„În ultimii şapte ani s-au alocat din bani europeni şi naţionali peste un miliard de euro pentru dotarea fermelor. Iar acum, prioritatea este să dotam fermele cu zootehnie, pentru a integra producţia agricola primară”, a spus Fuia.
Potrivit acestuia, micii fermieri au rămas în schimb în urmă cu dotarea fermelor, pentru că nu au capacitatea financiară şi administrativă pentru a contracta credite sau a aplica pentru fonduri europene.
„Pentru aceştia a fost creat programul Rabla pentru tractoare. Dar acest program este o rablă. Consumă o tonă de hârtii birocratice şi are o primă pentru un Logan, nu un tractor. Cu 4.000 de euro primă fermierii pot doar să-şi facă nervi, nu să-şi cumpere tractor”, a afirmat Fuia.
El spune că un tractor de 65CP costă circa de 24.000 euro, iar unul de 250CP ajunge până la 120.000 euro.
„În acest context, susţin iniţiativa celor de la MAT Craiova de a produce tractoare şi utilaje de mică capacitate, la preţuri competitive pentru micii fermieri”, a mai afirmat ministrul.
În România sunt aproximativ 180.000 de tractoare, cu 30.000 mai mult faţă de 1990, însă cele mai multe sunt uzate fizic şi moral.