Ministrul Agriculturii Daniel Constantin a declarat, joi, în cadrul unei conferinţe de presă, că din 7 martie până pe 15 martie au fost recoltate 1.335 de probe de lapte şi doar 67 de probe au fost pozitive. Din total de 785 de ferme verificate, numai la 34 de ferme au fost găsite nereguli.
Daniel Constantin a precizat, joi, că în urma controalelor făcute de ANSVSA, toate loturile de lapte contaminat cu aflatoxină au fost oprite de la comercializare şi distruse.
„Din data de 7 martie au fost recoltate un număr record de probe pentru analizele din România, de 1.335 (…) Din 1.335 de probe care au fost recoltate în această perioadă, 67 de probe au fost găsite pozitive, deci cu o cantitate de aflatoxină peste limita admisă în Comunitatea Europeană, de 0,05%. Acest lucru înseamnă aproximativ 5% din numărul total de analize. Vorbim despre 34 probe pozitive pentru aflatoxină care s-au găsit în ferme, cinci probe pozitive în centrele de colectare lapte, opt probe pozitive la automatele de vânzare lapte şi 20 de probe pozitive în unităţile de procesare. Toate aceste cazuri au fost izolate, produsele nu au ajuns pe raft, iar astăzi sunt sigure din punct de vedere al consumului’„, a spus Daniel Constantin.
Potrivit ministrului Agriculturii, „toate cazurile care au fost identificate au fost izolate şi produsele respective au fost oprite de la vânzare înainte de intra la procesare”.
„Tot ceea ce se găseşte pe raft în momentul de faţă este bun din punct de vedere al consumului, nu afectează nicidecum sănătate publică. Ascunderea unor lucruri sub preş nu a reprezentat pentru mine, nici pentru USL o opţiune. Ştim foarte clar care sunt fermele şi centrele de colectare care au avut probleme, nu într-un mod intenţionat, ci involuntar. Astăzi, toate sunt izolate şi probabil că, în câteva zile, toate aceste cazuri izolate vor începe să producă din nou pentru piaţă”, a subliniat Daniel Constantin.
Vicepreşedintele ANSVA, Vladimir Mănăstireanu, a precizat că inspectorii sanitar-veterinari au verificat 785 de ferme, iar rezultate pozitive au fost găsite la 34.
„În urma controalelor, acolo unde am găsit rezultate pozitive am luat următoarelor măsuri: 47 de automate au fost închise temporar, 193 de tone de lapte au fost oprite de la procesare şi de la vânzare şi distruse, 104 tone de produse lactate au fost oprite în depozite şi distruse„, a spus Vladimir Mănăstireanu.
Acesta a precizat că şi alertele legate de carnea de curcan şi de pasta de mici au fost soluţionate şi închise.
„În ceea ce priveşte alerta de piept de curcan de la un procesator din România, s-a dovedit că suspiciunea nu a fost fondată. În urma anchetei s-a dovedit că procesatorul a respectat reglementările Comisiei Europene şi legislaţia românească sanitară veterinară privind creşterea curcanilor. (…)
În cazul pastei de mici a fost vorba de fraudă. Unitatea procesatoare din Prahova, unde au fost găsite nereguli, a fost închisă şi sancţionată. Acum, patronul este în atenţia organelor antifraudă'”, a spus Mănăstireanu.
Potrivit lui Mănăstireanu, a fost închisă şi alerta privind conservele de carne de vită Ardealul, retrase de la comercializare din cauza suspiciunii că ar conţine carne de cal.
„Am închis alerta privind conservele de carne de vită retrase de la comercializare din cauza suspiciunii că ar conţine carne de cal pentru că procentul de substituire este de numai 1%. Conform regulamentelor europene este consideră fraudă tot ceea ce depăşeşte 1%. Contaminarea s-a produs accidental deci nu putem vorbi de fraudă”, a precizat Mănăstireanu.