Totodată, ministrul a recunoscut că și lui i s-a întâmplat acest lucru și a subliniat că românii trebuie să își schimbe comportamentul alimentar.
‘Omenirea va ajunge la o criză alimentară și acest fapt a condus și la orientarea către ceea ce se aruncă și ceea ce se degradează, pentru că sunt două elemente diferite. Mai util ar fi să avem în vedere și modificarea mentalităților, în România. Cred că România are capacitatea de a rezolva această problemă. Avem un grup de lucru la nivelul ministerului, format din 25 de entități publice și private și sper ca, pe termen lung, să avem rezultate în combaterea risipei alimentare. Consumatorul trebuie să știe cum se comportă față de produs. Problema se pune tot mai acut pe viitor față de consumul de alimente. Știm cu toții că actualmente, în Uniunea Europeană, fără subvenții, nu s-ar putea produce produse la prețuri accesibile pentru consumatori. Din păcate, la români s-a constatat o obișnuință în a-și umple frigiderul și, după un timp, să se constate depășirea termenului de valabilitate înainte de consum. Recunosc, și mie mi s-a întâmplat acest lucru. Deci, trebuie să ne schimbăm comportamentul alimentar‘, a spus Irimescu.
Potrivit șefului de la Agricultură, în țările vestice există asociații care se ocupă de redistribuirea alimentelor aflate în apropierea termenului de expirare, la prețuri modice, pentru populația defavorizată.
‘Deja în Vest s-au înființat forme care se ocupă cu redistribuirea alimentelor la prețuri modice pentru pătura săracă a populației, pentru a accesa alimente care sunt în termen de garanție și se mai pot consuma. Interesul nostru este să aruncăm cât mai puțin la coșul de gunoi”, a subliniat ministrul.
Potrivit acestuia, sumele care se pierd sunt foarte mari.
„Numai la câți bani se alocă în agricultură pentru subvenții, ne putem da seama de impact. Dacă ne uităm la bugetul european, circa 40 de miliarde de euro, anual, se cheltuiesc în agricultură. Sunt foarte multe soluții. Pe de altă parte, există riscul ca o mare parte dintre alimente să fie lăsate la un preț mare până la momentul expirării lor. Este extrem de important să dezvoltăm și soluții. Sigur, trebuie să gestionăm foarte bine și termenele la care expiră alimentele, dar și comportamentul nostru ca și consumatori. Poate vi s-a întâmplat ca un produs, care trebuie să stea la o anumită temperatură, a stat aruncat pe un alt raft, iar de bună credință îl cumperi și constați acasă că acesta nu mai e bun de consum‘, a afirmat Achim Irimescu.
Federațiile și asociațiile reprezentative din domeniul alimentar și din cel de ambalaje participă, marți, la conferința de lansare a campaniei de responsabilitate socială „Reducem risipa alimentară. Prețuim hrana’, inițiată de Asociația Facem România Bine, în parteneriat cu Eurexpo și Romexpo.
Evenimentul are loc în marja expoziției internaționale Pack Expo, organizată la Romexpo, dedicată tehnologiilor pentru producția de ambalaje și soluții de ambalare.
Campania „Reducem risipa alimentară. Prețuim hrana!’ își propune să sensibilizeze opinia publică în legătură cu protejarea resurselor naturale și a risipei de hrană, dar și referitor la promovarea unei împachetări corecte, ca măsură concretă de reducere a deșeurilor.