Miniştrii Educaţiei şi Sănătăţii, daţi în judecată de părinţii a două eleve. Două mămici ale două eleve de la Liceul Tehnologic de Transport Feroviar ”Anghel Saligny” din Simeria au contestat în instanţă ordinul comun al celor două Ministere emis pe 5 noiembrie 2021.
Ordinul comun al celor două Ministere contestat în instanţă de cele două mămici se referă la reluarea cursurilor în sistem online, în şcolile în care rata de vaccinare este mai mică de 60%.
În plângerea depusă în instanţă, cele două mămici spun că, deși ordinul restrânge exercitarea dreptului la educație în condiții normale, actul administrativ nu conține temeiul de drept al unei asemenea restrângeri.
”Nu este indicat nici un act normativ, de nici un fel, care să fi stabilit vreun prag de vaccinare al personalului unei școli în procent de 60% pentru condiționarea unor activități educaționale. În acest ordin nu este indicată nici măcar Legea nr. 55/2020, care nici aceasta nu conține nici o prevedere privind funcționarea unităților de învățământ, raportat la un anume procent de vaccinare. Emiterea unul ordin în asemenea condiții constituie în mod vădit un exces de putere.
Ordinul comun nu este corelat cu vreun act normativ de nivel superior, nicăieri neexistând stabilit un asemenea procent de vaccinare a personalului dintr-o instituție de învățământ. Stabilirea unul procent de vaccinare a personalului din învățământ nu are nici o legătură cu vreo măsură de combatere a pandemiei Covid, neexistând nici un studiu de impact pe acest procent indicat, astfel că procentul de 60% apare decis arbitrar și efectiv la îndemâna organului emitent”, afirmă cele două mămici în plângerea depusă la instanță, potrivit ziare.com.
Reprezentanții ministerelor au cerut respingerea acțiunii, unul dintre motivele invocate fiind faptul că ”măsurile stabilite de autorități în contextul combaterii pandemiei de coronavirus au fost subsumate obligației statului de ocrotire a sănătății publice”.
”Acest act normativ reglementează procedura și măsurile obligatorii privind prevenirea și combaterea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2, care se vor aplica în unitățile de învățământ preuniversitar/conexe/instituțiile de învățământ, în scopul asigurării dreptului la învățătură și a dreptului la sănătate, pentru beneficiarii primari ai dreptului la învățătură, elevi, studenți și personalul din sistemul național de învățământ”, a răspuns Ministerul Educației.
Instanța de judecată a respins plângerea celor două mămici pe un motiv de procedură. Anterior depunerii acțiunii în justiție, acestea ar fi trebuit să înainteze plângeri prealabile către cei doi miniștri care au semnat ordinul din 5 noiembrie 2021.
”Potrivit art.8 din Legea nr.554/2004 a contenciosului administrativ, este obligatorie procedura administrativă prealabilă înainte de formularea unei acțiuni în contencios administrativ. (…) Având în vedere că lipsa procedurii prealabile reprezintă un fine de neprimire, instanța va admite excepția invocată de către pârâți, apreciind-o fondată, și va respinge, în consecință, ca inadmisibilă, acțiunea astfel cum a fost precizată”, se precizează în hotărârea Curții de Apel Alba Iulia din 20 decembrie 2021.
Cele două mămici pot face recurs în termen de 15 zile de la comunicare.