Potrivit Il Sole24ore, ministrul italian Teresa Bellanova se va întâlni luni cu ambasadorul României în Italia, George Gabriel Bologan. Un sfert din sezonierii din Italia sunt români.
După ce Comisia Europeană a dat undă verde deplasărilor libere în UE pentru muncitorii din agricultură și pentru cei din sistemul sanitar, Italia caută o cale pentru a răspunde și la criza din agricultură.
Citeşte şi: Cadrele medicale din Ungaria vor primi un bonus de 1.400 de euro în acest an
„Suntem în contact cu diverse țări, luni mă voi întâlni cu ambasadorul român în Italia. Coridoarele permise de UE nu sunt suficiente. Trebuie să găsim soluții de la o țară la alta și lucrăm pe acest front„, a spus ministrul agriculturii italian, Teresa Bellanova.
Pentru muncitorii extracomunitari, Italia a prelungit automat permisele de ședere până pe 15 iunie. Dar nu este suficient pentru a rezolva lipsa de muncitori din agricultură, pentru că la apel lipsesc cei din Uniunea Europeană: numai din România, anual, vin în Italia peste 107.000 de sezonieri, un sfert din total. Întoarcerea lor este urgentă, spun italienii.
„Trebuie să găsim acorduri cu țările din estul Europei, pentru a putea permite întoarcerea sezonierilor în agricultura din Italia. Cu aceste țări trebuie să căutăm și un plan pentru a garanta siguranța și sănătatea muncitorilor, astfel că atunci când vor ajunge în țările lor de origine sa nu fie băgați în carantină”, a precizat și Ettore Prandini, președintele Coldiretti, cea mai mare asociație de reprezentanță și asistență din agricultura italiană.
Germania a autorizat 80.000 de muncitori străini să vină în ţară să participe la recoltarea fructelor şi legumelor, printr-o derogare de la interdicţia de intrare pe teritoriul german implementată în lupta împotriva epidemieinoului coronavirus.
Ministerele germane ale Agriculturii şi Internelor au încheiat joi un acord care stabileşte o cotă de 40.000 de muncitori sezonieri în aprilie şi alţi 40.000 în mai, relatează Reuters, citat de News.ro.
Aceşti muncitori urmează să fie aduşi în Germania mai degrabă cu avionul decât cu autocarul, în vederea unei evitări a riscului contaminării.
Este necesar ca ei să se supună unor controale medicale şi să respecte distanţa de securitate la locul recoltării.
Majoritatea acestor muncitori sezonieri provin în general din ţări din Europa de est ca Polonia, Bulgaria şi România.
Guvernul federal vrea totodată să recruteze aproximativ 10.000 de persoane din Germania, din rândul şomerilor, studenţilor sau solicitanţilor de azil pentru a munci pe câmp.