Florin Barbu a explicat, în cadrul evenimentului, care este situaţia plafonării adaosului comercial pentru alimentele de bază, când expiră ordonanţa şi care sunt paşii pe care Guvernul îi are în vedere pentru următoarea perioadă, astfel ca preţurile să nu crească, din nou, necontrolat.
”Mă bucur că am putut sta la masă alături de colegii mei din retail cât și cu colegii mei din zona de procesare din România și am încercat să aducem acel act normativ privind plafonarea produselor la alimentele de bază. Să știți că majoritatea produselor care sunt trecute în această ordonanță este consumată de aproape 50 la sută dintre români. Lucrul acesta s-a dovedit foarte clar și din datele care au fost comunicate atât de Consiliul Concurenței cat și de Institutul Național de Statistică privind indicele prețului de consum”, a declarat Florin Barbu.
În cadrul conferinței, ministrul Agriculturii a precizat că plafonarea se aplică până la data de 31 martie. Atunci este ziua în care ordonanța care prevede plafonarea va expira.
El spune că va urma o întâlnire cu Ministerul Economiei și cu retailer-ii, pe partea de procesatori, și se va încerca crearea unui mecanism. Acesta este deja în lucru la Ministerul Agriculturii.
”Practic, au fost scăderi foarte importante, de 8% până la 28-30%. În continuare, în urma discuțiilor pe care le-am avut, această ordonanță este valabilă până la data de 31 martie, urmând ca împreună, săptămâna următoare, să avem o întâlnire atât cu Ministerul Economiei cât și cu partea de retail-eri, de procesatori, să încercăm să creăm un mecanism la care deja lucrăm în cadrul Ministerului Agriculturii”, arată acesta.
Acesta a mai spus că și-ar dori ca mecanismul să fie aplicat pentru toate produsele agroalimentare de pe piață. El se referă și la zona de retail și la zonele care nu sunt retail.
”Mi-aș dori foarte mult că acest mecanism să se aplice pentru toate produsele agroalimentare care sunt pe piață, atât în zona de retail, cât și la cele care nu sunt în zona de retail”, a explicat ministrul Florin Barbu.
Pâine albă simplă cu gramaj cuprins între 300-500 grame, fără specialități
Lapte de vacă de consum 1 l, grăsime 1,5%, cu excepția UHT
Brânză telemea de vacă vrac
Iaurt simplu din lapte de vacă, 3,5% grăsime, cu gramaj maxim 200 grame
Făină albă de grâu „000” până la 1 kg
Mălai până la 1 kg
Ouă de găină calibrul M
Ulei de floarea-soarelui până la 2 l
Carne proaspătă de pui (pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe de pui întregi cu os și aripi de pui, varianta standard)
Carne proaspătă de porc (carne de porc lucru, pulpă de porc cu os și fără os, spată de porc)
Legume proaspete vrac (roșii, ceapă, castraveți, fasole uscată, morcovi, ardei gras Bianca și ardei capia, usturoi)
Fructe proaspete vrac (mere roșii și mere golden, prune, pere, struguri de masă)
Cartofi proaspeți albi vrac
Zahăr alb tos până la 1 kg
Smântână cu 12% grăsime
Unt până la 250 grame
Magiun până la 350 grame