Ministrul Agriculturii aruncă bomba despre o potențială criză alimentară. Ce îi așteaptă pe români în acest an

România e departe de a intra într-o criză alimentară. Producția e mult peste necesarul de consum al populației țării, a declarat ferm Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii.
Filip Stan
19 mai 2022, 15:36
Ministrul Agriculturii aruncă bomba despre o potențială criză alimentară. Ce îi așteaptă pe români în acest an

Suntem departe de a intra într-o criză alimentară. Producția e mult peste necesarul de consum al populației țării, a declarat ferm Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii.

Și totuși, România nu-și va atinge potențialul maxim de producție în agricultură în 2022 din cauza condițiilor climatice, a mai spus Adrian Chesnoiu.

„Suntem în continuare un grânar al Europei, suntem printre principalii producători din UE în materie de cereale și vom continua să fim atâta timp cât vom folosi tehnologii noi, iar fermierii români sunt capitalizați. Avem condiții meteo care în ultima perioadă s-au schimbat și au pus presiune pe nivelul recoltei, dar putem spune că depășim ușor-ușor perioada asta critică și ne apropiem cât mai mult spre o recoltă liniștitoare pentru consumul din România”, a declarat ministrul la Profit News TV.

Citește și Criza alimentară pândește România. Ilie Șerbănescu: „Prețurile din țara noastră, controlate de companii străine” 

În general țara noastră produce o cantitate de cereală mult mai mare decât necesarul de consum al țării. Astfel, nu se pune problema unei crize alimentare.

„Nu cred că putem vorbi de o criză alimentară în România, pentru că reușim să producem și la nivelul UE și reușim să ne asigurăm și necesarul de consum. Desigur, nu suntem izolați doar în continentul european, trăim într-o lume care este în permanentă schimbare și orice factor de stres, precum criza energiei și a gazului natural, situația din Ucraina, pandemia, toate acestea au influențat nivelul de producție, nivelul stabilității în mai toate statele lumii, dar suntem, din punctul meu de vedere, departe de o criză alimentară”, a continuat Chesnoiu.

În ceea ce privește o potențială criză alimentară, despre care se tot vorbește în ultima vreme, ministrul spune că trebuie făcută o diferență foarte clară între penuria de alimente, care reprezintă într-adevăr o criză alimentară, și posibilitatea cetățenilor de a avea acces la alimente, care reprezintă, de fapt, o criză economică.

„Lucrurile astea trebuie puse foarte bine în balanță pentru că oamenii nu treuie să intre în panică. România este o țară stabilă, lanțurile de aprovizionare nu sunt perturbate, înca avem producători, destul de mulți chiar, și reușim să producem”, subliniază acesta.

Citește și Criză alimentară mondială generată de Rusia, anunţ oficial de la Uniunea Europeană

Ministrul e de părere că nivelul producțiilor din România nu-și va atinger potențialul maxim în acest an, așa cum s-a întâmplat în 2021.

„În 2021 s-a atins potențialul maxim de producție pentru că am avut aproape condiții ideale pe toate verigile tehnologice. Prețurile erau oarecum stabile, iar costurile fermierilor au fost cumva rezonabile. După care au început să se manifeste efectele crizei din energie și apoi lucrurile au luat-o un pic razna. În 2022, evident că nu vom atinge potențialul maxim și asta pentru că condițiile climaterice nu au fost similare cu cele din anul 2021, iar cantitățile de precipitații au fost mult mai mici”, mai spune Adrian Chesnoiu, precizând că și în aceste condiții România cu siguranță va produce mai mult decât necesarul de consum și dă exemplu anul 2020, cel mai secetos an din ultimele două decenii, unde producția de grâu s-a ridicat la aproape 6,5 milioane de tone, mult peste necesarul populație, de circa 4,5 milioane de tone. „Anul acesta evident că nici măcar nu suntem pe aproape de anul 2020, deci recoltele vor fi mai bune, dar nu vor fi la potențialul maxim așa cum am obținut în 2021”, adaugă ministrul Agriculturii.

Spynews
Despărțire neașteptată în showbiz! Și-au spus adio la nici un an de când au devenit soț și soție. Detaliile divorțului, dezvăluite la Știrile Antena Stars | VIDEO
Bzi.ro
Iuliana Pepene a făcut ravagii, în costum de baie, pe litoral! Imagini incendiare cu blondina de la Antena 1
Fanatik.ro
Apartamentele pe care să nu le cumperi niciodată, chiar dacă au prețuri tentante. Le găsești în marile orașe precum București sau Cluj, dar nimeni nu îți va spune acest detaliu
Capital.ro
Interzis pentru cei care fac ITP-ul. Se face dosar penal. Pedeapsă de 2 ani și 6 luni de închisoare
Playtech.ro
Iubita lui Selly, fotografiată FĂRĂ haine! Imaginile au APĂRUT pe net
DailyBusiness
Marcel Ciolacu dă vestea! Românii vor putea merge în SUA fără vize mai repede decât era de așteptat
Adevarul
Am intrat în sezonul bolilor digestive. Camerele de gardă sunt pline. Medic: „Spălați pepenii înainte de a-i mânca!”
Spynews
Cine este Caterina, noua iubită a lui Alex Bodi. Omul de afaceri a uitat-o pe Ema Uta pentru o tânără de 20 de ani
Spynews
Livia, fosta soție a lui Cătălin Bordea, un nou mesaj după ce a fost pusă la zid: „Ar fi de râs dacă n-ar fi de plâns”
Evz.ro
Fostă ispită de la Insula iubirii, în spatele gratiilor: Am avut această frică
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
Gestul lui Alibec pentru gimnasta Anca Surdu, noua iubită, la nunta lui Ianis Hagi! Toată lumea s-a întrebat despre cine e vorba. EXCLUSIV
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
BREAKING | Alex Bodi și iubita lui, REȚINUȚI de Poliția de Frontieră, înainte de a urca în avionul de Mykonos!
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Prețul ireal pe care îl cere proprietarul unei garsoniere de 11 mp, din Cluj-Napoca: „Deschizi ușa și sari direct în pat”. Anunțul a ajuns viral pe rețelele sociale
Capital.ro
Cristian Cioacă e terminat. Decizia care îl înfundă pe fostul soț al Elodiei
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
stirilekanald.ro
'O minciună, o înscenare!' Fiica suspectului crimei din Brăila face acuzații grave
substantial.ro
Medic din Brașov, prins în flagrant luând mită, arestat pentru 30 de zile
MediaFlux
BOMBĂ în SUA! ANUNȚUL făcut de JOE BIDEN AZI-NOAPTE! Este OFICIAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!