Ministrul Agriculturii cere ajutorul Comisiei Europene: Anul agricol se manifestă şi în România cu o presiune din partea situaţiei climaterice

Ministrul Agriculturii avertizează că anul agricol 2021-2022 se manifestă şi în România cu o presiune din partea situaţii climaterice şi cere ajutorul Comisiei Europene pentru a putea fi luate rapid măsuri.
Filip Stan
22 feb. 2022, 21:37
Ministrul Agriculturii cere ajutorul Comisiei Europene: Anul agricol se manifestă şi în România cu o presiune din partea situaţiei climaterice

Ministrul Agriculturii cere ajutorul Comisiei Europene. Adrian Chesnoiu a participat luni, 21 februarie 2022, la Consiliul Agricultură şi Pescuit, ce s-a desfăşurat la Bruxelles.

Ministrul Agriculturii cere ajutorul Comisiei Europene

Adrian Chesnoiu, a solicitat implicarea Comisiei Europene pentru a putea fi luate rapid măsuri, având în vedere că fermierii europeni au fost deja puternic încercaţi de efectele pandemiei Covid-19, de creşterea preţurilor la energie şi gaze, precum şi de creşterea preţurilor la inputuri.

De asemenea, ministrul a precizat că anul agricol 2021-2022 se manifestă şi în România cu o presiune din partea situaţiei climaterice, pentru că nivelul de precipitaţii a fost unul foarte scăzut şi riscăm ca în perioada următoare să ne confruntăm cu o secetă severă, mai ales în estul şi sud-estul României.

Citeşte şi Ministrul Agriculturii insistă cu plafonarea preţurilor la alimente: Unele preţuri sunt şi cu 60% mai mari la raft faţă de poarta fermei

„Anul agricol 2021-2022 se manifestă şi în România cu o presiune din partea situaţiei climaterice, pentru că nivelul de precipitaţii a fost unul foarte scăzut şi riscăm ca în perioada următoare să ne confruntăm cu o secetă severă, mai ales în estul şi sud-estul României. Cred că trebuie ca decidenţii din cadrul Comisiei să deschidă o cale a dialogului pe acest subiect, să putem lua măsuri urgente, pentru că anul agricol 2021-2022 prezintă mai mulţi factori de risc asociaţi şi ei necesită răspuns la nivel european pentru toate cele 27 de state membre”, a declarat ministrul român al Agriculturii, potrivit News.ro.

Janusz Wojciechowski, comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, a încurajat statele membre să susţină, prin noua Politică Agricolă Comună, participarea agricultorilor la instrumentele de gestionare a riscurilor, inclusiv posibilitatea de a aloca 3% din plăţile directe pentru contribuţia fermierului la aceste instrumente de gestionare a riscurilor. De asemenea, comisarul european a subliniat necesitatea asigurării culturilor şi a producţiei, pentru a proteja veniturile producătorilor în cazul fenomenelor meteorologice extreme.

Referitor la situaţia pieţei, Adrian Chesnoiu a spus că România îşi exprimă îngrijorarea cu privire la criza energetică ale cărei efecte au început să fie resimţite încă de la începutul acestui an.

”Putem vorbi de o criză sistemică, de fapt, întrucât majorările de preţ dintr-un sector antrenează majorări de preţ în alte sectoare, şi toate acestea ajung să ne afecteze pe noi toţi, consumatorii finali”, a afirmat ministrul român al Agriculturii.

În acest context, ministrul a explicat că impactul puternic al crizei energetice are repercusiuni asupra sectorului îngrăşămintelor. Fermierii, mai ales cei din sectorul vegetal, resimt şocul acestor majorări ale preţurilor la îngrăşăminte şi se tem că producţia va fi diminuată.

„Producătorii români de îngrăşăminte, în dorinţa de a susţine sectorul agricol, consideră că este de interes pentru ţara noastră ca sistemul de comercializare a certificatului de emisii cu gaz de seră să includă sectorul îngrăşămintelor chimice. Rugăm Comisia să analizeze această solicitare, pentru a proteja nivelul producţiei agricole”, a subliniat ministrul Adrian Chesnoiu în cadrul reuniunii Consiliului.

Ministrul a propus să se ia în considerare la nivel european faptul că o soluţie ar fi ca la comercializarea certificatelor cu efect de seră să fie inclusă şi producţia de îngrăşăminte chimice, subliniind că dacă nu se iau soluţii urgente, UE riscă să crească importurile de îngrăşăminte din ţări terţe.

De asemenea, Chesnoiu a atras atenţia că semnalele transmise din toate sectoarele agricole arată că stabilitatea fermierilor este puternic afectată şi că multe afaceri fac faţă cu dificultate provocărilor din piaţă.

