Ministrul agriculturii al Republicii Moldova, Eduard Grama, reţinut într-un dosar de corupţie

Ministrul agriculturii al Republicii Moldova, Eduard Grama, a fost reținut în cadrul unui dosar de corupție, anunță Centrul Național Anticorupție (CNA) al republicii, informează miercuri site-ul Anticorupție.md.
Filip Stan
15 mart. 2017, 17:59
Ministrul agriculturii al Republicii Moldova, Eduard Grama, reţinut într-un dosar de corupţie

Ofițerii au descins în biroul demnitarului în dimineața zilei de miercuri. În urma perchezițiilor, oficialul a fost escortat la sediul CNA pentru a fi audiat în legătură cu tentativa de delapidare a 30 de hectare de teren agricol din comuna Stăuceni, teren care aparținea Colegiului de Vinificație și Viticultură.

Dosarul penal ce vizează însușirea mai multor clădiri, dar și a unui teren al Colegiului a fost deschis în noiembrie 2016, când zece foști și actuali funcționari, antreprenori, juriști și avocați au fost reținuți de oamenii legii. Marți, 14 martie, Procuratura Generală a anunțat că dosarul în care sunt învinuite cinci persoane a fost expediat către instanța de judecată, arată Agerpres.

Potrivit actului de învinuire, la care se face trimitere într-un comunicat de presă al Procuraturii Generale, pe parcursul anilor 2012-2016 învinuiții, printre care și fostul jurist al Colegiului, ar fi încercat să intre în posesia a cinci bunuri imobile ce aparțineau instituției. Este vorba despre o clădire administrativă, o farmacie, un laborator, un modul de păstrare a produselor alimentare, o șură, dar și 12 hectare de teren. Potrivit procurorilor, suma la care sunt estimate toate bunurile adjudecate de inculpați depășește câteva milioane de lei.

Cei cinci ar fi folosit decizii de judecată false. Pentru a intra în posesia bunurilor, inculpații ar fi invocat existența contractelor de vânzare-cumpărare încheiate în anii ’90 cu conducerea Colegiului, prin care bunurile instituției treceau în proprietatea persoanelor interpuse. Ulterior, pretinșii proprietari ai bunurilor, care erau persoane interpuse, în baza contractelor menționate se adresau cu cereri de chemare în instanța de judecată, prezentând probe false pentru a induce în eroare instanța de judecată și a obține o hotărâre judecătorească favorabilă, potrivit procurorilor.

După obținerea hotărârilor judecătorești, pronunțate în baza probelor false, inculpații ar fi înregistrat dreptul de proprietate asupra bunurilor Colegiului la Oficiul Cadastral Teritorial Chișinău.

Procurorii susțin că toate documentele la care făceau referire inculpații sunt false, începând cu contractele de vânzare-cumpărare până la actele de predare-primire și dispoziții de plată de încasare a sumelor conform contractelor de vânzare-cumpărare.

Dacă vor fi găsiți vinovați de comiterea escrocheriei în proporții deosebit de mari și de falsificarea probelor în procesul civil, inculpații riscă până la 15 ani de închisoare. În același dosar a fost învinuit și Ion Morei, fostul secretar general al Consiliului Suprem de Securitate al Republicii Moldova, al cărui dosar a fost trimis către instanța de judecată.

Spynews
Alex Bodi, adevărul despre triunghiul amoros în care ar fi fost implicat! Ce spune afaceristul despre bărbatul cu care se vehiculează că ar avea conflicte și fosta iubită: "Sunt niște..." / VIDEO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Ce pensie primești dacă nu ai muncit nicio zi. Suma pe care o vei lua de la stat
Capital.ro
Românii nu vor primi toți banii câștigați în mod corect. Legea peste care nici judecătorii nu au putere
Playtech.ro
WOW ce schimbare. Pugilista Imane Khelif, transformare ȘOCANTĂ după ce s-a machiat
DailyBusiness
ANUNȚ DE ULTIMĂ ORĂ de la șeful Casei de Pensii! Trebuie să afle toți pensionarii
Adevarul
Armata ucraineană a publicat înregistrări video cu operaţiunile din primele ore ale ofensivei în provincia Kursk VIDEO
Spynews
Bătaie ca-n filme la concertul lui Babasha. Spectatorii şi bodyguarzii s-au încăierat în fața scenei. O polițistă a ajuns la spital / VIDEO
Spynews
La ce intervenție chirurgicală a apelat ispita Eric, de la Insula Iubirii! Și-a făcut o schimbare vizibilă la nivelul feței | FOTO
Evz.ro
Românii care au acest obiect prin casă se îmbogățesc instant
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Trecutul dureros al Ioanei, tânăra din Suceava care și-a pus capăt zilelor. Ce a suportat ani la rând?
Cancan.ro
Regizorul Bogdan Budes și-a PREVESTIT moartea?! Ce a postat cu câteva zile înainte de tragedie: „Aerul unor funeralii…”
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Trupul neînsuflețit al bărbatului care și-a salvat fiica de la înec, în stațiunea Jupiter, a fost găsit. Martorii de pe plajă fac declarații cutremurătoare: „A strigat după ajutor”
Capital.ro
Marele artist al României a murit! Toți actorii plâng: Mi se rupe inima
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Un bilet la Telecabina Bușteni, mai scump decât un zbor la Milano! Ireal cât costă
substantial.ro
Ursă agresivă pe Transfăgărășan: turiști străini atacați după ce i-au dat de mâncare
MediaFlux
Cum îți dai seama dacă PENISIA a fost RECALCULATĂ GREȘIT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...