Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, îi apără pe fermierii români la Bruxelles. „Vocea fermierilor a fost auzită și Comisia Europeană a înțeles că este obligatorie rediscutarea condițiilor din Politica Agricolă Comună, care pun reale dificultăți producătorilor agricoli!
Poziția României rămâne neschimbată față de iulie 2023, când am cerut în Consiliul AgriFish prelungirea derogării de la GAEC 8 ( 4% pârloagă) și de la GAEC 7 (rotația culturilor).
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu: Am oprit creşterile speculative de preţuri
Mă bucur că miniștrii agriculturii din 15 state membre s-au alăturat acestui demers inițiat de noi și susțin suspendarea acestor condiții.
Dificultățile fermierilor noștri sunt reale și necesită un răspuns adecvat! Este ceea ce trebuie să înțeleagă toți decidenții!!, a anunţat Florin Barbu pe Facebook.
Şi preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, la Bruxelles, că fermierii români – care protestează de mai multe săptămâni – au aceleaşi probleme ca fermierii din alte ţări, fiind vorba despre lucruri stabilite în 2020, dar de la care an de an s-au acordat derogări. 2024 ar fi primul an fără derogări, iar fermierii se confruntă cu diferite probleme ”tehnice”. În ceea ce priveşte produsele din Ucraina care tranzitează România, şeful statului afirmă că acestea nu afectează piaţa românească, dar, dacă este necesar, Guvernul poate face controale mai stricte.
”Fermierii români au, în esenţă, aceleaşi probleme ca şi fermierii din Franţa, din Belgia, din Germaia, din Italia. Este vorba despre felul cum sunt alocate subvenţiile, cât pot folosi din terenul arabil, î=n ontextul în care aceste discuţii au fost încheiate în 2020. NU este nimic noi. De nd s-a decis acest lcuru în fiecare an s-au dat derogări şi aucum ar fi primul an în care nu se dau derogări şi fermierii simt aceste lucruri”, a declarat, joi, Iohannis, la Bruxelles,ntrebat despre protestele fermierilor români.
Mai multe detalii aici