Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a susținut în discursul său la Bruxelles, că prețurile practicate de agricultorii ucraineni sunt mult sub cele ale fermierilor români, care au cheltuieli mari de producție și de aliniere la standardele UE. Numai în primele 6 luni din 2024, importul de oua, spre exemplu, din Ucraina (țară non UE) a înregistrat o creștere de 48% față de aceeași perioadă a anului 2023.
Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, a vorbit despre vulnerabilizarea fermierilor români din sectorul avicol încă din 23 septembrie 2024, la Consiliul AgriFish de la Bruxelles, când România a susținut propunerea Bulgariei de interzicerea importului de ouă și carne de pasăre din Ucraina.
”Este nevoie de o intervenție a Comisei Europene în privința importurilor ucrainene de ouă și carne de pasăre, ținând cont de faptul că fermierilor noștri le sunt impuse anumite condiționalități cu privire la creșterea păsărilor, care presupun costuri mult mai mari în comparație cu cele ale fermierilor din afara Uniunii Europene”, a declarat ministrul.
Barbu: suntem pregătiți să aplicăm mecanismul de licențiere
Ministrul Florin Barbu a solicitat deja Comisiei Europene o soluție pentru protejarea fermierilor europeni de prețurile de dumping practicate de Ucraina. Chiar dacă Uniunea Europeană a ridicat restricțiile de import pentru produsele agricole din Ucraina (țară non UE), în contextul agresiunii rusești, pentru statele membre aflate la graniță au fost stabilite excepţii şi derogări. Una dintre ele este introducerea licențierii pentru anumite categorii de produse agroalimentare. Ministrul Barbu a afirmat că România este pregătită oricând să introducă licențierea și pentru importul de ouă și carne de pasăre.
“Așteptăm o decizie rapidă a Comisiei Europene, însă le transmit fermierilor că noi suntem pregătiți să aplicăm mecanismul de licențiere a importurilor, pe care deja l-am aplicat cu succes în cazul importurilor de cereale, zahăr și făină”, a mai spus Florin Barbu.
Declarațiile ministrului Agriculturii, Florin Barbu, au venit ca urmare a solicitării crescătorilor de păsări din România privind interzicerea importurilor de produse avicole din Ucraina.
În cifre, importul de ouă de consum proaspete în România din Ucraina, în primele șase luni din 2024, a atins 534 tone, adică o creștere de 48% față de aceeași perioadă a anului 2023, cu prețuri de import sub cele ale ouălor românești. Diferența de preț vine tocmai din faptul că fermierii români au rigori și cheltuieli de producție mult mai mari, având în vedere condițiile și standardele impuse fermierilor din toate statele membre UE.
Articol susținut pe Partidul Social Democrat