„Această reducere a consumului de gaze nu este o misiune imposibilă. Miniștrii au ajuns la un acord politic privind reducerea cererii de gaz înainte de iarna viitoare”, a transmis pe Twitter președinția cehă a Consiliului UE.
Săptămâna trecută, Comisia Europeană a propus un plan care prevede măsuri de urgență care vizează securitatea energetică la nivelul întregii UE, în „scenariul probabil” în care Rusia oprește complet furnizarea de gaze către statele membre. Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avertizat că este necesar ca toți cei 27 de membri ai Uniunii Eeuropene să reducă consumul de gaze cu 15 la sută, pentru ca UE să „trece peste” iarna care vine.
Miniştri din statele UE au ajuns marţi la un acord asupra planului de urgență privind reducerea consumului de gaze, doar Ungaria votând împotrivă.
”Majoritate uriaşă, numai Ungaria a fost împotrivă”, a declarat Sven Giegold, ministrul german al mediului, despre acordul a cărui aprobare a necesitat doar o majoritate calificată de 15 state membre din cele 27. Noul compromis survine după ce mai multe ţări membre au protestat faţă de ţinta globală a reducerii consumului de gaze naturale cu 15%, raportat la consumul mediu al ultimilor cinci ani, cerută de Comisia Europeană pentru perioada 1 august 2022 – 31 martie 2023.
Deşi acest obiectiv procentual se menţine, textul convenit în final prevede că statele membre vor face ”tot posibilul” pentru a atinge această ţintă a reducerii consumului de gaz până la iarna, reducere care deocamdată este voluntară. Dar în caz de ”risc de gravă penurie”, un mecanism de alertă va face ”obligatorie” pentru cele 27 de state membre reducerea consumului de gaz cu 15%, însă acesta prevede mai multe situaţii în care ţările membre vor putea cere aplicarea unor derogări.
Today’s agreement to save 15% of gas across Europe is a huge step forward towards reducing our vulnerability to Russia’s gas games.
We can be masters of our own energy security this and next winter, on the basis of unity and solidarity. pic.twitter.com/VJVBOKhXfu
— Frans Timmermans (@TimmermansEU) July 26, 2022
De la această măsură sunt exceptate Irlanda și Malta, care nu sunt conectate la rețelele de gaze ale UE, precum și ţările ale căror rețele de electricitate nu sunt sincronizate cu cea europeană și depind semnificativ de gaze, scrie The Wall Street Journal.
De asemenea, o scutire temporară poate fi acordată și statelor membre care depășesc obiectivul UE de umplere a depozitelor de gaze, dacă industriile lor critice sunt prea dependente de gaze naturale sau dacă consumul lor de gaz a crescut cu cel puțin opt procente anul trecut față de cele cinci medie anuală.