Dacă UE va permite organismele modificate genetic, România va adopta o poziție similară

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Stelian Fuia, a declarat joi că, dacă legislaţia europeană va permite culturile de organisme modificate genetic (OMG), România va adopta o poziţie asemănătoare.
Romania TV
16 feb. 2012, 20:06
Dacă UE va permite organismele modificate genetic, România va adopta o poziție similară

„Este o dezbatere foarte largă pe această temă şi România va sta în cadrul legal comunitar. Dacă se aprobă la nivel european şi legislaţia va fi permisivă şi România va avea aceeaşi poziţie”, a spus ministrul Agriculturii răspunzând la o întrebare referitoare la culturile de OMG.

În prezent, singurele organisme modificate autorizate pentru cultivare în UE sunt porumbul MON810, rezistent la atacul viermelui sfredelitor al porumbului (produs de Monsanto), şi cartoful Amflora cu conţinut sporit de amidon, produs de BASF.

Cartoful Amflora nu se cultivă în România, existând soiuri convenţionale care produc o cantitate sporită de amidon. Dacă ajunge în consum, în mod accidental poate crea rezistenţă la antibiotice.

În România, porumbul modificat genetic MON810 a fost acceptat odată cu aderarea ţării la UE, în 2007. În 2008 a fost cultivat pe o suprafaţă de 7.146 ha, iar în ultimii doi ani suprafaţa cultivată a scăzut la sub 1.000 de hectare. Principalul motiv al dezinteresului faţă de porumbul MON810 este că dăunătorul pentru care acest OMG a fost creat ‘apare doar sporadic în România’, de unde şi inutilitatea cultivării sale.

Mari fermieri precum Culiţă Tărâţă (Insula Mare a Brăilei) şi Cătălin Corbea (Giurgiu) au declarat public că au renunţat să mai cultive porumb modificat genetic pentru că ‘nu a dat randament bun’ şi că sunt create prea multe probleme de sănătate şi de mediu.

De asemenea, tentativa de cultivare în judeţul Iasi din 2007 s-a soldat cu pierderi de 100% la MON810 din cauza secetei, în timp ce porumbul obişnuit (convenţional) a dat totuşi o producţie de aproape o tonă la hectar.

Recente studii ştiinţifice, întreprinse în laboratoarele de biologie ale universităţilor Rouen şi Caen, în colaborare cu CRIIGEN din Franţa, au pus în evidenţă efecte negative, urmare a consumului de porumb modificat genetic (OMG). Între cele trei tipuri de porumb modificat genetic studiate se află şi porumbul MON810, cultivat în România.

Cercetătorii francezi au publicat în International Journal of Biological Sciences rezultate care arată efectele toxice ale consumului de porumb modificat genetic asupra organelor vitale pentru detoxifierea organismului – rinichii şi ficatul, precum şi asupra inimii, glandelor suprarenale, splinei.

„Pe lângă problemele de performanţă scăzută şi efecte negative asupra mediului şi sănătăţii umane, MON810 şi, în general, OMG-urile nu sunt dorite de consumatori. Rezultatele sondajului de opinie la nivel naţional pe care l-am comandat arată că vasta majoritate a românilor nu doresc să aibă astfel de deşeuri genetice în farfuriile lor. Românii vor produse sigure provenite de la soiuri de plante autohtone, aclimatizate şi performante şi nu din seminţele corporaţiilor americane pentru care noul ministru, domnul Fuia, a lucrat vreme de mai mulţi an”‘, a declarat, joi, pentru AGERPRES, Gabriel Păun, preşedintele organizaţiei ecologiste Agent Green.

Porumbul MON810 este un organism modificat genetic (OMG), produs şi brevetat de către corporaţia agro-chimică Monsanto, comercializat în România sub marca YieldGuard. Cultivarea acestui OMG este interzisă în Franţa, Germania, Austria, Ungaria, Luxemburg, Bulgaria şi Grecia. Alte 15 state din UE, deşi nu l-au interzis, au decis să nu-l cultive.

Primele OMG au fost introduse în mediu în anii ’90, pentru a fi folosite în agricultură la obţinerea de recolte mai mari. Până în prezent, OMG-urile nu au oferit fermierilor rezultatele promise. În schimb, există studii care ridică semne de întrebare cu privire la siguranţa oamenilor şi mediului, dovedit fiind că afectează solul, specii de insecte nevizate, viaţa acvatică şi conduc la creşterea rezistenţei dăunătorilor la pesticide.

La reuniunea din data de 2 martie 2009, miniştrii Mediului din Uniunea Europeană au propus să li se permită statelor membre să li se recunoască dreptul de a decide singure dacă doresc să cultive organisme modificate genetic.

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Andreea Esca a întors toate privirile, cu o rochie cu un decolteu îndrăzneț! A prezentat o gală caritabilă – FOTO
Fanatik.ro
Ingredientul pe care să-l pui în salata de boeuf dacă vrei să nu-ți pice greu. Îi va da și un gust mai bun
Capital.ro
România NU scapă de Călin Georgescu. Crin Antonescu aruncă bomba. Abia asta e periculos
Playtech.ro
Se oprește curentul în Ajun și de Crăciun în județul Ilfov. Lista străzilor care nu vor avea lumină în perioada 24-26 decembrie
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Cuvintele greu de reprodus pe care Makaveli i le adresa Dianei Șoșoacă, înainte să-i devină consilier: „Javră penală”, „Cine te crezi, șomâldoaco?”
wowbiz.ro
Raluca Pastramă, însărcinată după divorțul de Ibrahim Ibru?! „Emoții multe, de toate felurile”
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Cea mai proastă veste a sfârșitului de an. Se umblă la bani
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Le-ai văzut? Ele sunt cele două surori de 13 și 15 ani din Mehedinți care au dispărut de acasă în prag de sărbători! Familia le caută cu disperare
Cancan.ro
Când a descoperit Mircea Diaconu că suferă de cancer. A ținut totul... Fiica lui rupe tăcerea
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Lovitură pentru Călin Georgescu. Decizia luată chiar acum de judecătorii Curții de Apel
StirileBZI
Curtea Constituțională a decis impozitarea pensiilor cu 10%!
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
VIDEO Alex a pierit în cumplitul accident din Gorj, la doar 26 de ani. Tânărul conducea chiar dacă avea permisul suspendat
substantial.ro
Dmitri Peskov neagă zvonurile despre divorțul Asmei al-Assad de Bashar al-Assad
MediaFlux
DEZVĂLUIRI din AVIONUL MORȚII! Detalii CUTREMURĂTOARE din cursa BUCUREȘTI ZURICH
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Marea demolare de pe drumul spre Sinaia: 500 de case-monument dispar. Imobile „despăgubite” cu sume derizorii