Ministrul Agriculturii a dat de înţeles că raţionalizare alimentelor este, din punctul său de vedere, „ultima soluţie” şi le-a transmis românilor că în acest moment „să nu îşi facă griji din punct de vedere al aprovizionării magazinelor cu alimente”.
„Din punct de vedere al asigurării alimentelor în magazinele din România nu există perturbări majore. Noi chiar facem analize zilnice cu privire la stocurile de alimente, la stocurile de produse agroalimentare, la stocurile de cereale şi nu apar perturbări majore. Evident suntem întotdeauna atenţi, pentru că dacă se ivesc anumite zone de risc noi avem soluţiile necesare, astfel încât să intervenim şi să nu apară disfuncţionalităţi în aprovizionarea cu alimente.
De aceea am şi transmis un mesaj clar tuturor românilor: să nu îşi facă griji din punct de vedere al aprovizionării magazinelor cu alimente, pentru că nu există perturbări pe piaţă. În momentul în care discutăm nu există niciun pericol”, a precizat Adrian Chesnoiu, la un eveniment desfăşurat la Palatul Parlamentului, potrivit Agerpres.
Citeşte şi: Răsturnare de situaţie. Militarii de pe Insula Şerpilor sunt în viaţă şi în captivitate
Întrebat dacă este posibil să ajungem la o raţionalizare a alimentelor în România, în cazul în care situaţia actuală în contextul războiului din Ucraina se va înrăutăţi, ministrul Agriculturii a răspuns:
„Noi suntem pregătiţi să acţionăm cu soluţii pentru orice situaţie de criză, dar raţionalizarea nu este un element care să fie în scenariile imediate”.
„Din punctul meu de vedere este ultima soluţie la care cineva să apeleze, pentru că nu există în momentul de faţă nicio o mobilizare la nivel naţional şi sperăm că nici nu va fi cazul, iar măsurile întotdeauna se dispun gradual. Avem stocuri de alimente, avem asigurate stocurile pentru populaţie şi nu cred cred sincer la cum văd că se derulează lucrurile, nu cred că se va ajunge la o astfel de decizie”, a transmis el.
În opinia sa, România nu prezintă niciun risc să rămână fără stocurile necesare de grâu pentru consumul intern, chiar dacă în prezent se tranzacţionează cantităţi semnificative pe burse, iar preţurile la cereale au explodat.
„În niciun caz nu rămânem fără stocuri de grâu. În ceea ce priveşte preţurile, vă pot spune că bursele de cereale sunt organisme vii, la fel ca şi celelalte burse şi reacţionează la şocuri, iar şocurile acestea dau fluctuaţii în preţul produselor. Ceea ce trebuie să înţelegem cu toţii este că în general peste nivelul de consum anual al României există un surplus, de obicei acela se tranzacţionează la burse, nici într-un caz cantităţile de cereale necesare României pentru consum intern. Noi facem analize zilnice, suntem permanent în contact cu traderii, cu procesatorii, cu cei din industria de panificaţie şi nu ajung să se tranzacţioneze pe bursă cantităţile de grâu care îi sunt necesare populaţiei României. Suntem asiguraţi până la noua recoltă”, a subliniat ministrul Agriculturii, conform sursei citate.
Legat de plafonarea preţurilor la alimentele de bază, Chesnoiu a explicat că măsura nu a fost niciodată gândită la nivelul producătorului, ci doar în cazul în care apar situaţii neprevăzute cum este cea prin care trecem acum.
„Dacă vezi că piaţa este perturbată şi apar speculaţii ale pieţei, perturbări ale pieţei, intervii cu anumite măsuri, şi intervenţia o faci de la producător pe care trebuie să îl protejezi, el având costuri de producţie şi un mic adaos de profitabilitate pe verigile de lanţ, până la aprovizionarea cu alimente a consumatorului. Noi avem ca stat doua elemente fundamentale pe care trebuie să le protejăm: cetăţenii şi producătorii români. Între cele două verigi există alte verigi intermediare care pot specula în anumite momente, iar dacă va fi nevoie să intervenim, exact pe aceste verigi unde ar putea apărea atacurile speculative, intervenim”, a punctat Chesnoiu.
Nu în ultimul rând, ministrul a menţionat că toţi fermierii şi producătorii români şi-au arătat disponibilitatea de a ajuta şi de a spijini refugiaţii şi populaţia Ucrainei, în timp ce voluntarii din MADR centralizează toate ofertele producătorilor şi pe măsură ce vor fi solicitări o parte din aceste alimente vor fi distribuite către zonele care au nevoie.
„Evident este o situaţie politică extrem de complexă. Noi suntem un stat care ne-am arătat disponibilitatea de a spijini şi refugiaţii şi populaţia Ucrainei şi eu vreau să le mulţumesc tuturor fermierilor şi producătorilor români care şi-au arătat dorinţa de a ajuta şi care din primele clipe când au aflat că a pornit o conflagraţie în Ucraina m-au sunat personal şi mi-au spus că sunt alături. Numai că toate aceste oferte de ajutor, oferte de sprijin, trebuie să se facă organizat, pentru că dacă noi acumulăm o cantitate mare de alimente, într-un timp foarte scurt, şi ele nu sunt din categoria celor neperisabile, riscăm ca efortul nostru să fie în zadar. De aceea la nivelul MADR avem un grup de acţiune cu voluntari, centralizăm toate ofertele producătorilor, fermierilor care vor să sprijine efortul autorităţilor statului în a le asigura toate condiţiile refugiaţilor din Ucraina, le centralizăm şi suntem în dialog permanent cu autorităţile, iar pe măsură ce solicită ca o parte din aceste alimente să fie distribuite către zonele care au nevoie, noi facem acest lucru. Luăm legătura cu cei care s-au înscris şi vor să doneze şi îi punem în legătura cu autorităţile locale şi judeţene unde sunt cazaţi refugiaţii, pentru a distribui aceste alimente”, a adăugat şeful MADR.
Pe de altă parte, Chesnoiu a transmis că este bucuros că în această dimineaţa a văzut că a început să ningă şi că în majoritatea regiunilor ţării se anunţă precipitaţii, ceea ce oferă o oarecare „normalitate” pentru agricultură.
Citeşte şi: Zelenski, mesaj pentru România în plin război: „Sunt recunoscător pentru tot sprijinul acordat”