Cei doi miniştri francezi au vizitat mai întâi Şcoala „Pavel Dan” din Câmpia Turzii, unde este implementat un proiect european de integrare a romilor, intitulat „Close to school”.
În acest proiect, 205 copii de etnie romă şi non-romă sunt sprijiniţi pentru a fi integraţi în societate, acesta fiind derulat pe o perioadă de doi ani, între decembrie 2011 până în august 2013, costurile totale depăşind 270.000 de euro.
Oficialii francezi au vizitat mai multe clase unde învaţă elevi romi, cantina şcolii şi locurile de depozitare a alimentelor. Ministrul de Interne Manuel Valls a precizat că impresiile după vizitarea şcolii sunt pozitive şi a anunţat că partea franceză se va implica financiar în proiectul de la Şcoala „Pavel Dan” cu suma de 10.000 de euro, scrie Mediafax.
Ulterior, Valls şi Cazeneuve, însoţiţi de viceprimarul din Câmpia Turzii Dorin Lojigan şi de prefectul de Cluj, Ioan Vuşcan, au mers în cartierul Lut, unde locuieşte o importantă comunitate de romi. Aici, aceştia au intrat în mai multe case pentru a vedea condiţiile în care locuiesc membrii etniei.
Mai mulţi romi li s-au plâns oficialilor francezi că nu au bani să îşi întreţină copiii la şcoală şi le-au cerut ajutorul pentru a-şi găsi un loc de muncă. „Nu am bani, să ne dea de lucru, că dacă nu, mergem în Franţa”, a spus o femeie de etnie romă.
Într-o conferinţă de presă, ministrul francez de Interne, Manuel Valls, a declarat că problema romilor din România trimişi acasă din Franţa este una complexă şi care nu poate fi rezolvată în câteva luni.
„Problema romilor din România trimişi din Franţa este una complexă şi care nu poate fi rezolvată în câteva luni. Este una cunoscută de mai multe decenii. Pentru aceasta nu discursurile contează, ci nici acuzaţiile. Noi nu stigmatizăm nici romii şi nici România. Franţa are o politică de evacuare a taberelor ilegale, de a-i conduce la frontieră, luptă împotriva crimei organizate şi face eforturi de integrare în Franţa. Suntem conştienţi că eforturile trebuie făcute întâi de toate aici, iar acesta este mesajul autorităţilor române”, a spus Valls, citat de Mediafax.
Întrebat dacă Franţa va continua politica de implementare a unor programe de reintegrare a romilor sau pe cea de expulzare a acestora în România, Valls a declarat că ambele soluţii sunt luate în considerare.
Ministrul delegat pentru Afaceri Europene al Franţei, Bernard Cazeneuve, a declarat, în aceeaşi conferinţă de presă, că problema integrării romilor nu este una care vizează doar cooperarea franco-română, ci mobilizarea tuturor actorilor implicaţi, şi anume colectivităţile teritoriale care pot să colaboreze cu autorităţile române, Guvernul României care se implică şi îşi asumă nişte responsabilităţi, Guvernul francez, şi nu în ultimul rând Uniunea Europeană. Cazeneuve a afirmat că problema romilor a fost înscrisă pe ordinea de zi a viitorului Consiliul al miniştrilor de externe din UE.
Cei doi miniştri francezi ai noului Guvern socialist au venit în România pentru a încerca să trateze în mod direct problema romilor, relansată în această vară în Franţa prin evacuarea taberelor, urmată de expulzări.
Miercuri, cei doi miniştri francezi s-au întâlnit cu preşedintele Traian Băsescu şi cu premierul Victor Ponta.
Ministrul de interne Manuel Valls a declarat, în urmă cu câteva zile, că Franţa „nu poate primi toată mizeria din lume şi din Europa”. El a anunţat că până la finalul lunii septembrie circa 7000 de români şi bulgari vor fi repatriaţi în ţările de origine prin sistemul de ajutor pentru reîntoarcere.