Ministrul Agriculturii, anunț de ultimă oră pentru români de la Bruxelles! Ministrul Agriculturii a participat duminică și luni la Consiliul Agricultură şi Pescuit (AgriFish), de la Bruxelles, unde a subliniat că România susține introducerea NGT1 cu câteva condiții esențiale.
”România nu susține propunerea de regulament în forma actuală. România solicită separarea completă a producției ecologice și a celei convenționale față de NTG1. Pentru România nu sunt negociabile următoarele aspecte:
Separarea completă a culturilor și produselor convenționale și ecologice de NGT1;
Transabilitatea și etichetarea acestora până la capătul lanțului alimentar;
Analizele de risc ale fiecărei plante NGT în raport cu sănătatea umană, animală și de mediu, garantarea sănătății fiind pe primul loc;
Asigurarea acceptării echivalării NGT1 de către statele terțe vechi partenere de export ale țării noastre Turcii, Orientul Mijlociu, Nordul Africii”, a declarat ministrul Agriculturii la Bruxelles.
Mai mult, ministrul Florin Barbu a transmis printr-o postare pe pagina sa de Facebook că propunerea de regulament privind noile tehnologii genomice nu a trecut de votul Consiliul de miniștri AgriFish.
”Propunerea de regulament privind noile tehnologii genomice nu a trecut de votul Consiliul de miniștri AgriFish. Am spus, ca de fiecare dată, că voi proteja interesele fermierilor și procesatorilor români și sănătatea populației! România susține introducerea NGT1 cu câteva condiții esențiale: Protecția și separarea completă a culturilor și produselor convenționale și ecologice de NGT1; Etichetarea trebuie să fie explicită pentru o informare corectă a cetățenilor; Sunt necesare analize de laborator finanțate de CE, ale fiecarei plante NGT1, în raport cu sănătatea populației și protejarea mediului, care sunt în prim plan!
Am avut alături Croația, Polonia, Ungaria, Slovacia, Austria și Slovenia care au votat împotrivă, iar Bulgaria și Germania s-au abținut.
Mulțumesc asociațiilor de fermieri și procesatori, dar și tuturor celor care au înțeles, pe deplin, demersul nostru și ne susțin.
Siguranța alimentară a României și munca fermierilor români nu sunt negociabile și avem datoria să îi protejăm pe ai noștri!”, a scris Florin Barbu pe Facebook.
La reuniunea, de luni de la Bruxelles miniștrii au urmărit să ajungă la un acord politic referitor la propunerea privind posibilităţile de pescuit în Oceanul Atlantic şi în Marea Nordului pentru 2024, 2025 şi 2026 în cazul anumitor stocuri, precum şi asupra propunerii ce vizează posibilităţile de pescuit în Marea Mediterană şi în Marea Neagră pentru 2024,