„Este criminal, asta este foarte clar„, a spus Christian Schmidt, la postul german de televiziune ARD, fără a da detalii suplimentare. Retailerii din câteva state europene au retras din supermarketuri milioane de ouă, ca măsură de precauție față de o posibilă contaminare cu pesticide a ouălor provenite din Olanda, al doilea mare exportator de păsări după SUA.
Anterior, Agenția pentru Siguranța Alimentelor din Olanda (NVWA) a publicat o listă cu numere de serie ale ouălor considerate nesigure pentru consum, din cauza unei posibile contaminări cu o substanță toxică denumită fipronil. În plus, aproximativ 180 de crescătorii de păsări din Olanda au fost temporar închise și milioane de găini ar putea fi sacrificate. Christian Schmidt a dat asigurări că, în acest moment, nu ar mai trebui să existe ouă contaminate în supermarketurile din Germania.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) consideră că această substanță este moderat toxică și ingerarea ei în cantități însemnate pe termen lung poate provoca vătămarea organelor interne.
La originea acestei crize sunt crescătorii de păsări din Olanda, care au recurs la Chickfriend, o societate specializată în eradicarea paraziților. Această societate ar fi utilizat un produs pe bază de plante, Dega 16, contaminat cu substanța activă din mai multe insecticide, fipronil, produs și de firma germană BASF. Această moleculă, utilizată în mod obișnuit la produsele veterinare împotriva puricilor, acarienilor și căpușelor, este interzisă în tratarea animalelor destinate consumului, precum păsările.
Luni, Uniunea Europeană a notificat Marea Britanie, Franța, Suedia și Elveția că unele ouă contaminate ar fi ajuns în aceste țări, în timp ce autoritățile din Belgia și Olanda investighează cum a ajuns insecticidul în fermele avicole.
Scopul este „să împărtășim informațiile astfel încât toată lumea să fie la curent cu evoluția evenimentelor, iar acum este de competența autorităților din Marea Britanie, Franța, Suedia și Elveția să efectueze verificări„, a afirmat Anna-Kaisa Itkonen, purtător de cuvânt al Comisiei Europene (CE).
Notificarea nu înseamnă că ouăle contaminate cu fipronil au intrat într-adevăr în acele state, a precizat oficialul CE.