Ministrul Agriculturii a vorbit despre modalitatea în care România poate ocoli criza alimentară mondială, precum şi despre facilităţile pregătite pentru agricultori şi lucrătorii din industria alimentară.
„În 2021, în România s-au aruncat două milioane de tone de alimente. Într-o țară în care se aruncă atâtea alimente nu știu dacă se poate discuta despre o criză alimentară. În România nu va fi o criză alimentară, asta cu siguranță!
Ca dovadă, chiar și azi vedem în magazine alimente în stocuri mai mult decât suficiente. Ceea ce sugerați dvs. se încadrează în zona de accesibilitate alimentară a populației. Asta nu ține de capacitatea României de a produce alimente”, a declarat ministrul Agriculturii, conform Hotnews.
De asemenea, ministrul Agriculturii a recunoscut că România a ajuns să fie dependentă de importul de carne de porc din cauza focarelor de pestă porcină africană.
„Importăm mult. Noi încercăm să reducem această dependență. Dacă faceți o analiză și vă uitați la numărul de focare de pestă porcină africană, veți vedea că în 2022 sunt cele mai puține asemenea focare.
Din păcate, această pestă porcină care la noi se manifestă din 2017 încoace a decimat foarte multe animale. Noi produceam, în 2016, 80% din necesarul de carne de port al populației, azi importăm circa 80% din necesarul de porc. Cauza principală este pesta porcină. Nu vreau să căutăm vinovați, dar ce putem face este să luăm măsuri pentru a susține sectorul de creștere a porcului și lansăm de asemenea un program de reproducție la porc și pasăre.
Vă mai dau un exemplu: în 2021, România a incinerat 771.000 de capete de porc. Cantitatea de carne de porc distrusă a fost 92 de milioane de kilograme. Eu cred că reușeam să hrănim o bună bucată de timp populația României cu cele 92 de milioane de kilograme”, a mai precizat Adrian Chesnoiu, potrivit sursei citate.
Citeşte şi: O nouă epidemie ameninţă România. Avertisment teribil al specialiștilor: nu are legătură cu Covid-19
Ministrul Agriculturii a recunoscut că el este cel care cumpără pâinea în familia sa, iar pentru o franzelă de 300 de grame plăteşte în jur de doi lei. „Variază între 1,7 lei și 2 lei”, a explicat el.
Adrian Chesnoiu a mai precizat că preţul pâinii „se va tempera” datorită măsurilor implementate de coaliţia de guvernare.
„Prin mecanismele pe care le aplicăm. Vă explic imediat. O decizie privind limitarea exporturilor de cereale nu ar fi făcut decât să crească și mai mult prețul grâului. Așa că nu am luat o astfel de decizie, pe baza argumentelor și a analizelor făcute. (…)
Doar Serbia a luat o asemenea decizie, dar sunt convins că o va ridica imediat după alegerile generale. Și în Ungaria o asemenea decizie a fost prezentată, dar nu era de limitare a exporturilor, ci impunerea unei licențe la export unde statul avea drept de primă opțiune la cumpărarea cerealelor.
Prețul grâului a început să scadă și cu cât ne apropiem de noua recoltă prețul va scădea și mai mult
A început și exportul din Ucraina, ei având o cantitate mare de cereale pe care voiau să le comercializeze. Drept urmare, prețul grâului a început să scadă, prețul făinei a început și el să scadă, astfel încât viteza de creștere a prețurilor s-a temperat.
A doua decizie care stabilizează influența creșterii prețurilor este Ordonanța care plafonează prețul la energie și la gaze. Pentru că în momentul de față, operatorii din morărit și panificație își pot face un plan de afaceri cât de cât stabil. Prețul grâului a început să scadă și cu cât ne apropiem de noua recoltă prețul va scădea și mai mult și având plafonate prețurile la energie electrică și gaze, lucrurile sunt mult mai predictibile”, a concluzionat ministrul Agriculturii.