
Primordial în cel mai dorit scenariu sunt distanțarea, circuitele în școli, diferențierea orarului la clasele primare. În UE sunt luate măsuri similare.
Nu va mai exista declaratia pe propria raspundere, fiecare va avea responsabilitatea unui triaj observațional.
Copiii pana la 5 ani nu vor purta masca la gradinita.
Stirea iniţială
După ce Ludovic Orban le-a cerut ministrului Educaţiei şi ministrul Sănătăţii, la începutul şedinţei de guvern de luni, să finalizeze ordinul comun pentru a stabili regulile după care vor începe școlile, Monica Anisie şi Nelu Tătaru urmează să anunţe noile măsuri aşteptate atât de profesori, cât şi de elevi.
Reamintim că Direcţiile de Sănătate Publică trebuie să informeze, până în 7 septembrie, Inspectoratele Şcolare privind situaţia epidemiologică, acestea urmând să propună scenariul de începere a şcolii. Comitetele pentru situaţii de urgenţă vor emite, până în 10 septembrie, hotărârea privind scenariul de funcţionare pentru fiecare unitate de învăţământ.
Cele 3 scenarii pentru începerea noului an școlar
În funcție de situația epidemiologică generală, de particularitățile regionale și de infrastructura și resursele umane ale fiecărei unități de învățământ în parte, autoritățile implicate în gestionarea prevenirii îmbolnăvirilor vor pune în aplicare următoarele scenarii, potrivit draftului Ministerului Sănătății:
Scenariul 1:
Participarea zilnică a tuturor preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție
Scenariul 2:
Participarea zilnică a tuturor preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție și
Revenirea parțială (prin rotație de 1-2 săptămâni) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu și liceu, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție
Scenariul 3:
Participarea tuturor preșcolarilor și elevilor la activități/lecții online.