Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, vrea „un dialog corect” pe tema plafonării adaosului la produsele procesate. ”Nu vreau să ne grăbim să luăm decizii pripite”

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, anunță că săptămâna viitoare va avea noi discuții cu reprezentanții industriei alimentare, pe tema plafonării adaosului comercial la toate produsele procesate, și că își dorește ”un dialog corect”. ”Nu vreau să ne grăbim să luăm decizii pripite”, subliniază demnitarul.
Irina Dumitrescu
24 oct. 2024, 14:15
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, vrea

Florin Barbu a precizat, joi, că o nouă rundă de discuții reprezentanţii industriei alimentare, pe tema plafonării adaosului la produsele procesate, va avea loc săptămâna viitoare. Ministrul Agriculturii a adăugat, în acest context, că vrea ”un dialog corect”, precum cel avut ”atât cu procesatorii din România, cât şi cu zona de retail din România”.

”Am văzut un draft de ordonanţă care circulă prin media. Eu nu pot să vă spun acum procente, am văzut între 5 şi 50%. Actul normativ care va merge în Guvernul României este cel care va fi postat în transparenţă pe site-ul Ministerului Agriculturii. Mai mult de atât, aştept marţi la discuţii industria alimentară din România. Am avut o primă discuţie, dar îi aştept şi săptămâna viitoare. Nu vreau să ne grăbim să luăm decizii pripite. (…) Nu vreau să mă grăbesc, vreau să am un dialog corect, aşa cum l-am avut, atât cu procesatorii din România, cât şi cu zona de retail din România”, a declarat Florin Barbu, citat de agerpres.

Citește și Ce preț ar avea parizerul dacă s-ar respecta rețeta originală

Potrivit ministrului Agriculturii, plafonarea adaosului comercial nu va afecta afacerile procesatorilor şi ale retailer-ilor. „Nu va afecta în niciun fel business-urile fiecărui procesator, business-urile fiecărui retail din România, pentru că plafonarea adaosului comercial, şi nu vorbim de plafonarea preţurilor la alimente, vorbim de plafonarea adaosului comercial, se pune peste toate cheltuielile, adică peste fişa de cost a fiecărui produs, atât cu cheltuieli directe, cât şi cu cheltuieli indirecte, conform legii contabilităţii, care generează controale din partea Agenţiei Naţionale Fiscale”, a precizat Florin Barbu.

În privința datei la care ar putea intra în vigoare plafonarea, demnitarul nu a menționat o dată precisă, în condițiile în care continuă discuțiile cu părțile implicate. ”Dacă vă spun că mi-aş dori într-o săptămână, peste o săptămână spuneţi că ministrul n-a putut să facă acest act normativ. Haideţi să nu ne grăbim, îl facem prin consultare. Este gata 90 la sută, dar vreau să ţin cont de părerea procesatorilor, vreau să ţin cont de părerea retailerilor, vreau să avem acest dialog, vreau să iasă un act aşa cum am făcut de atâtea ori în Ministerul Agriculturii, aşa cum am avut pe cele trei ordonanţe importante pentru fermierii români, partea de sistem bancar, partea de distribuitori, partea de furnizori, de imputuri. Niciun act normativ nu iese din Ministerul Agriculturii până nu avem dialog, până nu este consens şi până nu se realizează un proces verbal încheiat de toţi factorii care sunt implicaţi în actul normativ”, a subliniat ministrul.

Planul plafonării adaosului comercial la toate produsele procesate a provocat unele critici din zona de business. De pildă, Federația Patronatelor din Industria Alimentară, Romalimenta, a avertizat că o eventuală extindere a plafonării ar fi nejustificată şi păgubitoare.

Citește și Un gigant comercial se reinventează pentru a putea concura cu ”chinezăriile”. Va vinde bijuterii cu cel mult 8 dolari și canapele cu 20 de dolari!

DailyBusiness
Cresc spectaculos. Depozitele eligibile garantate din România explodează cu 103% în trimestrul III!
Spynews
El este Lehel, bărbatul suspectat că a ucis-o pe românca de 48 de ani și a zidit-o într-un bar din Germania. Vecina Luminiței, declarații halucinante | FOTO
Bzi.ro
Horia Moculescu distruge emisiunea „Vocea României”: „E făcută pentru juriu, nu despre talente!”
Fanatik.ro
Zodiac chinezesc pentru luni, 28 octombrie 2024. Taurul începe un nou capitol din viața lui
Capital.ro
Anunț pentru proprietarii de locuințe. Ce trebuie să facă toți cei care au casă la curte
Playtech.ro
Imagini de senzație de la nunta lui Iancu Sterp. Mirele a atras toate privirile, cum s-a îmbrăcat
DailyBusiness
Revoluție în transportul feroviar: primul tren Alstom Coradia transformă călătoriile București-Brașov începând cu 15 noiembrie!
Adevarul
Îngrijorări în Iran, după ce Israelul a distrus instalații de producție a rachetelor și a dezactivat sisteme cheie de apărare antiaeriană
wowbiz.ro
Cum au apărut Culiță Sterp și Daniela Iliescu la nunta lui Iancu și a Denisei Coțolan, după ce au lipsit de la cununia civilă! Gestul logodnicei artistului a atras imediat atenția tuturor
Spynews
Alina Petre, primele declarații după ce soțul ei a fost reținut de DNA. Ce spune blondina despre Bogdan Vasiliu și situația în care se află: "Sunt trează de la 5 dimineața, astept DNA-ul la mine acasă"
Spynews
ÎPS Teodosie, noi declarații controversate. Ce spune despre participarea copiilor la petrecerile de Halloween: „Primesc întuneric”
Evz.ro
Un ingredient banal curăță perfect. E ieftin și lasă casa Lună
Ego.ro
După ce ar fi gafat cu Marica, Ioana Tamaș și-a expus trupul perfect! Imaginile cu ea arată de ce nu i-aputut rezista fostul tricolor
Prosport.ro
FOTO. Femeia despre care bărbații nu cred că e reală când o văd cum arată
kanald.ro
Ce urmează să se întâmple cu salariile unei categorii de români. Guvernul a pregătit noi măsuri. Despre ce este vorba
Cancan.ro
Ce au pregătit Mama Geta și fetele sale pentru nunta lui Iancu Sterp. Au scos ceaunul în curte și s-au apucat de treabă
Playsport.ro
Bomba bombelor! Marica, încă o lovitură după scandalul monstru cu „prosopul”: e acuzat că a „marcat” la nevasta lui Tamaș, în timp ce el bea în hotel! Bătaie cu pumnii și picioarele în ușa camerei, Săpunaru a intervenit și a vrut să-l bată pe Marica
Capital.ro
Se schimbă Codul Rutier! Noua regulă se aplică de astăzi, 27 octombrie
StirileBZI
Factură mai mare la energie electrică! Se aplică de luna aceasta
Prosport.ro
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii, prinsă la hotel cu celebrul milionar
stirilekanald.ro
Adrian Marțian mai are un copil! Fiul cel mare al afaceristului este dezamăgit că propriul tată îl ignoră atât pe el, cât și pe Ianis: "Să nu uite"
substantial.ro
Israelul confirmă lovituri aeriene asupra Iranului, declarându-le „precise şi puternice”
MediaFlux
CUTREMUR în POLITICĂ! CINE AJUNGE în TURUL 2 la PREZIDENȚIALE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Descoperirea incredibilă a „chitonului” lui Alexandru cel Mare: o revelație arheologică în Grecia