Punctele importante de pe ordinea de zi au vizat dezbateri cu privire la: consolidarea coerenţei dintre Pactul verde PAC şi politica comercială pentru sprijinirea tranziţiei către sisteme alimentare durabile; solicitarea de măsuri coordonate la nivelul EU pentru atenuarea dificultăţilor generate de secetă; reglementarea fluxurilor comerciale cu produse agricole asociate cu defrişările şi degradarea pădurilor; promovarea veniturilor echitabile pentru agricultori prin intermediul unei alianţe pentru securitate alimentară în Europa; situaţia pieţei, cu accent asupra sectorului suin; posibilele efecte negative ale revizuirii eligibilităţii produselor în cadrul politicii revizuite de promovare a UE.

Citeşte şi Preţurile alimentelor s-ar putea tripla în primăvară. Avertismentul sumbru al producătorilor agricoli: Va fi un efect atât de mare, de necontrolat

În cadrul intervenţiei sale referitoare la consolidarea coerenţei dintre Pactul Verde, politica agricolă şi politica comercială, ministrul Adrian Chesnoiu a susţinut: „Reiterez interesul pentru stabilirea unor aranjamente legislative şi comerciale la importul în UE al produselor din ţările terţe pentru asigurarea aplicării unor standarde de producţie durabilă, similare cu cele ale UE. România va susţine acţiunile Comisiei şi subliniez în acest sens intensificarea cooperării internaţionale în domeniul reglementării cu partenerii care împărtăşesc aceeaşi viziune, în ceea ce priveşte bunăstarea animalelor, utilizarea durabilă a pesticidelor şi combaterea rezistenţei la antimicrobiene”.

Întrucât sistemul alimentar global este un factor determinant al provocărilor legate de sănătatea umană, este necesar ca statele membre UE să ţină cont de stabilirea unor standarde internaţionale de producţie durabilă, consolidarea sistemului de etichetare a produselor agroalimentare, includerea în acordurile comerciale bilaterale a cerinţei respectării standardelor comerciale şi de producţie, cât şi a informaţiilor minime utilizate la etichetarea produselor agroalimentare durabile. Astfel, statele membre se vor asigura că oferă produse accesibile, sigure şi nutritive pentru populaţia mondială în creştere şi vor garanta consumatorilor europeni acelaşi nivel ridicat de protecţie a sănătăţii şi a mediului.

DailyBusiness
Șomajul atinge un minim istoric de 3,33%, impulsionat de relansarea economică europeană
Spynews
Incredibil! Ce a postat un șofer de ridesharing pe Tiktok după ce Ruby i-a fost clientă: “Ai fi putut să…” | FOTO
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Obiceiul sănătos recomandat persoanelor care au peste 50 de ani. Ce e bine să facă în fiecare zi
Capital.ro
Elena Udrea, OUT din închisoare?! Avocatul ei a dat imediat vestea uriașă: E aritmetică!
Playtech.ro
Vouchere de vacanță 2025. Când trebuie salariații să restituie tichetele, situațiile prevăzute de lege
DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Adevarul
Personalitățile pe care românii le-ar vrea președinte, dar nu sunt pe buletinul de vot. „Clasa politică e imaginea societății”
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Bogdan Mocanu nu scapă! Cum răspunde artistul acuzațiilor conform cărora ar fi fost în vacanță cu Andra Volos: "Da, am fost în Italia..."
Spynews
Încă o aroganță marca Tzancă Uraganu! Și-a aprins trabucul cu o bancnotă de 100 de dolari. Reacția fanilor | VIDEO
Evz.ro
Noi probleme la Piața Unirii. Traficul e amenințat
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
kanald.ro
Trei români și-au pierdut viața într-un accident rutier, în Ungaria! Aceștia urmau să ajungă la muncă, în Franța
Cancan.ro
Klaus Iohannis nu mai arată așa cum îl știai. Cum s-a schimbat fostul președinte, după ce a demisionat
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxa care se dublează în România. Decizia luată de Ministerul Finanțelor: Nu se poate justifica
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
stirilekanald.ro
Ce s-a întâmplat cu Bogdan înainte de a fi înghițit de apele Dunării? Bărbatul care îl însoțea la pescuit face declarații cutremurătoare: „A început să țipe, să urle”
Explozie uriașă la cel mai mare port din Iran! Sunt zeci de morți și peste 700 de răniți
MediaFlux
Putin a decis! Armistițiu în Ucraina! Anunț de la Kremlin
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Planta care atrage iubirea în viața noastră. Floarea fericirii feminine nu ar trebui să lipsească din casele noastre