„Pentru bugetul anului 2014 nu discutăm, pentru că implicaţiile sper să nu mai fie asupra bugetului dacă scădem TVA-ul la carne. Anul acesta într-adevăr au fost implicaţii pentru că există acea neîncredere că odată cu reducerea TVA avem încasări cel puţin egale. Se reduce TVA de la 24% la 9%. Obiectivul pe care l-a avut FMI, şi e normal, pentru a nu schimba indicatorii macroeconomici ai României a fost ca încasările la bugetul de stat să fie cel puţin aceleaşi”, a precizat ministrul Daniel Constantin, citat de Agerpres.
Acesta spune că măsura reducerii TVA şi la alte produse se va lua după o perioadă de evaluare a efectului reducerii TVA la pâine.
„După o perioadă, să zicem un an de zile, se va face o evaluare dacă efectul reducerii TVA la pâine a fost benefic, în sensul că s-a redus preţul pâinii, că am salvat acele societăţi, am salvat locuri de muncă, dar am avut şi încasări cel puţin egale la bugetul de stat şi dacă toate aceste lucruri sunt corecte, atunci putem să reducem şi am spus de fiecare dată, probabil, următorul produs va fi carnea, eu sper să fie mai multe, sper să fie şi legumele, şi fructele, şi laptele. Pentru că şi acolo există un grad de evaziune destul de mare, grad de evaziune care produce probleme pe piaţa care ar trebui să fie corectă şi în care concurenţa ar trebui să primeze, dar în condiţii egale”, a afirmat Daniel Constantin.
Ministrul Agriculturii a adăugat că nu trebuie prevăzut nimic în bugetul pe 2014 cu privire la reducerea TVA.
„Dacă toate aceste lucruri sunt în regulă şi avem şi încasări, atunci nu va mai fi implicaţie asupra bugetului (…). Ca atare nu trebuie să prevedem nimic în bugetul anului 2014 cu privire la reducere”, a precizat ministrul Daniel Constantin.
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a fost prezent, marţi, în judeţul Dâmboviţa, pentru a se întâlni cu producători agricoli în Titu, Târgovişte şi Voineşti.